Forum   niedoczynność tarczycy

niedoczynność tarczycy

(164 wyniki)
  • Witam, potrzebuję porady. Jakiś czas temu zaczęły mi się problemy zdrowotne, postanowiłam więc zacząć „od nowa” (choć w zasadzie nie jestem taka stara!). Lekarze nie potrafili zdiagnozować, co mi jest więc napychali mnie lekami na wszystko, które w zasadzie tylko pogarszały mój stan zdrowia – uwierzcie, że miałam wszystkie możliwe skutki uboczne. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce. Jak na razie odstawiłam wszystkie leki i rzuciłam palenie – myślę, że czuję się lep...
  • Witam Uprzejmie Mam wielki problem,otóż może rozpocznę od tego,że pod koniec grudnia postanowilam sobie zrobić badania kontrolne morfologia,mocz etc. na których wyszło mi podwyższone tsh. TSH-4,76 norma 0,27-4,20 Chciałam tutaj zaznaczyć,że raczej nie odczuwałam w żaden sposób objawów niedoczynności tarczycy. Poszłam do lekarza rodzinnego który zalecił powtórzyć badanie uwzględniając poziom tsh,ft3,ft4 i zrobić też usg tarczycy. TSH 5,930 norma [0.27-4.20] FT3 3,55 norma [2.57-4.43] ...
  • Witam, bardzo proszę o radę - czy biorąc euthyrox (100 i 125) można zacząć stosować tę dietę? Z leków nie mogę zrezygnować, tym bardziej, ze pod koniec stycznia mam kontrolę hormonów i endokrynologa. bez nich wyniki fatalne. Dodatkowo mam chorobę haschimoto. A schudnąć bardzo by się przydało.... Może jest koś tutaj, kto zna odpowiedź - czy ta dieta nie wpłynie negatywnie na tarczyce, i odwrotnie, czy to że biorę euthyrox nie zatrzyma procesu odchudzania mimo diety? Przejrzałam książkę ...
  • Proszę, pomóżcie mi bo nie mam już siły. Kompletnie nie wiem co robić :( Zacznę od tego, że mam 15 lat, 159.5 cm wzrostu i obecnie ważę 66,5 kg. Byłam szczupłą dziewczynką, nigdy nie miałam problemów z tyciem, ani w ogóle ze zdrowiem. W wieku 11 lat mając 155 cm ważyłam 40 kg. Problem pojawił się, kiedy zaczęłam dojrzewać. Po pierwszej miesiączce (nie wiem, może to zbieg okoliczności) przytyłam w miesiąc dosyć dużo. Nie jestem w stanie określić ile, ale pamiętam, że nie mogłam się zmi...
  • Podaję listę objawów jakie mnie męczą od lat. Jeśli spotkaliście się z podobnymi to pomóżcie zdiagnozować co mi jest. Oczywiście nie wykluczam, że mam wszystkie choroby z wątku. Depresję a raczej dystymię leczyłem z mizernym skutkiem, teraz mam wyznaczony termin do endokrynologa oraz zagłębiam się w temat zwalczania candidy ogólnoustrojowej. Proszę o pomoc Od lat: brak energii, chroniczne zmęczenie, apatia, uczucie „waty w mózgu”, wieczna senność dystymia, depresja, derea...
  • witam Ostatnio byłam w szpitalu na badanach panelu hormonów. tsh wysokie, fh3 niskie, lekarka stwierdziła, ze swiadczy to o niedoczynności tarczycy. Zapisałam się do endokrynologa, jednak narazie czekając na wizyte zastanawia mnie jak to możliwe, że moje objawy świadczyłyby raczej o nadczynności, a nie niedoczynności. -przedewszytkim ciepłota ciała- jest mi wiecznie gorąco, lato to dla mnie koszmar, pocę się masakrycznie - ćiśnienie krwi jeśli mi skacze, to raczej wyższe niz niższe - cze...
