Forum   normy

normy

(2510 wyników)
  • proszę o interpretcję, dodam że zająłem się tym tylko ze względu na boreliozę : TSH 3gen =2 (n 0,35-5,5 - co za rozbieżność !?) ft3 2,57 ( n 2,5-4,2) ft4 1,08 (n 0,89-1,76) AFP alfaproteina nieznacznie podwyższona 7,2 ( max 6,5) immunoglobuline IGE 198 (max 100) wątroba (ciut powiększona) i nerki super albuminy alfa1 3,0 ( n 2,9-4,9) alfa2 7,2 ( 7,0-11,8) beta1 5,4 ( 4,7-7.2) beta2 5,6(3,2-6,5) gamma 16,1 (11-18,8) albuminy 62,7 ( 55,8-66,1) D3 podskoczyłą w ciągu pół roku...
  • Witajcie, Ze względu na samopoczucie chorego, starego psa i szereg objawów wskazujących na to ze mam lat 80 a nie 33 udałam się do internisty. Babka najpierw powiedziała że taka moja uroda i że mam z tym żyć, bo ona nic nie widzi. W miłych słowach zaproponowała psychiatrę, dietetyka (na tycie)ale i szereg całkiem sensownych badań. Oto wyniki: TSH - 2,6 (w ciągu 4 msc wzrosło 2-krotnie) FT4 - 20.78% [wynik 1.09, norma (0.93 - 1.7)] FT3 48.33% [wynik 3.16, norma (2 - 4.4)] aTPO - 13,1 ...
  • Byłam dziś, w 21 dniu (cykle 28 dni) cyklu na badaniu progesteronu chcąc przekonać się czy w tym miesiącu miałam owulację. Wynik to 12,6 przy normie mojego laboratorium dla fazy lutealnej 1,2 - 15,9 ng/ml Jednakże na forach czytam że superwynik to np 15 tylko, że zauważyłam, że wtedy górna granica normy sięga 25 czy 28 ng/ml. Jak to porównać z moim wynikiem. Wynik 15/28 jest chyba inny niż 15/15. Jak to porównać? Jakoś proporcjonalnie? Przykładowo ktoś miał 15 przy normach 1,7 - 27 ng/...
  • Witam, Postanowiłem zrobić sobie badanie krwi, tak dla sprawdzenia czy przypadkiem nie dzieje się coś złego w organizmie, zdopingowało mnie też to że niedawno skończyłem 40stkę, a badań takich nie robiłem już chyba z 8 lat... No i mam wyniki, sprawdzam w internecie i wychodzi na to że niestety większość poniżej normy... ale znalazłem też stronkę która mówi ze moje wyniki są jednak OK, oto ona badania-porady.com.pl/erytrocyty.html Czy mógłby ktoś potwierdzić wartości z tej strony jako p...
  • Witam, zostałam tu przekierowana z forum Tarczyca dorosłych i dzieci. Mam 26 lat i następujące objawy: przytyłam w rok 20kg, mam stany depresyjne, chwiejność emocjonalna, brak energii na cokolwiek, ciągła senność, bardzo długie cykle menstruacyjne (34-36 dni + nie mogę zajść w ciążę), sucha skóra, wypadające na potęgę włosy. Zaczęłam podejrzewać niedoczynność tarczycy, ale wyniki badań które zrobiłam na własną rękę mówią co następuje: TSH 2.073 norma [0.35-4.67] ft3 2.49 norma [1.45-3....
  • Witam wszystkich, mam 26 lat i następujące objawy: przytyłam w rok 20kg, mam stany depresyjne, chwiejność emocjonalna, brak energii na cokolwiek, ciągła senność, bardzo długie cykle menstruacyjne (34-36 dni + nie mogę zajść w ciążę), sucha skóra, wypadające na potęgę włosy. Zaczęłam podejrzewać niedoczynność tarczycy, ale wyniki badań które zrobiłam na własną rękę mówią co następuje: TSH 2.073 norma [0.35-4.67] ft3 2.49 norma [1.45-3.48] 51.23% ft4 0.87 norma [0.71-1.85] 14.04% TPO 0....
