Forum   nadczynność tarczycy

nadczynność tarczycy

(66 wyników)
  • Witam. Jaki jest związek DHEA z nadczynnością tarczycy? Wyszło mi powyżej normy. Ile należy czekać na unormowanie się poziomu DHEA po wdrożonym leczeniu na nadczynnność?
  • Witam! Przez 20 tygodni przyjmowałem interferon i rybawirynę, ponieważ wykryto u mnie zapalenie wątroby typu C. Po 20 tygodniu, wystrzeliła tarczyca i leczenie chemią przerwano. Moje wyniki srzed trzech tygodni: FT4 3,26 0,58 - 1,64 TSH 0,02 0,34 - 3,50 Czyli przy przyjmowaniu interferonu "zagrożenie życia". Od razu dostałem skierowanie do endokrynologa. Przepisał mi: Thyrozol 5mg - 3 x 2 tabletki (30 mg na dobę) Propranolol 40mg - 3 x 0,5 tabletki (60 mg na dobę) Brałem...
  • Witam, stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy.Moja Pani dr złapała się za głowię jak usłyszała, że chcę wyjechać do Tunezji, powiedziała, że w przypadku mojej poważnej choroby jest to bardzo niebezpieczne. Słysałam też, że nie wolno się opalać. Co o tym sądzicie?
  • Od kilku lat choruję na nadczynnosc tarczycy,którą regularnie leczę,bez większych rezultatów.Byłam poddana radioterapi 2 lata temu i również bez rezultatu.Ale do rzeczy,od mniej więcej roku mam problemy z kręgosłupem,tzn mam bóle w kilku miejscach,tak że czasem zwijam się z bólu a zawsze pod tym względem byłam okazem zdrowia.Rehabilitacja pomaga mi na bardzo krótki okres czasu.Zaczęłam podejrzewać że może mam odwapnone kości,czy może to być spowodowane nadczynnością?Jak mogę pop...
  • Jak wiadomo, większość osób odczuwa depresyjne samopoczucie w niedoczynności tarczycy. U mnie było inaczej, stany depresyjne pojawiły się w wyniku ogromnej nerwowości spowodowanej nadczynnością tarczycy. Gdy nerwy pojawiały się w większości prostych, życiowych sytuacji moja psychika zaczęła się buntować i nabawiłem się depresji. Teraz gdy biorę metizol jest więcej spokoju - więcej sytuacji biorę na chłodno i to jest niesamowite uczucie. Depresja też jakby przechodziła - nie bior...
  • Witam. Przez 20 tygodni brałem interferon i rybawirynę. Po tym okresie okazało się, że nie wytrzymała mi tarczyca. Doszło do skrajnej sytuacji jaką jest "zagrożenie życia". Oczywiście całą chemię odstawiono i kazano iść do endokrynologa. Niestety nie mam ostatnich wyników które przeraziły cały personel oddziału zakaźnego. Mam wyniki z wczoraj, po prawie dwóch tygodniach brania Thyrozolu 5 mg (2 tabletki, 3 razy dziennie) i Proparanolol WZF 40 mg (pół tabletki 3 razy dziennie). Dodam jeszc...
  • witam wszystkich.mam kłopot i nie wiem co o tym myśleć,więc bardzo proszę jeśli ktoś potrafi mi coś podpowiedzieć to z góry dziękuję.od trzech miesięcy leczę się na gravess-basedowa (chyba źle napisałam)biorę thyrozol ale nie w tym problem bo wyniki mam już w normie chociaż dalej biorę leki.od grudnia jestem chora na gardło,mam straszny suchy kaszel,stan podgorączkowy,ból głowy,zatok a przez pierwsze dwa tygodnie ból ucha i na przemian w gardle,co lekarz rodzinny stwierdził że to migdał...
  • Witam wszystkich, dziś odebrałam wyniki z krwi: tsh 0,002 (norma 0,35-5,50) ft3 14,72 (norma 2,3-4,2) ft4 3,37 (norma 0,89-1,76) Dodatkowo w morfologii: MCH 26,4 (norma 27-33) RDW-SD 36,2 (norma 37-54 PDW 22,7 (norma 10-18) MPV 14,4 (norma 7,4-11) P-LCR 58,8% (norma 15-40) Z niepokojących objawów przyśpieszone tętno (ponad 100/minutę), kołatanie serca odczuwalne nawet jako dudnienie w uszach, drżenie rąk, bardzo silna potliwość (nawet w japonkach nogi mi pływają), wilgotne ...
