Forum   niedoczynność

niedoczynność

(458 wyników)
  • Witam Was! Najpierw sypnę wynikami: TSH 4,95 norma max 4,2 FT4 w normie, blisko dolnej granicy (nie mam wyników ze sobą) USG tarczycy [b]obniżona, niejednorodna echogeniczność,[/b] wymiarów niestety nie pamiętam, ale wydawały mi się w normie. Nie mam pojęcia co oznacza ten wynik ;) Ogólnie skierowanie na TSH dostałam, po opisaniu moich dolegliwosci z ostatnich kilku miesięcy. I moje pytanie, czy te wyniki wskazują na niedoczynność? Wizytę u endokrynologa mam zaklepaną, ale chciałab...
  • Witam. Trafiłam tutaj tak jak chyba większość - szukając informacji na temat chorób tarczycy, nietypowych wyników. Bardzo prosiłabym o interpretację moich wyników - idę jutro kolejny raz do endokrynologa, a jako że nie bardzo mu ufam, no i z powodu bycia kompletnym laikiem, chciałabym się jakoś do tej wizyty przygotować. Moje kłopoty wyszły przypadkiem - przez około tydzień miałam okropne duszności, zwłaszcz w pozycji leżącej. W końcu byłam tak zmęczona brakiem snu, że wybrałam się do leka...
  • Witam serdecznie. Proszę o radę, bo nie wiem co mam z tym zrobić. Od dłuższego czasu moje samopoczucie jest nienajlepsze. Wypadają mi włosy, odpływ z wanny i na szczotce jest ich pełno, ciągle jestem zmęczona, mam stany depresyjne, skóra jest bardzo sucha, czasem łuszczy się tuż pod kolanami. Jest jej więcej na stopach. Łokcie są przesuszone i ogólnie mam suchą skórę. Na twarzy mam sporo wyprysków skóra twarzy mocno się przetłuszcza, włosy też. W dodatku są suche i matowe. Cześto mam jakieś...
  • Od listopada 2011 borykam się z różnorakimi objawami i problemami zdrowotnymi. Między innymi badaniami pojawiły się te związane z tarczycą. Na początku nie zwróciłam na to specjalnej uwagi, tym bardziej, że w sierpniu mój wynik TSH był ok. Niestety ostatnio wzrósł, więc udałam się do pani endokrynolog. Przeglądałam ostatnio forum i wiem, że ciężko o dobrego endokrynologa, dlatego chciałabym dowiedzieć się co myślicie o moich wynikach. Czy powinnam poprosić endokrynologa o jakieś dodatkow...
  • Od ponad roku leczę się na dziwne, czerwone plamy na twarzy, są nieregularne i umiejscowiły się wokół ust i nosa. Dermatolog przypuszcza że to trądzik różowaty ale chyba sam do końca nie jest pewien, leki i maści nie odnoszą żadnego skutku. Ostatnie badanie Tsh wykazało u mnie 21.6 ulU/ml gdzie min. 0.25 a max 5.00 więc zastanawiam się czy to może mieć jakieś powiązanie? Czy ktoś z Was miał przy niedoczynności podobne objawy skórne?
  • Od 1,5 roku leczę niedoczynność. Hormony zawędrowały już do ok 80% normy ale jeszcze borykam się z objawami, którymi nie mogę sobie poradzić. Biorę 7,5 mikro T3 i 117,5 T4. Najgorszym objawem jest beznadziejne pocenie. Polega to na tym, że mimo iż jest mi zimno momentalnie się pocę (tylko pod pachami). Często jest tak, że siedząc w pracy, temperatura dobra, jestem wyluzowany pomysle o czymś stresującym i momentalnie moje pachy stają się mokre. Uwielbiam jeździć samochodem, jestem rodzinnym ki...
  • Od 7 lat mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy,która rozpoczęła się od silnych bóli mięśni i stawów.Diagnoza tych dolegliwości to była droga przez mękę,wędrówki od neurologów,ortopedów,reumatologów.Hashimoto zdjagnozowałam sama i podałam rozpoznanie na patelni p.endokrynolog,która uznawała tylko wynik TSH,który rozpoczął się od 48,przy normie 0,550-4,780.Ustalenie dawki trwało kilka miesięcy(sama,wspierając się forum doszłam do wartości 162.5 euthyroxu.miałam szczęście bo przy tej dawce przy...
