Forum   nadczynność

nadczynność

(197 wyników)
  • Bardzo proszę o pomoc. Na hashimoto choruję już od kilku lat. Ostatnio, od dłuższego czasu brałam dawkę 125, miałam na niej dobre wyniki i dobrze się czułam, chociaż przeszłość pokazuję ze dawka 112,5 też była ok. Na koniec lipca miałam badanie i wizyte u endo, tsh = 0,34(przy normie od 0,35). Czułam się dobrze, więc lekarka zaleciła wybrać resztę tabletek (ok 40szt. po 125) i dalej brać już 112,5. Niestety, czuję, że zaczeła się nadczynność, serce przyspieszyło, spać nie mogę, jestem zmęczon...
  • Witam Lekarka ogólna skierowała mnie do endo ale wcześniej kazała zrobić badania. Powiedziała coś o pełnym profilu tarczycowym a nie tylko tsh. Czy mam oprócz tsh zrobic hormony T3 i T4 czy tez FT3 i FT4? Różne opinie na różnych stronach znajduje. Sam za te badania zapłace wiec wolałbym zrobić właściwe. Dodam że TSH rok temu miałem poprawne bo 1.9 Objawy mam od roku, bardzo wyraźne chudnięcie, zaczerwienienia skóry, świąd, bóle stawów,osłabienie mięśni, jakby podrażnienie oczu (okresowo), l...
  • Witam, może ktoś z Was wie co to może oznaczać poza tym że to nadczynność? TSH = 0,01 (bardzo niskie) [0,27-4,2] FT4 = 21,5 (za wysokie) [9-19,05] Anty TPO = 11 (w normie) [0-34] Anty TG = 445 (bardzo wysokie) [0-115] 2 lata temu miałam usg tarczycy (teraz zrobię kolejne) i miałam guzek. Z tego co czytałam to albo początek Hashimoto (potem przejdzie w niedoczynność) albo nowotwór... Czy ktoś z Was miał zbliżone wyniki? Pozdrawiam serdecznie
  • leczę sie od 2 lat na niedoczynność tarczycy ( wyjściowo 11,52). Mam jakieś podejrzenie Hashi ( z krwi, tarczyca w obrazie idealna). Od pewnego czasu TSH winduje w dol, 3 mce temu 0,345 teraz 0,144. FT4 1,35 ( 0,89-1,76). Biore euth 5x100, 2x 125. Ucisk w gardle mam aktualnie od pewnego czasu, USG tarczycy nic nie wykazalo. Az taki spadek w leczeniu niedoczynnosci moze wystapic?
  • Witam, od paru miesięcy, dokładnie od września biorę euthyrox, mam zdiagnozowane hashimoto. Przy dawce 50mg + 2x w tyg. 75mg zaczęłam czuć się dobrze, nie byłam senna, miałam power do nauki i pracy. Jednak, gdy zrobiłam wyniki TSH było na poziomie 3,3, lekarka od razu zwiększyła dawkę i teraz biorę przez 5x w tygodniu 75mg a 2x 50mg. Czuję się fatalnie. Zwiększoną dawkę biorę już 1,5 miesiąca i nadal nie czuję się dobrze. Ogólnie mam doła, od kiedy biorę te dawki, jestem płaczliwa, do tego o...
  • Niecale 3 miesiace temu urodzilam dziecko, podczas ciazy bylam pod stala opieka endokrynologiczna i stopniowo mialam zwiekszana dawke takze w ciazy czulam sie super. Do lekarza mialam pojsc dopiero po 3 miesiacach od porodu bo wczesniej nie bylo sensu tak mi lekarz powiedzial, ale minelo 1,5 miesiaca i poczulam sie zle. Do konca porodu i jeszcze przez 3 miesiace mialam byc na dawce 100 eythorox ale kiedy poczulam sie zle zmniejszylam sobie dawke do 88. W miedzyczasie bylam u endokrynologa zro...
  • Kochani, pytanie mam takie. Dziewczynka, lat 8, ruchliwa i nadpobudliwa od zawsze, malutka , drobniutka i szczuplutka jak an swój wiek, choruje na twardzinę, choroba autoimmunologiczna tkanki łącznej. TSH wyszło 5,42 przy górnej granicy 4,2 Ft4 19, 27 przy normie 12-22 Ft3 7,31 przy normie 3,1 do 6,8 Objawy wskazują na nadczynność, dziecko jest coraz bardziej szczuplejsze, ma niedowagę, gonitwę myśli, strasznie szybko mówi, nie umie się na niczym skupić, jest płaczliwe, niecierpliw...