  • Pół roku temu wykryto u mnie niedoczynność tarczycy. Zaczęłam brać Euthyrox. Aktualna dawka - 75. Przez dłuższy czas wszystko było dobrze. Nigdy nie miałam jakichś niesamowicie dokuczliwych dolegliwości związanych z chorobą (może poza bardzo powolnym metabolizmem i marznięciem dłoni), więc też leczenie nie doprowadziło do żadnych spektakularnych zmian. Ostatnie badania (miesiąc temu) pokazały, że wszystkie wyniki mam na idealnym poziomie. Niestety jakiś czas temu zaczęły się problemy, który...
  • Sluchalem wlasnie trojki, rozmawial sobie redaktor Strzyczkowski z jakims innym reporterem z USA. Ten reporter wtracil anegdote o tym, jak gral w golfa i jego corka ryla ze smiechu ku jego zdziwieniu. Strzyczkowski na to, ze zapewne polowa pola ryla ze smiechu, na co tamten zapytal o co chodzi, wiec Strzyczkowski odpowiedzial, ze to taki zart. Tamten powiedzial, ze go nie rozsmieszyl, na co redaktor prowadzacy' uprzejmie go przeprosil i wyjasnil, ze moze za daleko sie posunal, tamten powiedzi...
  • Witam, dzis odebrałam wyniki: tsh: 5,570 ft3: 3,98 (norma 3,95-6,8) ft4: 16,86 (norma 12-22) biore euthyrox 4x100 i 3x88 anty TPO <600 wiem że mam hasi i niedoczynność, ale moje ostatnie wyniki tsh były 4,21 a brałam euthyrox 3x100 i 4x88...więc rozleniwiam tarczycę a większe dawki nic nie pomagaja na tsh...moja historia choroby jest znacznie dłuższa, ale na dzień dzisiejszy takie mam wyniki. Dodam ze nie mam objawów typowych dla niedoczynności.
  • Błagam pomóżcie bo zaraz oszaleje.. od pół roku męczę się z tarczycą, a raczej sama walczę o dokładniejsze badania. Pierwsze USG wyszło dobrze, niewielka torbielka i nic poza tym. Jednak ponowne badanie po paru miesiącach niesamowicie mnie zmartwiło. Tarczyca położona prawidlowo. Wymiary : płat lewy : 42x14x15 mm płat prawy: 48x16x18 mm cieśń 4 mm W płacie prawym/cieśni zmiana o obniżonej echogeniczności, nieregularna, ze zwapnieniami 10x6 mm - do biopsji. Poza tym rozkła...
  • Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Za namową psa_z_laki_2 zakładam swój wątek - z nadzieją na pomoc i wsparcie. Od dłuższego czasu czuję się fatalnie, poszłam do rodzinnego, wyszłam ze skierowaniem m.in. do reumatologa (bóle stawów: od września łokieć, potem kolano i biodro), neurologa (siadają mi funkcje poznawcze, głownie pamięć i koncentracja - bałam się, że może początki Alzheimera). Do tego badania podstawowe. Wyszła niewielka anemia: RBC 3.98 (4.00 - 5.20), hemoglobina 11,9 ...
  • Odebrałam dziś wyniki badań i bardzo zdziwił mnie wynik ATG - 68,08 IU/ml -[norma do 4,11 IU/m] l! inne wyniki są idealnie w normie: TSH - 1.370 uIU/ml [0,270 - 4,200] FT3 - 4.1 pmol/l [3,1-6,8] FT4 - 13.77 pmol/l [12,0-22,0] ATPO - 10.1 IU/ml [<34,0] wszystkie inne hormony mam idealnie pośrodku norm. Co może oznaczać tak wysokie ANTY TG? Bardzo proszę o pomoc.
  • Może ktoś mógłby mi powiedzieć co oznacza "obniżona echogeniczność" i czy takie wyniki usg tarczycy są w normie. Z góry dziękuję smile Wymiary tarczycy: Płat prawy: 13x13x41mm Płat lewy: 12x11x37mm Miąższ tarczycy w całości o jednorodnie obniżonej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Okoliczne węzły chłonne bez zmian.