  • Witam,u syna wykryto niedoczynność jak miał roczek/badania przesiewowe ok,tzn.nie dzwonili i nie powiadamiali listownie,że coś nie tak/.obecnie ma 16 m-cy eutyrox 25,tsh w normie.Robiłam sobie tak z ciekawości też tsh....wynik 3-krotnie ponad normę.Czy miałam niedoczynność podczas ciąży???nie robili mi wtedy tsh,dziękuję i prosze o odpowiedź.Teresa.
  • Cześć, Od maja 2011,kiedy zdiagnozowano u mnie Hashimoto,brałam Euthyrox 50,byłam wtedy w 5 mc ciąży-od dnia porodu,czyli od września brałam E25-wyniki miałam dobre. Od lutego br źle się czuję:zmęczenie,osłabienie,nerwowość,trzęsę się,schudłam,jestem jakby pijana,kołatania serca,wyniki z 15.03: TSH 1,606 (norma 0,380-4,310) FT4 20,51 (norma 10,60-21,00) do tego mam nerwicę lękową i leczę braki potasu.Morfologia bez zastrzeżeń. Mój endo wyjechał 100 km dalej i byłam u nowego...
  • Mam 20 lat i tsh na poziomie 4,55 (przy normie 0,55 do 4,75), lekarze twierdzą, że to raczej nie jest niedoczynność skoro mój wynik miesci się w normie. Mimo to odczuwam praktycznie wszystkie objawy niedoczynności przy czym najbardziej męczy mnie kompletny brak sił, szybkie przemęczanie się, studiuje zaocznie i wcześniej pracowałam, ale rzuciłam pracę z powodu braku sił, ostatnie pół roku spałam po 10 godzin na dobę bo inaczej nie czułam się ani trochę wypoczęta, wciąż mam suche oczy i jakoś...
  • Cześć wszystkim :) Podczytuję forum od jakichś 2 tygodni, od kilku dni przymierzałam się do założenia swojego wątku:) Ten wpis jest trochę długi, ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie. Będę wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki :) Od 1,5 tygodnia mam diagnozę Hashimoto + niedoczynność tarczycy. Wyniki: [b]TSH 4,51[/b] norma 0,27 - 4,2 FT4 1,02 norma 0,93 - 1,70 anty - TPO 7 norma 0 - 34 ant - TG 321 norma 0 - 115 [b]wit d3 - 15,8[/b] norma 30 - 80 [b]hemoglobina 10,3[/b] no...
  • Witam O niedoczynności dowiedziałem przypadkiem u reumatologa szukając przyczyny bólu i męczliwości moich mięśni. Stwierdził że to może być niedoczynność pomimo wyników TSH w granicy górnej normy. Udałem się wiec do endokrynologa z dużym tytułem z przodu ten od ręki wypisał mi letroks 25 na 2 tyg. i po 2 tyg miałem brać 50 mg. Moje badania: 21.02.2013 TSH 3.35 0.39-3.55 19.11.2013 TSH 4,0437 0,35-4,94 21.03.2014 TSH 3.82 0.39-3,55 FT4 1.14 0,82-1,63 - 39,51% FT3 3.35...
  • Ostatnio pytałam o siebie, tym razem piszę w sprawie koleżanki. Jej głównym problemem jest rosnąca masa ciała bez zmiany trybu życia, ma w tej chwili 92 kg przy 168 cm. Podejrzewa niedoczynność. Badanie krwi: TSH - [b]3,22[/b] (norma 0,27-4,2) Badanie USG: Lewy płat tarczycy: 13,4 mm, 15,3 mm, 39,5 mm Prawy płat tarczycy: 15 mm, 16,4 mm, 51,7 mm Lekarz nie podał objętości, ale wg wzoru "długość * szerokość * głębokość * 0,512" wychodzi 4,15 ml (lewy) i 6,51 ml (prawy), czyli razem...
