Forum Zdrowie Zdrowie
ZMIEŃ
      morfologia

    morfologia

    (81 wyników)
    • to chore po samej morfologii ktora wyszla w normie lekarz powiedział mi ,ze serce raczej zdrowe. czy to normalne ,zeby sama morfologia dawala obraz choroby serca?? wkurzyłam się i ide do innego lekarza.. bo ten uważa ,ze moje przeskoki serca ,potykania sie serca ,które miewam są od nerwicy... żenada..
    • Mój syn dokłądnie tydzien temu zaczął być chory-zaczęło się od bólu gałek ocznych przy poruszaniu oczami, powększył sie wezeł chłonny z lewej strony.Poszlismy do pediatry-dostał nurofen, bo wszystko było "czyste".Wieczorem pojawiła sie temperatura. Następnego dnia zaczeło bardzo bolec go gardło.Na lewej stronie gardła uwidoczniły sie czopy ropne.Gorączka rosła. Dostał Duracef 1g co 24/h (czy to nie za mało? wazy 62 kg, ma 15 lat). Po 3 dniach goraczka ustała, ale gardło, szczegolnie z lew...
    • czy istnieje mozliwosc,by wyniki z krwi , z rozmazem, ktore srednio raz na 10 dni powtarzam, byly prawidlowe, a dolegliwosci jakie mam oznaczaly chorobe krwi/chloniaki/bialaczke /i inne....? ( nawracajace co jakis czas bole kosci , a od wczoraj uporczywy świąd skóry, reszta OK, brak innych objawów.*Dzisiejsza morfologia bez zarzutow ..., zrobilam ja w 2 niezaleznych laboratoriach.....Lekarze rozkładaja rece , bo badania OK - doppler konczyn, proby reumatolog. z krwi OK, osteoporozy, tarcz...
    • wiatm, mam 24 lata, jestem kobietą, waga 57kg przy 169cm wzrostu. ostatnio cos mnie podkusilo zrobic sobie wyniki. czy ktos mogłby pomoc mi w interpretacji tych wynikow?? sa do wyniki sprzed dwoch tyg!!! hemoglobina 8,7 (12-16), hematokryt 30.5 (37-47) MCV 65,0 (82-98) MCH 18,6 (27-33) MCHC 28,5 (32-37) Płytki krwi 424 (130-400) RDW-CV 18,2 (11-16) Neutrocyty 1,52 (1,8-7,7) PCT 0,50 (0,17-0,35) %Neutrocytów 37,5 (40-74) %limfocytów 49.9 (19-48) po dwutygodniowej przer...
    • Witam Mam 29 lat, profilaktycznie wykonałam morfologię: Neutrofile-1,81tys/ul (zakres 2,5-7) Neutrofile 34,7 (zakres 40-70%) Limfocyty 52,6% (zakres 20-45%) Pozostałe wyniki w normie: Leukocyty 5,2 Erytrocyty 4,1 Hemoglobina 12,8 Hematokryt 38,8 Limfocyty 2,74 tys/ul płytki krwi 244 MCV 96 MCH 32 MCHC 33 RDW-CV 12,5 PDW 12,9 MPV 11,1 P-LCR 33,5 MONOCYTY 0,47tys/yl EOZYNOFILE 0,16tys/ul BAZOFILE 0 tys/ul BAZOFILE 0,6% Zastanawia mnie zakres neutrof...
    • Witam jestem 23letnią kobietą, jak dotychcasz zdrową, bez żadnych oznak chorobowych. pół roku temu przechodziłam ospę, po której skontrolowałam krew- wszystko było jak najbardziej ok wbc 4.9 rbc, hgb, hct wszystko w normie, jedynie płytki miałam dosyć niskie bo ok 118 ( w poprzdnich badaniach 4 miesiące wcześniej wynosily 138). Potem ponownie musiałam skontrolować krew do pracy wbc wynosiło 3.85 plytki 120 reszta w normie, jednak w dolnych jej granicach(miałam 2 dzień okres) Wczoraj odebrała...