  • Witam, Czy zauważyłyście u siebie, bądż u innych osób, które chorują na niedoczynność tarczycy, lecz przez jakiś czas nie leczyły tej niedoczynności - brzydnięcie, pogorszenie stanu urody, zwłaszcza na twarzy, czyli: nie tylko opuchnięta, nalana twarz, opuchnięte i suche oczy, ale także rysy twarzy się zmieniają - są brzydsze. Ja to zauważyłam nie tylko u siebie ale także u mojej bliskiej znajomej, która nie leczyła długo niedoczynności, jakoś 2 lata, zanim lekarz postawił diagnozę. Jakie m...
  • Cześć Dziewczyny, to moj 1. watek na tym forum. Chciałam porozmawiać z osobami, które donosiły ciąże i urodziły zdrowe dziecko (albo sa juz w późniejszej nieco ciąży) z Hashimoto i niedoczynnością a wcześniej poroniły. ja poroniłam juz 2 razy w ciagu roku - wszystkie badania , nawet te bardziej skomplikowane wychodzą mi dobrze jedyne co jest leczone, to niedoczynność tarczycy, któremu towarzyszy hashimoto w kolejnej ciazy lekarz proponuje acard + clexane. Jesli są tu takie forumki,...
  • Witam, od kilku lat leczę się u endokrynologa (tj. kontroluje regularnie) pod kątem niedoczynności tarczycy. Przyjmuję Euthyrox N 112 mcg, wyniki TSH mam przeważnie w normie, ostatnie USG było przeprowadzone w kwietniu 2010 - wykazało tarczyce w normie, z niewielkimi niejednorodnymi guzkami (nie jest to dokładny cytat, gdyż wyniki zostawiłem prawdopodobnie u lekarza), w każdym bądź razie w miarę w porządku. Od pewnego czasu skarzę się na ogólne osłabienie, w szczególności szybką męczliwośc...
  • Witam. Mam 24 lata. Od pewnego wieku zacząłem miewać problemy z potencją a wraz z tym pojawiły się u mnie objawy towarzyszące niedoczynności tarczycy (uczucie chłodu, zaparcia, otumanienie) . Udałem się wiec do lekarza rodzinnego by pożalić z problemu. Pan doktor popatrzył i posłuchał, niektóre objawy zbagatelizował ale dał skierowanie na morfologię w tym TSH i testosteron całkowity. Po odebraniu wyników okazało się, że teoretycznie nie są niepokojące. TSH oscylowało wtedy w granicach 0,970 p...
  • Witam, mam niedoczynność tarczycy od kilku lat. Zbadane że niby HASHIMOTO nie ma, gdyż anty TPO w normie. Niedawno robiłem badania: TSH - 1,21 (0,4-4,0) Wg kalkulatora. FT3 - 3,24 (1,71-3,71) - 76,50 % FT4 - 1,08 (0,70-1,48) - 48,72 % Czyli zdecydowanie dużo wyższe FT3 od FT4 (FT3>FT4). Mam bardzo złe samopoczucie, senność, znużenie, nadwaga, infekcje dróg oddechowych, brzydkie paznokcie, depresje, zawroty głowy...ehhh Czy to może być powodem tej różnicy FT3 ...
  • Cześć dziewczyny. Mam 27 lat. Kilka lat temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy. Moja mama miała taką sama chorobę i w zasadzie to ona wpadła na to, że moje zmęczenie, wypadnie włosów i problemy ze skórą mogą świadczyć o niedoczynności - diagnoza pani doktor - "córka za dużo się stresuje" i koniec. Jednak nie dałyśmy za wygrana. TSH faktycznie wyszło zawyżone. Zaczęłam terapię od Euthyroxa 25, później 50 a w tej chwili 75 - diagnoza Hashimoto. Mimo iż poziom TSH mam w tej chwili us...