  • Wszyscy mysleli że to klasycznba nerwica a wyszal duża nadczynnosc.Lecze się od poniedziałku Thyrozolem 40 mg na dobe.Moze tez ktos ma nadczynnosc -to niech poda jakies wskazówki co do diety i leczenia,ja mam nadczynnośc spowodowana najprawdopodobniej nadmiarem jodu.Proszę o rady
  • Czy nadczynność tarczycy, nieleczona latami, zaniedbana, może doprowadzić do śmierci? Ponad tydzień temu pochowałam mamę i taka przyczyna widnieje w dokumentach szpitalnych. Chciałabym to jakoś sobie w głowie poukładać, bo czasu nie cofniemy, życia jej nie zwrócimy. Na początku kwietnia zachorowała na żołądek - bolał ją, wymiotowała nawet herbatą. Z dnia na dzień traciła na wadze, siły, miała 140 pulsu serca. Gastroskopia pokazała wrzody i dodadni test na obecność helicobacter pylori. Nie...
  • Witam Wszystkich bardzo serdecznie! od 10 lat choruję na nadczynność tarczycy. Mam guzowate wole, największy guzek ma 3,5cm. Biorę Thyrozol10, pół tab raz dziennie do tego Propronolol 3*0,5tabl i wit.B6. Lekarz prowadzący chce poddać mnie radio jodowi, ale ja strasznie się boje, ponieważ mam bardzo małe dzieci 4 i 6 lat, z którymi jestem bardzo związana. Mój mąż obecnie wyjechał za granicę i tam jest już rok. zajmije się nimi sama. Nie ma mowy u mnie o jakiejkolwiek kwarantannie, c...
  • Mam lekką nadczynność tarczycy (tsh 0,38 przy normie: 0,4-4). Chciałabym zajść w ciążę (pierwszą straciłam w listopadzie). Czy z takim wynikiem tsh nie będzie zagrożenia dla malucha? Jak można "naturalnie" zapobiec pogłębianiu sie nadczynności (czytałam że tak sie często dzieje w ciąży)? Czy mam zrezygnować z ryb? Miesa nie jem od lat (nie cierpię go). Czy wit A może pomóc? Czy mam unikać jodu? Proszę poradźcie...
  • Podejrzewam u siebie nadczynność tarczycy. Mam takie objawy jak: -gorąco mi w pomieszczeniach o temperaturze ok. 22 stopni w krótkim rękawku (kiedy innym w swetrach OK, a nawet za zimno) -często się wypróżniam (niekiedy nawet 8 razy dziennie), często stolec jest w postaci jakiś kamyczków, czasami się zdarza biegunka (ale sporadycznie od kiedy zmieniłem nawyki żywieniowe), mam wrażenie, że wypróżniam się partiami tzn. nie dam rady się całkowicie wypróżnić od razu i dlatego muszę często i...
  • Gdzie mogłabym z ta chorobą udać się? Czy ktos mógł by mi podać namiary na kogoś kto dałby rade pomóc? Prosze pomocy.
  • Witam.Czy ktoś zna jakieś zioła i mogła bym o nie prosić.
  • czy muszę się jakoś przygotować???
  • Witam Jestem 11 miecięcy po porodzie od 5 miesięcy biorę Cilest. Czuję się fatalnie, mam plamienia od początku brania tych tabletek i przytyłam 4 kg. W czasie ciąży zdiagnozowano u mnie nadczynność tarczycy.Mówiłam o tym swojemu ginekologowi.Zapisał Cilest bo kiedyś go brałam i było wszystko ok. Może któraś z Was ma nadczynność tarczycy i bierze tabletki po których czuje się dobrze i nie przytyła. Pozdrawiam Mama Mynusia Moje małe słoneczko
  • Witam dziewczynki.Mam pytanie ,czy słyszałyście cos na ten temat ,że przy nadczynności tarczycy nie należy stosować antykoncepcji hormonalnej ,ze względu na to ,iz zostaje obniżona jej skuteczność?Czy tylko ja gdzieś przeczytałam taka bzdurę? Dziekuję za odpowiedzi.
  • Witam Was! Mam guza na tarczycy-jest do wycięcia.Wyniki hormonów ma b.dobre,ale lekarze endokrynolodzy mówią mi,że i tak mam mimo dobrych wyników nadczynność tarczycy.Fakt,objawy mam niedoczynności,Jeszcze ostatnio szukałam odp.po tym forum co mogą oznaczać moje objawy i myślałam,że to nerwica sercowa,ale pewnie to nie to.Powiedzcie mi czy może tak być?!
  • Mam pytanie.. Stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy.. Za parę dni idę do endokrynologa. Jeszcze muszę zrobić usg tarczycy. Schudłam 3 kilogramy w ostatnim czasie. Czy po otrzymanych lekach tyje sie? Czy moze przy odpowiedniej diecie mozna uniknac zbednych kilogramow. (czy jednak lekki tak spowalniaja metabolizm ze nieuniknione jest przybieranie na wadze)Czy da sie wyjść z tej choroby.. czy wciąż ona powraca :( Jeszcze jednop pytanie możecie brać lekki antykoncepcyjne przy nadczynnośc...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się