    • morfologia

      (12)
      Witam.Mój mąż miał robione badania ponieważ ostatnio bardzo zle się czuł i schudł ponad 10kg.Morfologia wyszła tragiczna czerwone ciałka 1,9 mln, hemoglobina 7.Jest bardzo blady, żólty na twarzy.Nic go nie boli.Jest tylko bardzo słaby.Miał już zrobioną gastroskopię - wynik idelany. Dzisiaj zrobili w szpitalu USG jamy brzusznej, płuc i jeszcze raz powtórzyli morfologię, ale nic się nie zmieniło.Nie wiemy co dalej robić. Lekarz coś wspominał o pobraniu szpiku z biodra do badania- co to może ozn...
    • Robilam mammografie i dostalam wiadomosc, ze musze sie zglosic na dodatkowe badania. W tym samym czasie robilam badanie krwi (robie co rok bardzo szczgolowe). Wyniki sa idealne (no oprocz za niskiej vitaminy D). I teraz siedze i oczywiscie kombinuje po co te dodatkowe badania.... Mam pytanie: czy jest mozliwe, zeby wyniki byly wzorcowe przy jakimkolwiek nowotworze, brak np. podwyzszonych leukocytow, itp ?
    • Witam. Bardzo chciałabym prosić o pomoc w analizie badań, bo jak na moje oko nie są dobre. Hemoglobina 10,6 g/dl - norma od 11,2 do 14,8 MCV 77,7 fl - norma od 80 do 96 MCH 24,6 pg - norma od 27 do 33 MCHC 31,6 g/dl - norma od 32,6 do 36,2 RDW 17,6 % - norma od 11,5 do 14,5 Zrobiłam również żelazo i z żelazem jest wszystko w porządku, więc co to może oznaczać? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • wiatm, mam 24 lata, jestem kobietą, waga 57kg przy 169cm wzrostu. ostatnio cos mnie podkusilo zrobic sobie wyniki. czy ktos mogłby pomoc mi w interpretacji tych wynikow?? hemoglobina 8,7 (12-16), hematokryt 30.5 (37-47) MCV 65,0 (82-98) MCH 18,6 (27-33) MCHC 28,5 (32-37) Płytki krwi 424 (130-400) RDW-CV 18,2 (11-16) Neutrocyty 1,52 (1,8-7,7) PCT 0,50 (0,17-0,35) %Neutrocytów 37,5 (40-74) %limfocytów 49.9 (19-48) a w moczu wykazalo ze są ślady ciał ketonowych .... co to znaczy...
    • Tak, tak. Znajomy wypił kubek kawy z mlekiem i poszedł zbadać morfologię oraz proteinogram. Jaki wpływ na wyniki i które, mógł mieć wpływ ten "karygodny" czyn?
    • witam jakie badania? pozdrawiam
    • Mój partner od kilku m-cy cierpi na koszmarne nocne poty, budzi się w nocy z mokrą koszulką, doczytałam się ,że taki objaw może towarzyszyć w najgorszych przypadkach nowotworom np. chłoniakom. Chcę aby w najbliższy możliwy dzień wykonał morfologię z rozmazem, ob, poziom cukry, tsh,aso. Doczytałam się również że taki objaw może dotyczyć zakażenia wirusem hiv, i tu moje pytanie: Czy jeżeli wyniki rozmazu będą w normie(poziom limfocytów i pokrewne) to należy martwić się o ewentualny test na ww ...
