-
Co słychać ?
-
Zapraszam do zabawy. Ogłaszam konkurs Miast na najlepiej zorganizowane, najlepiej przeprowadzone, najtańsze i najliczniejsze referendum w Polsce. Proszę forumowiczów o sprawdzenie w których miastach i gdzie są aktualnie zbierane podpisy lub ogłaszane czy wręcz dopiero planowane referenda. Radny Osmenda nieczysto zasugerował,ze pieniądze na referendum zabiorą MPGM , a może mamy inne pomysły skad je zabrać, a może wogóle nie trzeba ich zabierać bo wystarczy ich nie wydać, poszukajcie na BIP m...
-
W Rudzie Śląskiej odbył się w sobotę turniej o mistrzostwo Polski kobiet w rugby 7. Śląskie miasto pierwszy raz w historii było gospodarzem tej rangi zawodów. Miejscowy zespół - Diablice - zajął drugie miejsce
Więcej... katowice.gazeta.pl/katowice/5,35061,11711792,Dziewczyny_graly_w_rugby___Dobrze__ze_szpital_jest.html#ixzz1ujXdsC00
czyli jak zwykle nic się nie dzieje..
-
24.06 2012r. w tym to dniu mieszkańcy Rudy Śląskiej przystępują do tego egzaminu z demokracji.
Myślę,że to historyczna data w dziejach Rudy Śląskiej, po raz pierwszy my mieszkańcy mamy wpływ bezpośredni, na nasze życie w naszym mieście.I z tą wiadomością trzeba dotrzeć do wszystkich mieszkańców w naszym mieście.Myślę,że komitet referendalny opracuje taką strategię.Martwi mnie natomiast fakt, ile trzeba będzie czasu na odbudowanie prestiżu, funkcji PREZYDENTA MIASTA,tak zdewaluowaną przez ob...
-
Potencjał firm w mieście (poza wyjątkami) jest b. niski. Jeżeli przymniemy, że przedsiębiorczość jest krwioobiegiem gospodarki miasta, to władze muszą kierować swoje siły na rozwój tej dziedziny. Mówimy tui nie tylko o większych wpływach do Budżetu z tytułu CIT, PIT ale także o zwiększających się (terminowych wpłatach) wpływy z różnego rodzaju opłat i podatków lokalnych. Rozwój i kondycja rudzkich firm ma także bezpośredni wpływ na rozwój sportu, kultury i wiele innych dziedzin życia.
Gdyby...
-
zapraszam mieszkańców Rudy Śląskiej do wypełnienia ankiety docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dENPODZ0NEhXd3l1VEdPcUhqMDd1UEE6MQ&fb_source=message#gid=0
cel: projekt studencki
Dziękuję!
-
Na liście podmiotów, które otrzymały dofinansowanie w konkursie "Gminne programy aktywizacji społeczno - zawodowej na rzecz budownictwa socjalnego - edycja 2012" opublikowanej przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej znalazła się Ruda Śląska
Projekt został oceniony jako jeden z najlepszych spośród wszystkich zgłoszonych
więcej: www.sferatv.pl/index.php/aktualno%C5%9Bci/aktualno%C5%9Bci-ruda-%C5%9Bl%C4%85ska/item/1393-dotacja-dla-rudy-%C5%9Bl%C4%85skiej.html
I co mutanty na to ...
-
W związku z sesją RM i projektami uchwał dot. likwidacji szkół:
www.rudaslaska.bip.info.pl/index.php?idmp=1449&r=o
Warto zapoznać się z krótkim porównaniem z innymi miastami województwa. Ponieważ jak wiadomo nie możemy nawet się zbliżyć do miast większych ( Zabrze, Gliwice) tabela dotyczy tylko miast mniejszych od Rudy Śląskiej, niektórych znacznie. Dotyczy to nie tylko mniejszej liczby mieszkańców, młodzieży ale także zdecydowanie mniejszych budżetów, w tym na oświatę.
fotoforum.gaze...
-
10 lat regresu nie pozostało bez wpływu na sytuację Naszego Miasta. Jeszcze niedawno byliśmy w czołówce najbardziej zadłużonych Miast w Polsce. Obecnie coś się ruszyło. Poza Miastem też to widzą. Uważam, że obiektywnie widzą nas inni, więc kolejny raz zamieszczę krótką ocenę tego ile w Rudzie Śląskiej udało się zrobić w ciągu jednego roku. Cóż, jak władza dba o Miasto i mieszkańców od razu jest to widoczne. Pierwszy raz od 10 lat, to Miasto ma gospodarza!!!
Link dla zainteresowanych:
ww...