  • Witam, mam tsh na poziomie 0,7, ft3 20%, ft4 51%, anty tpo 6 (norma do 34). Moje objawy: brak miesiączki, wypadanie włosów, dobra przemiana materii (do kibelka chodzę nawet do 4 razy dziennie, ale nie mam biegunki), tłusta skóra i szybko tłuste włosy, tłusta cera i wyprsyki (ale nie tak dużo), duże uczucie pragnienia , wolno chudnę (ale ogólnie nie mam problemów, żeby w ogóle schudnąć), zwroty i bóle głowy, uczucie nudności "od głowy", osłabienie, nic mi się nie chce... mogę lenić się cały d...
  • Witam, bardzo proszę o pomoc. W 2007 roku zdiagnozowano u mnie Hashimoto na podstawie wyników : hTSH 1.58 (0.47-4.67) fT4 0.96 (0.71-1.85) AntyTPO 1431 (0.0-12.0) AntyTG 38.6 (0.0-34.0) oraz USG (obraz wskazujący na zapalenie typu Hashimoto). Przez dłuższy czas mimo złego samopoczucia lekarz nie stosował żadnego leczenia. Pod koniec 2010 roku wyniki: TSH 3.29 (0.27-4.20) fT3 3.33 (2.0-4.4) fT4 1.23 (0.93-1.7) Wtedy zmieniłam lekarza, który wprowadził mi Euthyrox. W sierpni...
  • Witam i proszę o pomoc.Może ktoś mi tutaj nieco wyjaśni więcej. Czytam forum, ale głupieję. 1,5 tygodnia temu trafiłam do szpitala z gotująca się głową. Wyglądałam jak bym miała 50 stopni.Do tego duszności, kołatanie serca itd. Badanie w szpitalu hormonów i wyszła nadczynność.TSH spadło mi w ciągu 3 miesięcy 60-krotnie. Moje wyniki od czerwca: połowa czerwca: TSH 1,51 qU/ml ( norma 0,27- 4,2) FT3 4,81 pmol/l ( norma 3,95-6,8) FT4 14,59 pmol/l ( norma 12-22) połowa sierpinia: TSh...
  • Od pewnego czasu podczytuję forum i do dzisiaj myślałam, że wiem sporo. Ale dzisiaj odebrałam wyniki i muszę was poprosić o radę. 18 stycznia 2013 TSH 5,640 (0,300 - 3,940) FT3 5,43 (3,71 - 6,70 ) 57,53% FT4 15,03 (12,23 - 20,21) 35,09% anty-TPO 11,52 (0,00 - 34,00) anty-TG 25,81 (0,00 - 115,00) USG tarczyca o gładkich obrysach, echogram miązszu prawidłowej wysokości. Na granicy prawego płata i cieśni guzek lito-płynowy-hyperplasty...
  • Od 7 lat mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy,która rozpoczęła się od silnych bóli mięśni i stawów.Diagnoza tych dolegliwości to była droga przez mękę,wędrówki od neurologów,ortopedów,reumatologów.Hashimoto zdjagnozowałam sama i podałam rozpoznanie na patelni p.endokrynolog,która uznawała tylko wynik TSH,który rozpoczął się od 48,przy normie 0,550-4,780.Ustalenie dawki trwało kilka miesięcy(sama,wspierając się forum doszłam do wartości 162.5 euthyroxu.miałam szczęście bo przy tej dawce przy...
  • Witam, wczoraj odebrałam wynik biopsji: GR.II ZMIANA ŁAGODNA. Guzek hyperplastyczny. Płaty i płaciki z tyreocytów bez cytologicznych cech złosliwośći, tyreofagi. W tle krew z koloidem. A wyniki takie: TSH 0,69( 0,25-5,0) fT4 0,79 (0,7-1,6) 10% fT3 2,25 (2,6-5,4) 12,5 % przeciwciała p/peroksydazie tarczycowej 19,9 TRAb 0,35 A moje objawy, zmienność nastrojów, sucha łuszcząca się skóra na łydkach i łokciach, chrypka, nagłe kołatania serca szczególnie w nocy, tycie, duszności, napady ...
