Gazeta.pl   Forum   Regionalne   Lubuskie   Żary   miasto

miasto

(447 wyników)
  • Witajcie, czy w Żarach "służby porządkowe" dysponuja autem ktore jak jedzie po ulicy to zamiata jezdnie? Pytam bo wszedzie zalega mase piachu przy kraweznikach a czasami juz sobie trawa i chwasty rosną.
  • myślę, ze warto skorzystać z ogłoszenia na stronie miasta: W związku z planowaną zmianą rozkładu jazdy komunikacji miejskiej w mieście Żary, Burmistrz Miasta Żary informuje o możliwości składania przez wszystkich zainteresowanych uwag i wniosków do obecnie funkcjonującego rozkładu jazdy. Uwagi i wnioski można składać w terminie od 20.01.2012 do 31.01.2012 w godzinach 8:00 – 16:00 (w poniedziałek) i 7:30 – 15:30 (od wtorku do piątku) w formie: pisemnej w Urzędzie Miejskim w Żarach...
  • Lokalne media pokazały burmistrzów , którzy na własnej skórze testują bariery architektoniczne. Typowa pokazucha dla gawiedzi. Ale nawet przyjąwszy ,że jest to jakaś empiryczna forma poznawania ludzkich bolączek, podpowiadamy następne "badania" : 1) miesiąc życia za najniższy zasiłek - da się przeżyć czy nie? 2) dwa wietrzne tygodnie z oknami na Kronopol - jaka jest jakość takiego życia? 3) cztery popołudnia na dworcu PKP - zachwyt czy smutek? 4) dwa dni na wysypisku śmieci - nowocze...
  • W sobotę na rondzie Pionierów Ziemi Żarskiej widziałem, że wszystkie koziołki i plakaty były przewrócone albo przez wiatr (bardzo prawdopodobne), albo niezadowolonych obywateli. Natomiast dziś zauważyłem, że koziołki z plakatami Bożenny Bukiewicz (i tylko jej) zostały ustawione ponownie. Podczas ciszy wyborczej nie można zrywać ani niszczyć plakatów wyborczych, nie można prowadzić żadnej agitacji, za którą uważa się np. przemieszczanie samochodów z plakatami wyborczymi. Zatrzymano np. człow...
  • wyborcza.pl/1,75248,9580574,Czy_ta_homofobia_jest__nie_cenzuralna.html Pewnie teraz przedsiębiorcy będą walić drzwiami i oknami do naszego miasta, proponuję jeszcze zamieścić na stronie miasta info że tutaj pachnie lasem.
  • A co tam nowego w ratuszu się dzieje,nic nie widać nic nie słychać a naczelników jakby mniej.
  • Miasto nasze informuje nas o różnych zdarzeniach, także kulturalnych i sportowych poprzez wysyłanie chętnym darmowych smsów. Wystarczy wysłać sms na numer 661 000 112 o treści: Tak.fza02 - wszystkie informacje Tak.fza02s - wydarzenia sportowe Tak.fza02k - wydarzenia kulturalne Aby zrezygnować z otrzymywania informacji wysyłamy taki sam sms, z tym że "Tak" zastępujemy "Nie". Plakat tu jest
  • Pan Mecenas Stanisław Krasko przewodniczącym Rady Miasta Żary na kadencje 2010-2014 zastępcami będą pani Barbara Litewko i Franciszek Wołowicz. Gratuluję wybranym.
  • Tak sobie myślę jak to jest,że mamy w mieście burmistrza a nie prezydenta.Inne.Nowa sól,która jest praktycznie takiej samej wielkości jak Żary ( w tym pod względem ludności) mają prezydenta.Czytałem kiedyś,ze podobno aby mieśc prezydenta miasta musi w nim mieszkać 50.000 ludzi.Nowa Sól ma obecnie 40.000 i nigdy nie miała 50.000. O co tu chodzi?
  • Ulica Lotników, to niezwykle ważna dla miasta arteria - prowadzi ze śródmieścia do największego osiedla mieszkaniowego. Znajduje się przy niej zadziwiająco w dzisiejszych czasach popularne targowisko (w sumie to fenomen). Chodzą tędy codziennie setki osób a w dni targowe jest tu istne oblężenie. Powinna być wizytówką miasta, ale nie jest. To jedna z najbrzydszych ulic w mieście. Zaniedbane kamienice z szczątkową elewacją. Chaszcze i błoto po południowej stronie. Beznadziejne, dziurawe klepisk...
  • Widziałem dziś jak SOK stanął przy popularnym wśród mieszkańców skrócie - z ul. S. Okrzei wielu idzie skrótem przez tory o dalej przez dworzec - i wlepiał mandaty... Był taki pomysł, by przekopać tunel od dworca do rzeczonej ulicy, ale nie wypalił. Może warto do niego wrócić?