    • Proszę o pomoc. Zrobiłam profilaktycznie badanie krwi z rozmazem. Oto wynik. Poradźcie. Wyniki widział lekarza, ale po pierwsze to beznadziejny lekarz a po 2 jakoś się nie zainteresował:( WBC 8,9 norma 4- 10 ale gdzieś tu czytałam, że powyżej 7 to niepokojące :( RBC 4,48 nor 3,5- 5,4 HCT 42,9 nor 34- 46 PLT 326 nor 150- 400 MCV 95,8 nor 80- 96 MCH 31,2 nor 26- 34 MCHC 32,6 nor 31- 35 RDW 10,2 nor 11-14,5 MPV 8,7 nor 6,5- 11 PDW 19,4 nor 10- 18 PCT 0,3 nor 0- 10 LYMF% 46,1 no...
    • Witam. Jestem mężczyzną mam 38 lat i nigdy nie miałem problemów z wynikami morfologii, ale ostatnie badania mnie zaskoczyły. Dodam że choruję od 20 lat na ZZSK i jestem non-stop na lekach NLPZ i ostatnio na sulfasalazynie, dlatego zastanawiam się czy to może być przyczyna złych wyników?? Proszę o opinie, jeśli zna się ktoś na tym. WBC - 6.60 ; LYM - 27.10 ; MID - 8.00 ; GRAN - 64.90 ; RBC - 4.18 ; HGB - 12.30 ; HCT - 35.90 ; MCV - 85.90 ; MCH - 29.40 ; MCHC - 34.30 ; RDW - 13.40 ; PLT...
    • Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyniku. Do lekarza idę dopiero w środę, a troche się zdenerwowałam po odbiorze wyniku. Ogólnie nic mi nie dolega (jestem tylko troche senna i podmęczona)- morfologie robiłam ze względu na badania okresowe. Wynik: WBC 6,6 (4-10) LYMPH 28,2 (20-45) MXD 8,4 (3-15) NEUT 63,4 (40-75) RBC 3,6 (4-5,4) HGB 11 (12-16) HCT 37 (37-47) MCV 92,5 (80-97) MCH 29,4 (27-34) MCHC 31 (31-36) RDW-CV 13,2 (11,5-15) PLT 330 (142-424) PDW 10,8 (11,5-14,5) ...
    • W zeszłym tygodniu chorowałam na angine i zapalenie zatok. Dostałam antybiotyk, czuję się dobrze, ale mam jeszcze powiększone i bolesne węzły chłonne podżuchwowe. Dlatego też chciałabym, na wszelki wypadek, zrobić sobie morfologię i OB, żeby zobaczyć czy te węzły są powiekoszne odczynowo (pozapalnie) czy to jakaś inna historia. Poproszę o info ile czasu powinnam odczekać od zakończenia antybiotykoterapii ze zrobieniem morfologii, aby wynik nie był "obarczony" tym antybiotykiem. D...
    • Zrobiłem sobie morfologię krwi i widzę wyniki i normy, ale widzę też wyniki poza normą. Lekarze mówią, że wszystko jest OK, ale mi to nie wystarcza. Jeżeli ktoś się zna to przoszę o pomoc. TEST RESULT FLAG LIMIT REFERENCE RANGE (LIMIT 2) WBC 10.9 K/ul [ *] 4.0 - 10.9 K/ul LYM 1.8 16.5 %L [ * ] 0.6 - 4.1 20.0 - 58.5 %L *MID 0.5 4.6 %M [* ] 0.0 - 1.8 0.1 - 10.0 %M GRAN 8.6...
    • Witam Synek mojej znajomej (2.5 roczku) ma niski poziom zelaza (21) jednak przy tym poziomie hemoglobina jest w porządku. Mały dostaje syrop o nazwie Ferum od dlugiego czasu, jednak poziom żelaza nie wzrasta. czy powinna wykonac dodatkowe badania?? czym to może być spowodowane?? Czy powinna się martwić taką sytuacją czy tylko podawać nadal syrop i nie stresować się za bardzo bo nie ma powodów. Bardzo prosze o odpowiedź, pozdrawiam.
    • Czy zrobienie ogólnej morfologii wystarcza do wykrycia, że w organizmnie dzieje się coś niepokojącego?

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się