nadczynność tarczycy

nadczynność tarczycy

(66 wyników)
  • Witam.Czy ktoś zna jakieś zioła i mogła bym o nie prosić.
  • Witam W kwietniu zostałam ponownie mamą, w lipcu moja ginekolożka zleciła mi profilaktyczne badania, w tym tsh, wynik wyniósł 0,007 dla normy dolnej 0,470. Powtórzyłam badania razem z ft3 i 4 ponownie kilka dni temu i wynik to tsh 0,001 dla normy 0,470-4,640 FT4 73.68% [wynik 1.55, norma (0.71 - 1.85)] FT3 178.82% [wynik 5.08, norma (1.45 - 3.48)] Poproszę o pomoc w interpretacji wyników (oczywiście do endokrynologa też się zapisałam) Dodam że od zawsze jest mi ciągle zbyt c...
  • Witam Jestem 11 miecięcy po porodzie od 5 miesięcy biorę Cilest. Czuję się fatalnie, mam plamienia od początku brania tych tabletek i przytyłam 4 kg. W czasie ciąży zdiagnozowano u mnie nadczynność tarczycy.Mówiłam o tym swojemu ginekologowi.Zapisał Cilest bo kiedyś go brałam i było wszystko ok. Może któraś z Was ma nadczynność tarczycy i bierze tabletki po których czuje się dobrze i nie przytyła. Pozdrawiam Mama Mynusia Moje małe słoneczko
  • Mam nadczynnośc tarczycy, TSH 0,008, lekki wytrzeszcz oczu. Czy wytrzeszcz mi się cofnie? jeszcze nie nie byłam u endokrynologa. Czy leki,które się na bierze mają jakieś skutki uboczne? chociaż najbrdziej gnębi mnie ten wytrzeszcz!!
  • To zapewne jest głupie pytanie i pytam czysto teoretycznie. Gdzieś czytałam, że przekraczając dawkę leków na niedoczynność tarczycy (np. euthyrox)można tak podkręcić ją sobie żeby osiągnąć nadczynność tarczycy i w ten sposób zrzucić kilka kilo. Czy to prawda?
  • czy muszę się jakoś przygotować???
  • Witam, chciałam prosić o pomoc w interpretacji wyników mojej przyjaciółki. Od marca'09 nie najlepiej się czuje (osłabienie, senność, nerwowość, wzmożona potliwość, zaburzenia miesiączkowania - wydłużone cykle), dlatego postanowiła się przebadać. Ogólne wyniki z krwi wyszły ok, poza TSH. Wynik TSH [i]z 16 września[/i]: [b]TSH 0,175 (0,350-5,500)[/b]. Lek. ogólny dał skierowanie do endokrynologa z notatką 'nadczynność tarczycy'. Endokrynolog 'palpacyjnie' stwierdziła, że tarczyca je...
  • Witam dziewczynki.Mam pytanie ,czy słyszałyście cos na ten temat ,że przy nadczynności tarczycy nie należy stosować antykoncepcji hormonalnej ,ze względu na to ,iz zostaje obniżona jej skuteczność?Czy tylko ja gdzieś przeczytałam taka bzdurę? Dziekuję za odpowiedzi.
  • Witam Mam pytanie dotyczące tych witamin czyli kwasu foliowego , vitaminy b6 oraz magnezu,Jaki cel jest ich stosowania przy nadczynności?Biore 2 tabletki kwasu foliowego,2 tab vit B6 oraz z 4 tabletki magnezu,orez thyrozol 3 razy dziennie razem 40 mg na dobę oraz propranolol 2 dziennie po 10mg,Leczę się od niecałych 3 tygodni i jestem troche spokojniejsza.Mam problem z nogami-są słabsze niż zwykle i bolą mnie stopy a szczególnie pięty.Czy jest na to jakis sposób.Ft4 z 4,1 spad...
  • od około 6 tygodnii wiem,że mam na 85% basedowa . Do wizyty u internisty skłoniły mnie problemy z sercem,szybkie tętno,ciśnienie etc. Bardzo małe mam wole ,okiem słabo dostrzec ,jednak USG wykazało ,że powiększenie jest na razie bez guzków.(wie ktoś z was ile wynoszą prawidłowe wymiary tarczycy u dorosłego człowieka?) Nie mam na razie problemów z oczami ,okulista mnie badał na wszelki wypadek ,sama chciałam -jest.o.k. Wiele lat miałam problem z łojotokiem skóry głowy ,były także stan...
  • Odstawiłam ten lek, ale i w trakcie krótkiego brania, a teraz to już sobie przestaję radzić dostałam apetytu gigant. jestem jak odkurzacz, wstrzymuję się, przeciez odrobina zdrowego rozsądku zostałan. Nie ma stanu najedzenia. Przed seroxatem schudałm, co to jest? Poza tym nie bardzo mogę skupić sie na czymkolwiek naprawdę sumiennie, dalej - jestem wybuchowa i awanturnicza, także powstrzumuje siłą, bo by mnie rodzina zupełnie z domu wyprosiła. CO TO JEST??? Mam nie wiadomo ...
