Forum   miód

miód

(411 wyników)
  • Miód jest wspaniałym uzupełnieniem diety wegańskiej z uwagi na bogactwo witamin, mikroelementów, ale także żródłem białka i węglowodanów. Pyłek kwiatowy to wręcz bomba witaminowa. Niesamowicie poprawia odpornośc organizmu, ale także dodaje krzepy i wzmacnia. Trzeba jednak wiedzieć ile miodu , czy innych produktów pszczół można dziennie stosowac dla zdrowia. Należy pamiętać, że nawet stosowane w nadmiarze mogą nam wręcz zaszkodzic.
  • Witam, planuję upiec szybki piernik na święta. Jaki najlepiej dodać miód? mam cały słój dobrego miodu, ale scukrzonego - da się go jakoś użyć w piernikowym celu? Jeśli nie to jaki miód najlepiej kupić? P.
  • Kupilam u rolnika dwa litry miodu pare tygodni temu, w duzej plastykowej butli, i dzis widze ze mi sie scukrzyl. Nie dam rady go wydlubac nozem albo lyzeczka bo otworek do wylewania jest za maly. Jakby butelka byla ze szkla to bym odgrzala w kuchence mikrofalowej, ale plastiku sie nie powinno, nie? Jak myslicie, co by tu zrobic? Przymierzam sie do rozciecia tej butelki nozem, ale to dosc drastyczny sposob. Macie jakies rady?
  • Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę. Jakoś nie mogę znaleźć... albo słabo szukam:-) Z góry dziękuję
  • Kupiłam "w ciemno", przez telefon, miód lipowy z tego roku, świeżutki, od znajomego znajomej, podobno zaufanego pszczelarza. Dziś odebrałam towar i okazało się, że miód już jest w postaci stałej. Moim zdaniem to niemożliwe by był z tego roku, bo powinien być jeszcze płynny. Czy dobrze mi się wydaje? Informacje w necie nie mówią konkretów na temat czasu, po jakim miód lipowy zaczyna zmieniać postać. Co wy na to?
  • "[i]Specjaliści przypominają, że wbrew obiegowym opiniom, każdy dobry miód po 3-4 miesiącach od dnia zebrania powinien się skrystalizować. Jeśli pozostaje płynny to oznacza, że jego skład jest optymalny.[/i]" Jeśli skrystalizowany to dobry, a jeśli płynny to optymalny? Coś tu chyba nie tak.
  • Przeszukuję różne przepisy chlebowe w celu inspiracji i kilka razy natknęłam się na [b]miód[/b] oraz [b]wszelkiego rodzaju tłuszcz (zazwyczaj masło)[/b] jako składniki mieszanki na ciasto chlebowe. Czy możecie mi przybliżyć jakie są "konsekwencje" dodania tychże składników do ciasta chlebowego? Miód kojarzy mi się z pierniczkami, nadaje im chyba twardości/kruchości. A może się mylę?
  • Przepis na współczesny miód: weź kilo cukru, trochę żółtej farby, zalej wodą, mieszaj aż zgęstnieje. Smacznego!
  • Jakiś czas temu czytałam na tym forum podobną historię, ale nie pamiętam, jak się ona skończyła i nie potrafię jej znaleźć... Córka obecnie ma ponad 4 lata. W ciąży z nią miałam grzybicę, której nie potrafiłam się pozbyć. Po urodzeniu córka miała pleśniawki, nie miała IgA, z powodu biegunek trafiliśmy do szpitala, znaleźli w kale Clostridium Difficile i Campylobacter Jejuni, dostała na to Metronidazol. Potem przez pół roku był spokój. Przy wprowadzaniu do diety nowych pokarmów u córki p...
  • witam! Będąc na wakacjach kupiłam miód z trzciny cukrowej. Tylko nie wiem do czego go używać. Czy ktoś z was wie co z nim można zrobić? Kupując go byłam pewna, że smakować będzie jak zwykły miód tylko troszkę słodszy... a tu ci niespodzianka. jeśli ktoś wie do czego lub z czym mogę go zużyć to z góry dziękuje!
  • Tata zwróciłem się do mnie z następującym problemem. Otóż dostał on od znajomego pszczelarza miód, jednak po otwarciu jednego ze słoików miód zaczął ,,kipieć" do tego stopnia, że zaczął wylewać się ze słoika. Wygląda to jak fermentacja. Czytałem w internecie, że podobno wiele miodu sprowadzono z Chin i Ukrainy, które niekoniecznie są zdrowe i zawierają jakiś antybiotyk, którego jeśli się nie doda do miodu, do miód zacznie ,,kipieć". Jaka jest prawdziwa odpowiedź na ,,kipienie" miodu? ...
  • pytań kilka 1/mam dwa miody od różnych dostawców jeden płynny drugi zcukrzony? który zawiera więcej miodu w miodzie?,że posłużę się 'klasykiem" 2/miód spadziowy, to prawda jest,że powstaje z tego co wydalają mszyce? miód kojarzył mi się raczej z kwiatkami, pyłkami....
  • Kupował ktoś może ? Jaki to ma skład, czy są dodatki ? Czy na pewno nie wyprodukowany w Chinach ? Od 18.10 tydzień grecki.
  • Każda pozytywna wiadomość o miodzie pitnym cieszy. Polacy zachwycają się winami zamiast promować miody. [i]Cudze chwalicie, swego nie znacie![/i]
  • Tylko nie piszcie ze miodownik czy coś w tym stylu bo juz patrzylam i tam potrzeba tylko trzy łyżki miodu....
  • Mam takie pytanie! Czy ma jakies znaczenie to, jaki rodzaj miodu dodaje do ciasta na pierniczki? Bo mam w domu bardzo duzo miodu rzepakowego i nie wiem czy jest sens kupowac inny? Z gory dziekuje za odpowiedz!
  • Mam 1000g miodu i nie mam pojecia jak odmierzyc 20 dag moze ktos pomoze, bede wdzieczna
  • Mam skrystalizowany miód akacjowy, ale jakoś nie czuje smaku akacji. W ogóle nie za bardzo ma smak, jest tylko lekko słodki. Czy może to być miód rzepakowy? Jak je odróżnić?
  • Witam, Podpowiedźcie proszę, gdzie można nabyć dobry, prawdziwy miód? Dziękuję i pozdrawiam
  • No więc tak. Znalazłem w sklepie, ponoć specjał z Toskanii. Całe laski kory zalane miodem. Brzmi smacznie. Ale jak to spożywać i do czego? Kto się zna na kuchni włoskiej?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się