  • Witajcie! Trafiłam na to forum poprzez forum o staraniach, gdyż już 11 miesiąc bezskutecznie staram się o dziecko. Lekarze z NFZ nie chcą przepisywać skierowań na badania przez upływem roku, więc dwa miesiące temu zrobiłam sama kontrolnie badania hormonów tarczycy, tak na wszelki wypadek i dlatego, że moja mama ma nadczynność. Ponieważ wyniki były w „widełkach” uznałam, że są ok., a wizytę u gin-endo mam dopiero pod koniec września. Trochę poczytałam to forum, zrobiłam sobie int...
  • Jestem po usunięciu tarczycy z powod choroby GB (20lat temu), biorę eltroxin 100mikrogramów, TSH 3,32, niedawno pojawił mi się wytrzeszcz oczu, endokrynolog na prywatnej wizycie stwierdziła że to z powodu NIEDOCZYNNOŚCI. Zmieniła mi lek na Euthyrox N125, a więc podniosła dawkę oraz poleciła po 3 tygodniach zrobić TSH i FT4. Czy Waszym zdaniem przy właściwym TSH faktycznie może to być niedoczynność i czy nie powinnam zrobić więcej badań? Obawiam się że w ciągu 3 tygodni wytrzeszcz się powiększy.
  • Witam serdecznie, kilka dni temu przy okazji rutynowych badań krwi zrobiłam: [b] TSH - wynik 16,5 [/b] [norma - 0,27 - 4,2]. Moje objawy to rozdrażnienie, nie potrafię się skoncentrować, sprawia mi trudność uczenie się do egzaminów na studiach, ogólny brak koncentracji, przemęczenie i senność, odkąd pamiętam każdy mnie miał za zmarźlucha. Po takim wyniku stwierdziliśmy w domu, że warto przebadać również mojego tatę i po odbiorze dzisiejszych wyników wynik: [b]TSH to - 131[/b] [norma - ...
  • Osoby, które długo nie leczyły niedoczynności! Może jest wśród was osoba / osoby, które długo nie leczyły niedoczynności tarczycy, np: z powodu tego, że trudno było tą chorobę wykryć przez lekarza. Jakie miałyście w tak długo nieleczonej niedoczynności tarczycy objawy? Ja mogę opowiedzieć o swoich przeżyciach. Niedoczynność u mnie nie była długo zdiagnozowana przez lekarza, mimo że złe się czułam. Pierwsze objawy jakie miałam to: ból kolan, puchnięcie nóg, lekka otyłość i wypada...
  • Witajcie SIedzę i szukam informacji w necie i jestem niespokojna. Moja siostrzenica jest w ciąży i dopiero pod koniec października wykryto u niej niedoczynność tarczycy, czyli na dwa miesiące przed porodem. Mimo choroby w rodzinie (np. ja choruję na niedoczynność tarczycy) lekarz ginekolog nie zlecił jej badań profilaktycznych od samego poczatku ciąży. Tak więc wykrycie choroby na dwa miesiące przed porodem to poważne zaniedbanie. Obraz USG jest prawidłowy- dziecko rozwija się prawidłowo. Ch...
  • Mam niedoczynność leczoną euthyroxem. Zatrzymał mi się okres od 2 lutego. Myślałam, że ciąża, ale jest już wykluczona. Wyniki TSH i ft3 i 4 przeleżą w laboratorium do po świętach. Piszę, żeby się porównać czy i w jakich okolicznościach może wystąpić zatrzymanie okresu. Leczę się od 1,5 roku. To pierwsza taka sytuacja w moim życiu.
  • Witam, czy moglibyście rzucić swoim doświadczonym okiem na moje wyniki? Na wstępie podaję dane do statystyki :) - kobieta, 26 lat. Już od ponad dwóch lat obserwuję u siebie szereg objawów typowych dla niedoczynności tarczycy. W czerwcu 2011 zbadałam sobie samo [b]TSH[/b]: wynik [b]2.8[/b] przy normie (0.270 - 4.200). Innych badań wtedy nie zrobiłam, gdyż pani w laboratorium na mnie nakrzyczała, że samodzielnie próbuję się diagnozować i tylko wyrzucam pieniądze w błoto... Ponieważ wy...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się