  • Czy jeśli badanie krwi na funkcjonowanie tarczycy wyszło dobrze a mimo to ma sie kilka objawów nadczynności tarczycy to porobić inne badania w tym kierunku czy nie warto.Mam okropne duszności tak jakby ktoś złapał mnie za gardło i zaczął dusić też od kilku tygodni boli mnie szyja po obu stronach i przy dusznościach ból sie nasila i występuje ucisk z tyłu w górę głowy (w tym wgłębieniu tuż przy szyi) nie wiem jak to inaczej nazwać :).Lekarz stwierdził że wyniki są dobre więc co mnie tak ...
  • Mam pytanie.. Stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy.. Za parę dni idę do endokrynologa. Jeszcze muszę zrobić usg tarczycy. Schudłam 3 kilogramy w ostatnim czasie. Czy po otrzymanych lekach tyje sie? Czy moze przy odpowiedniej diecie mozna uniknac zbednych kilogramow. (czy jednak lekki tak spowalniaja metabolizm ze nieuniknione jest przybieranie na wadze)Czy da sie wyjść z tej choroby.. czy wciąż ona powraca :( Jeszcze jednop pytanie możecie brać lekki antykoncepcyjne przy nadczynnośc...
  • Czy mając nadczynnośc tarczycy mozna chodzic na solarium?? jakoś teraz zaczęłam się nad tym zastanawiać... moze to i głupie pytanie.. ale jestem ciekawa.. nigdy mi tez nie przyszło na myśl zapytac mojego lekarza o to.. a wybieram sie do niego dopiero za miesiąc.. Wiecie może jak to jest? Pozdrawiam :) -- Basia -- -- just smile :)) --
  • czy którejś z was przy zdiagnozowanej nadczynności lub niedoczynności wypadały duże ilosci włosów? jestem przerażona bo włosy wychodzą mi garściami i nie wiem co mam robić a mój lekarz endokrynolog mówi , że to normalne?
  • Wszyscy mysleli że to klasyczna nerwica a wyszal duża nadczynnosc.Lecze się od poniedziałku Thyrozolem 40 mg na dobe.Moze tez ktos ma nadczynnosc -to niech poda jakies wskazówki co do diety i leczenia,ja mam nadczynnośc spowodowana najprawdopodobniej nadmiarem jodu.Proszę o rady
  • Nadczynność tarczycy przyspiesza wszystkie reakcje chemiczne w organizmie, czego wynikiem są niekiedy dziwne dla otoczenia zmiany wyglądu czy zachowania chorego. U nastolatków choroba wybucha jak wulkan, bez ostrzeżenia. Pojawia się wole, poty, rozdrażnienie, brak koncentracji. Młodzi ludzie po 20 roku życia, gdy ich tarczyca zaczyna źle pracować, odczuwają nagły przypływ energii i nadmierne pobudzenie. Bywają kłótliwi i wybuchowi. Po 45 roku życia chudnie się i traci apetyt, oga...
  • Dziewczyny, przepraszam, że trochę nie na temat, ale w takim kobiecym towarzystwie może jest jakaś osoba, która choruje/chorowała na nadczynność tarczycy? Właśnie z taką chorobą muszę się udać do endokrynologa, zależy mi na jakimś sprawdzonym, bo poprzedni, do którego chodziłam, zaniedbał ważne badania i straciłam zaufanie :/// Chodzi o Warszawę. Bardzo, bardzo dziękuję.
  • Witam, chciałam zasięgnąć opinii na temat sposobów leczenia tej dolegliwości. U mojego męża w lipcu 2003 roku stwierdzono nadczynność tarczycy. Leczony był thyrozolem do lutego 2005 roku, kiedy to wszystkie wyniki były OK i odstawiono mu lekarstwa. W lipcu 2006 roku zrobił badania kontolne i również wszystko było OK, ale w grudniu poczuł sie gorzej, w badaniach wyszło: TSH =0,03 ( 0,4-4,0) ft3=11,30(1,5-4,1) i ft4=4,36 ( 0,8-1,9) . Lekarz endokrynolog zlecił zbadanie poziomu p.ciał TRAb...
  • dzis spedzilam dlugie godziny u weta i w poczekalni. byl tam piesek z nadczynnoscia tarczycy. mamy z naszymi kochanymi zwierzakami te same choroby, ech...

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.