  • Czy branie Fluanxolu 3miesiące w dawce 3mg a potem 1,5 mg mogło spowodować niedoczynność tarczycy która dała objawy 3 miesiące po odstawieniu tego leku? Bo mam następujące objawy *od 2 dni drapanie w gardle *widzenie iskier przed oczami *uczucie gorączki *1 dzień się nie wypróżniłam *miałam dyskomfort w żołądku *kulka pod pachą
  • Witam ja też biorę euthyrox 25 pół tabletki dziennie i jodid 100, 1,5 tabletki na obniżenie tsh mam 2,85 niby mieści się w normie ale mam obniżyć przynajmniej do 1,5. Też mam po tych lekach skutki uboczne, mam zawroty głowy i podwyższone ciśnienie. Tsh miałam 2,85 ft 4 O,89 norma od 0,70 do 1,48 p/ciała anty Tg i anty Tpo ujemne. Biorę te leki prawie tydzień.
  • Witam, chciałabym się wybrać do groty solnej. Niestety przeczytałam, że przeciwskazaniem jest nadczynność tarczycy. No i tu pojawia się problem, bowiem leczę się już dwa lata na tarczycę i nie wiem, czy mam nadczynność czy niedoczynność tarczycy. Co robić?!
  • Proszę Was o radę. Jestem w 6 tygodniu ciąży. Przed ciążą wiele lat leczyłam niedoczynność tarczcy. Wyniki m-c przed ciążą były następujące : TSH - 0,529 (0,27-4,2) FT4 - 17,89 (12,0-22,0) Przeciwciała anty TPO 82 IU/ml ( <35). Obecnie (już w ciąży) - TSH 2,16 ( I -trymestr 0,33-4,59) FT 4 -19,23 (I-trymestr 1-19,6) FT 3 - 4,27 ( I-trymestr 3,78-5,97)...
  • Ostatnio w badaniach TSH wyszło że mam niedoczynność tarczycy...nigdy wczesniej nie robilam takich badań. Teraz zalecił mi je ginekolog w zw. zbrakiem okresu. Jednoczesnie od kilku miesięcy intensywnie odchudzam się/pod okiem specjalisty/...schudlam ponad 20 kilogramow. Czy te wyniki mągą być związane z odchudzaniem???
  • Witam. Mam 20 lat. Dowiedziałam się, że mam niedoczynność tarczycy. Zostałam skierowana na dalsze badania. One wykażą dokładną diagnozę. Lecz ja już zaczynam się martwić. Bardzo ważny jest dla mnie wygląd i boje się, że dużo przytyje. Chociaż mowi sie ze bez leczenia sie tyje a z leczeniem nawet waga maleje. Nosze także soczewki i czy leczenie to bedzie wspolgrało z nimi? Boje się takze o moją płodnośc.Nie zakladam teraz rodziny i nawet poszlam do ginekologa po tabletki a dowiedzialam sie to...
  • Witam! Sporo czytałem w internecie o niedoczynności tarczycy i odczuciach osób leczonych hormonami syntetycznymi, tak jak np. Euthyrox. Mniej więcej w maju tego roku zauważyłem u siebie nadmierną senność, apatię, zostałem skierowany na badanie TSH. Nie pamiętam już dokładnie wyniku, lecz endokrynolog stwierdził, że jest to bardzo mała niedoczynność i na "rozkręcenie" tarczycy przepisał mi hormon Euthyrox N25 - na 2 miesiące. Jestem młodym człowiekiem, 19 lat USG dobre a moja tarczyca p...
  • Witam serdecznie, zacznę od tego, że niedoskonałości cery nękają mnie od gimnazjum, więc już ponad 8 lat. Dwa lata temu przeszłam kurację u dermatologa. Zażywałam leki na bakterie beztlenowe i jakieś maści. Koniec końców była widoczna poprawa. Problem wrócił do mnie ze zdwojoną siłą odkąd zaczęłam zażywać Euthyrox 25 na niedoczynność tarczycy. Pryszcze mam głównie w okolicach żuchwy, więc myślę, że to sprawa hormonów. Mam pytanie czy bawić się znowu w zabijanie bakterii beztlenowy...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.