Forum Kuchnia Kuchnia
ZMIEŃ
      mizeria

    mizeria

    (23 wyniki)
    • mizeria(24)

      wygooglałam kilka przepisów na mizerię (nigdy wcześniej nie robiłam) i mam wątpliwości: -jaka śmietana? W przepisach jest mowa o gęstej smietanie a więc pewnie chodzi o ukwaszoną. -w niektórych przepisach jest ocet. Może być ocen winny albo balsamico? Zwykłego octu nie posiadam. -do czego podajecie mizerię? Czy będzie pasowała do smażonej ryby?
    • jakos tego nie moge zrozumiec(mozliwe ze je mamy caly rok) bo znam mizerie ale jak przechowac ogorki zeby mialy ten sam smak to jakos nie chce wejsc do mojego mozgu,
    • Ile domów, tyle sposobów robienai mizerii. Jak Wy ja przrzadzacie??? Ja scieram ogorka na grubej tarce, zalewam duza iloscia kefiru, dodaje pieprzu, soli, czosnku, kpoerku i przede wszystkim duzo cukru, zeby dominowal w smaku...
    • Ja do ogórków dodaję, cebulkę, śmietane lub jogurt naturalny, sól, pieprz, troszkę octu ewentualnie koperek...... Moja teściowa daje samą śmietanę i troszke soli uważa ze to starczy. I za każdym razem mamy ogórkową dyskusje w trakcie obiadu.
    • u mnie w domu, gdy mama robiła mizerią to koniecznie ogórki po pokrojeniu musiały być posolone i zostawione na ok. 1 godziny, wtedy odlewało się sok i dalej tradycyjnie, śmietana, cukier, pieprz itd. Moja mama mówiła, że wtedy ogórki są lekkostrawne i czegoś tam sie w ten sposób pozbywa. Jak wy robicie mizerię czy chłodnik i czy spotkaliscie się z takim traktowaniem ogórków?
    • no nie o taka ze smietana mi chodzi:))) ogorki w cienkie plasterki, duuzo pietruszki, chyba bez czosnku, zalewa taka jakby do konserwowych, no nie wiem, dostalam w tamtym roku dwa sloiczki takiej mizerii i bardzo nam spasowala. a w tym roku mam juz swoje ogorki z ogrodka i sloiki tez juz czekaja. tylko brak przepisu, ktos zna cos takiego? aha, to bylo z poludnia polski. i juz dziekuje, pzdr, bagatella PS. nie mam kontaktu z ta osoba wiec nie wypytam
    • Witam serdecznie! Bardzo lubię mizerię, taką z potartych ogórków, śmietanka, cebula drobno pokrojona, zioła i przyprawy,,, mmm :) Ostatnio będąc u mojego ukochanego "teściowa" ;) zaserwowała nam obiad, i mizerię która składała się z pocukrowanych ogórków zalanych smietaną,,, Jestem w szoku ;-) a jak u Was się ją przyrządza??
    • w zeszłym roku w zimie odwiedziliśmy ciocię. na obiad podała mizerię ze słoika. była naprawdę pyszna. niestety zapomniałam wtedy wziąć przepisu, a ciocia już.....i nie mam skąd go wziąć. może ktoś z was zna taki przepis. bardzo o niego proszę...
    • mizeria(8)

      Jak robicie mizerie do sloikow,zeby nadawala sie na zime ze smietana?
    • Czy mizeria to pokrojone ogórki (np. mizeria z olejem, z sokiem z cytryny, ze śmietaną) czy ogórki ze śmietaną? Bo spotkałam się i z tym, i z tym, i już sama nie wiem...Dla mnie to ta druga wersja, ale...proszę o sprecyzowanie :) Pozdrawiam!
    • No właśnie, jak? Ja np kroję ogórka w plasterki, a moja teściowa ściera go na tarce z grubymi oczkami. Jak przyprawiacie? Na słodko, ostro?
    • dostałam ogromną ilość ogórków, nie chcę kisić, bo już mam spory zapas kiszone i postanowiłam zrobić mizerię mrożoną. Jak to się robi?
    • Mizeria(12)

      Kto zna przepis na zawekowane ogorki, ktore po otwarciu tylko smietanke i juz mizeria??? Pozdrawiam
    • Wczoraj weszłam do zaprzyjaźnionego warzywniaka i tak mi ogóreczki zielone zapachniały, że upiłam sztuk parę i dużo dużo koperku i śmietanę i zrobiłam mizerię. Ale była pyszna!!!!
    • witam, tylko nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki, bo nic dla mnie nie znalazłam... interesują mnie opinie osób, które osobiście robią mizerię w słoikach na zimę. Czy moge prosic o sprawdzony przepis? Czy da sie zrobic bez octu?
    • Macie jakies pomysly na ogorki poza chrupaniem i dodawaniem ich do salatek, tudziez mizeria?
    • Zostałam obdarowana ogromną ilością ogórków z działki. Czy można w ogóle zrobić z nich coś na ciepło? Bo ileż można sałatek z dodatkiem świeżych ogórków i mizerii;((
    • dzisiaj odwiedzają mnie znajomi Włosi, chcę przygotować poczęstunek o takim polsko - letnim charakterze. Będzie zupa owocowa (wiśniowa), pierogi ruskie (uwielbiają), jakieś kabanoski i inne wędliny, ogórki małosolne. No i przydałaby się jakaś pasująca do tego sałatka, a nic mi do głowy nie przychodzi. Proszę o jakies podpowiedzi, tutaj waży się honor rodziny i narodu:)
    • To może być bardzo dobra mizeria. Przynajmniej coś nowego i innego niż nsza tradycyjna mizeria.
    • Na fali wątku o kuchni polskiej muszę się do czegoś przyznać. Otóż uwielbiam wprost ziemniaki, jak się mówi w moim regione - dukane, z sosem. Mięsa mogłoby w tym w ogóle nie być :) Narażam się często na żarty znajomych i oburzenie wyrafinowanych teściów, że prostacko zajadam takie "papki" ale cóż mogę zrobić :) Lubię taki smak, podobnie jak ziemniaki obficie polewane mizerią :)To pewnie wspomniania z dzieciństwa. Może to i prostackie, ale za to jakie smaczne! :)
    Pokaż wątki z forum:

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się