-
Otrzymaliśmy wiadomość o jej śmierci. Nie ma chyba osoby która by jej coś nie zawdzięczała. Bo oprócz tego że była wspaniałym specjalistą w Urzędzie, w swojej branży, była bardzo wrażliwym człowiekiem. Zawsze można było się zwrócić do niej o pomoc. Nie papierki, parafki, tylko ważny był dla niej człowiek. Dziękujemy za jej obecność wśród nas.
-
O jakich nieprawidłowościach mowa? Sprawa musi być poważna, skoro została skierowana do prokuratury.
www.rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2012/02/07/oswiadczenie-prezydent-rudy-slaskiej-grazyny-dziedzic/
-
List otwarty
Zwracam się z apelem do P. Prezydent M. Ruda Śląska oraz P. Naczelnik Wydziału Oświaty o zareagowanie na łamanie praworządności na terenie placówek szkolnych.
Czy musi dojść do tragedii lub nieszczęścia żebyśmy stwierdzili, że organizacja sylwestrów czy też zabaw z alkoholem na terenie Rudzkich placówek oświatowych jest niezgodna z prawem. Czy chcemy pojawić się na pasku telewizora w TNV24 - że w wyniku popełnienia rażących wykroczeń doszło do tragedii (wyobraźnia podpowia...
-
wczoraj w godzinach rannych na forum przeczytałem piękna bajkę o królewnie iiiiiiiiiiiiii ..........,bajka nagle znikła jak kamfora .Czyżby oDNOwieni i królewna nakazali ją usunąć, czyżby prawda aż tak zabodła?Czy wracamy do epoki PRL i cenzury, myślałem że to już bezpowrotnie minęło.wszyscy o niej mówią ,prosimy autora o powtórkę.
-
W ostatnim okresie za sprawą społecznego oburzenia mieszkańcy Rudy Śląskiej mają okazję uczestniczyć w bardzo ciekawej dyskusji na temat stylu sprawowania władzy w Rudzie Śląskiej. Społeczeństwo jak zawsze w takich okolicznościach podzieliło się na osoby niezadowolone, które krytykują wszelkie poczynania oraz wytykają brak podjęcia działań na wielu płaszczyznach. Oraz na zwolenników broniących władzy z przekonania, z obowiązku i rozsądku. Pozostaje jeszcze olbrzymia grupa osób niezainteresowa...
-
Pięciu mieszkańców może wystąpić z inicjatywą przeprowadzenia lokalnego referendum, w którym odwołamy najwyższe władze miasta.
Muszą to być osoby, które mają prawo wybierania w danej gminie, czyli mieszkają w niej na stałe i są wpisane tam do rejestru wyborców.
Inicjatorzy referendum powinni zacząć od powiadomienia o swoim pomyśle osoby, którą chcą pozbawić stanowiska (wójta, burmistrza, prezydenta miasta). O zamiarze przeprowadzenia referendum informuje się także komisarza wyborczego.
-
www.sferatv.pl/index.php/aktualno%C5%9Bci/aktualno%C5%9Bci-ruda-%C5%9Bl%C4%85ska/item/747-objazdowa-komisja.html tak wyglądają inwestycje za ponad 200milionów kredytów Pana Stani ; kto go z tego "dzieła " rozliczy ? może waple? teraz my spłacamy
-
Jeśli jesteś nauczycielem sprawdź swoją wypłatę, chodzą słuchy, że miasto obniżyło dodatek motywacyjny dla wszystkich nauczycieli w mieście. Dziwi to w sytuacji, w której oficjalnie ogłoszono na antenie mediów, że nasze miasto nie ma już zadłużenia prawda?
Czekamy na informacje od nauczycieli.
-
Szpital Miejski – spółka prawa handlowego otrzymała tereny w Goduli.
Spółka budująca i zarządzająca w przyszłości kompleksem basenów (już nie OTTI) ma otrzymać teren z halą sportową w Halembie.
Obydwie spółki potrzebują pieniędzy na kontach.
Jak zamienią te aktywa na pieniądze????????
Kto zysk ?????
Kto strata ????
-
Próbuje znaleźć coś na temat działań władz Rudy Śląskiej. Ciekawi mnie temat co inwestor, który chce u nas zainwestować może dostać od miasta. Np. na terenach KWK Wawel?
-
Szanowny Panie
Po tym co usłyszałem i nie usłyszałem, po tym co widziałem i nie widziałem nie życzę sobie by podawał mi Pan Komunię Świętą.
Dla jasności nie słyszałem i nie widziałem Pana broniącego bliźniego swego.
Szczęść Boże
P.S.
Wielki Post to czas nad refleksją nad swoimi czynami.
Być politykiem czy być katolikiem?