  • Witam! W jakich rejonach Żar jest najwięcej śladów "niemieckości" przedwojennej ? W szczególności interesują mnie poniemeickie cmentarze. Wujek mi opowiadał ,ze podobno w okoliach ulicy Zakopiańksiej i dzisiejszego Relpolu były piekne cmentarze. Nie wiem, czy mu sie cos czasami nie pomyliło. PS. Mam wielką prosbę. Wie ktoś w jakim terminie były ferie zimowe w roku szkolnym 2000/2001 w województwie lubuskim? Nigdzie kurcze nie mogę znaleźć tej informacji. W celach statystycznych jest mi po...
  • Czy wreszcie ktoś odważny zdecyduje się na konieczny od lat krok i dojdzie do referendum w sprawie połączenia gminy miejskiej i wiejskiej Żary? Gminna administracja nie powinna się aż tak bardzo obawiać, skoro: [i]z dniem utworzenia nowej jednostki samorządu terytorialnego pracownicy samorządowi dotychczasowych urzędów gmin, starostw powiatowych lub urzędów marszałkowskich stają się pracownikami urzędu nowej jednostki samorządu terytorialnego.[/i]
  • Witam.Czy wiadomo coś komuś o budowie Auchan w Żarach.Tyle było obiecania a tu teren dalej pusty i nie widać śladów budowy.Czytałem gdzieś ostatnio (Regionalna?) ,że nie chcą budować Auhan w Żarach min.dlatego,że miasto nie chce sie dołożyc do budowy ronda,które miało powstać przy tym hipermarkecie.Dla mnieto głupia wymówka bo przy takiej inwestycji budowa ronda to nic nadzwyczajnego.Przy nowobudowanym Aldi też doprowadzają drogę do ronda i nie ma z tym problemu pomimo ,że różnica w wielkosci...
  • "żarska Lewica" jako Komitet Wyborczy Wyborców + "Forum Samorządowe" + "Tobie i Miastu" + "Towarzystwo Upiększania Miasta" utworzą po wyborach nową koalicję. Pogorzelec burmistrzem, Madej jednym Wiceburmistrzem, Skrzypczyński drugim Wiceburmistrzem, Grochla przewodniczącym Rady Miasta. Partie polityczne PO i PIS w opozycji. Natomiast w powiecie Cieślak z PO dalej Starostą. Skobelski z SLD będzie musiał odpuścić. Równowaga zachowana :)
  • Od lat przewija się hasło: Żary - stolica polskich Łużyc. Gdyby jednak zapytać statystycznego przypadkowego przechodnia, o co chodzi z tymi Łużycami, to pewnie odpowiedzi nie byłyby zbyt konkretne. Tak więc pojawił się w naszym mieście "Jarmark Łużycki", który w pewnym sensie był jakby imprezą edukacyjną. Myślę, że pomysł trafiony. Jakieś zdjęcia z tej imprezy W ramach dwudniowego Jarmarku można było zobaczyć inscenizację łużyckiego wesela. Chyba się podobało. Weselne fotki
  • www.amprojekt.com.pl/projekty.php?id=123
  • O proszę władze Świebodzina mogły podjąć działania na rzecz powiększenia obszaru miasta a u nas władze brak nowych inwestorów tłumaczą wyprzedaniem wszystkich terenów inwestycyjnych. Także istniejący biznes szantażuje wyprowadzką (vide Burczyński) z braku możliwości rozwoju. Problemem jest uciążliwość niektórych przedsiębiorstw, na których inwestycje nie chcą się zgodzić sąsiedzi. Do miasta przylega szereg niezagospodarowanych terenów gminy wiejskiej, które można by przeznaczyć na r...
  • Czego życzylibyście miastu w nowym 2010 roku?
  • W miejscu farbiarni po zakładach Dekora, w centrum miasta, w miejsce rozpadającej się rudery ma stanąć Centrum Handlowe z małymi sklepami. Pozwolenie na budowę wydane pod koniec ubiegłego roku na podstawie złozonego projektu zostało oprotestowane przez wielkiego sąsiada Kaufland, co spowodowało odroczenie inwestycji. Ponownie wydane w dniu 04.05.2011, po zmarnowanych pięciu miesiącach, Pozwolenie na budowę zostało wczoraj ponownie oprotestowane przez tego niemieckiego giganta spożywczego. ...
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Bądź u siebie

Zaproś znajomych, piszcie razem

Załóż forum prywatne