  • Od tygodnia bardzo żle się czuję, dzisiaj jest zupełnie fatalnie. Trzy lata temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy, stopniowo zwiększano u mnie dawkę Euthyroxu do 100mg. Drugi z lekarzy zwiększył mi dawkę, gdyż cały czas wydawało się, że mam objawy niedoczynności. Tyłam, byłam senna, zmęczona cały czas. Moją winą jest chyba to, że nie weryfikowałam opinii lekarza. Myślałam cały czas, że mam niedoczynność. Tymczasem ostatni wynik wskazał jednoznacznie, że mam nadczynność tarczy...
  • ide do ginekologa w środę i wydaje mi się że moge mieć nadczynnośc tarczycy moje wyniki tsh 1,870 norma 0,270-4,200 FT 4 16,9 NORMA 12,0-22,0 FT 3 5,29 NORMA 3,10-6,80 I PRZECWIciała anty TPO MNIEJ NI Ż 5 a norma 0,0- 34,0 i chce wiedzieć jeśli ktoś mi może pomóc będę wiedzięczna bo się martwię ola.
  • Witam serdecznie! Jeśli ktoś zechce przeczytać o moich zmaganiach z chorobą, oceni ich sens, poradzi - co dalej?, z góry - dziękuję. Po 7-miu latach z Metizolem dostałam dawkę jodu - 15 mCi /4.11.2010/ - tuż przed jodem TSH = 0,191 Już po miesiącu wyniki wyglądały tak: TSH = 1,5 FT3 = 3,18 /norma 2 - 4/ FT4 = 1,11 /norma 0,93 - 1,7/ a w lutym 2011 TSH = 5,98, dostałam Euthyrox 25/50 /na zmianę przez 3 tyg./, dalej przez 2 miesiące brałam 50mg codziennie tydzień temu wyniki były j...
  • Leczę się od połowy stycznia br. na niedoczynność. (grudzień 2012 tsh= 4,83) Pod koniec lutego tsh wynosiło (2,86) a teraz w połowie maja już (1.04) Cały czas ta sama dawka hormonu Letrox 50 Wizytę u endo mam dopiero za 5 tygodni boję się że zbyt szybko spada mi ten wynik
  • Hej Dziewczyny, od 2009 roku jestem na obserwacji ze wzgledu na stwierdzona nadczynnosc. Ostatni ponad rok to Thyrozol, w malych dawkach Lekarz stwierdza zapalenie tarczycy z wymieszanymi objawami Hashimoto i Graves Basedowem To co przesadza o Hashi to USG tarczycy i kilka objawow fizjologicznych. To co o G-B to b.wysoki poziom przeciw receptorom TSH. Na Thyrozolu mam b. ladne wyniki TSH i ft4. Co Wy na to?
  • Witam Piszę tu po raz pierwszy i prosze o pomoc w interpretacji wyników. Leczę się na hashi od 10 - u miesięcy. Startowałam z TSH na poziomie 5,5 FT3 i FT4 na poziomie ok 10%. Po leczeniu euthyroxem mam teraz przy dawce 100 (dawka od około 4 miesięcy) TSH 0,01 (norma 0.4-4) FT3 40% FT4 40% Ferrytyna 6 ( norma 9-200) Moja endokrynolog stwierdziła niedoczynność subkliniczną i kazała zminiejszyć dawkę o połowę. Ja żadnej nadczynności nie czuję, wprost przeciwnie po południu jestem w...
  • witam, na samym początku od razu proszę nie odsyłajcie mnie do "mojego wątku"..nie mogę go znaleźć... dziś odebrałam wyniki i się przeraziłam, biorę euthyrox 50mg THS =0,275 FT4 =18,34 FT3 = 5,18 dla porównania z 14.02 THS =0,418 FT4 =19,49 FT3 = 4,94 czy ja wpadam w nadczynność..??? jutro biorę 1/2 tabletki... lekarza mam dopiero za jakiś czas , przeto Was się pytam.. aha , od 14 .02 łykam żelazo i ferytyna mam 67, 36 z .....10 [stan na 18.02] z góry dziękuję za...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się