  • 25 lat, objawy typowe jak przy niedoczynności, wieczne zimno, stany depresyjne, trądzik. Zbadałam tarczycę i takie wyniki: FT4- 11,8 (12- 22) FT3- 3,3 (3,1- 6,8) TSH- 2,17 (0,27- 4,2) Wit. D- 7 (30- 80 ng/ml) USG: tarczyca dwupłatowa, niepowiększona, położona prawidłowo prawy płat: 50x15x16 mm, lewy: 52x13x15 mm, cieśnina 3mm, obj 10,6ml w górnym biegunie płata prawego, przy tylnej powierzchni zmiana lito- torbielowata śr. 5mm, podobna śr 3mm w górnym biegunie płata lewego. M...
  • Prawie pół roku temu urodziłam dziecko. Pierwszy raz zbadałam hormony ok. 4 miesiące po porodzie, były na poziomie ok. 80% normy, TSH w stanie zaniku (0,005). Aktualne wyniki: TSH 0,004 FT4 132.62% [wynik 29, norma (10.3 - 24.4) FT3 115.00% [wynik 6.9, norma (2.3 - 6.3) Biorę Euthyrox 125. Objawów nadczynności nie mam jakoś szczególnie nasilonych. Jestem nerwowa i trochę schudłam, ok. 5kg, ale 58kg przy 161cm to jest dobra waga. Ostatnio też podupadłam na zdrowiu, mam silne bóle plec...
  • moje wyniki tsh 2,070(norma 0,270-4,200) ft3 3,37 (norma 2,00-4,40) ft4 1,42 (norma 0,93-1,70) jeszcze czekam na wyniki anty TPO co myslicie o takich wynikach?cz moge miec pewnosc ze tarczyca jest ok? czy wszystko zalezy jeszcze od any TPO?
  • Dziewczyny, potrzebuje waszej pomocy. Czuje sie bezradna, od kilku dni wertuje internet, czytam a rzs, nowotworach szpiku kostnego itp i nie wiem gdzie szukac pomocy. Na niedoczynnosc choruje od 5 lat. Bralam ektroxin 25 i 50 i zawsze mialam idealne tsh. W lipcu zmienilam lekarza, mimo dobrego tsh czulam sie zmeczona i poddenerwowanam atpo mialam podwyzszone 140 przy normie 60. Kekarz dal mi letrox 75. W styczniu 2013 znow naroslo zmeczenie, stalam sie wybuchowa, przytylam, dopadla mni...
  • Jakie rzeczywiscie sa normy hormonow tarczycy poniewaz szlak mnie trafia gdy slysze ze moj wynik tsh 4,13 jest w porzadku ? Jak bylo u was? A po drugie mam pytanko czy dane objawy u was zmieniaja swoja intesywnosc badz wystepuja ich przeciwienstwa np. raz jestem senna a niekeidy wrecz nie sypiam noca , jakby swiadczylo to o nadczynnosci i niedoczynnosci idace w parze , z gory dziekuje za odpowiedz
  • jest pożądanym zjawiskiem. To zdanie wypowiedziane dzisiaj przez mojego lekarza. Jego zdaniem 90% pacjentów z dobrze dobraną dawką ma TSH w normie laboratoryjnej, ale on takich nie spotyka. Oczywiście zażartował sobie. Ciekawe, prawda? Coraz bardziej się cieszę, że chodzę do niego :)
  • Właśnie odebrałam wynik AMH no i sama już nie wiem co myśleć! Mnie wyszło 2,3 a norma widnieje od 2,0 do 6,8. Wychodzi więc że mam prawie na pograniczu? Z dugiej strony w necie wszędzie piszą że wynik powinien być od 1,4 w górę! Jak jest powyżej 5,0 to też jest podobno niekorzystnie, bo może świadczyć o policystycznych jajnikach. Ja mam niecałe 30 lat, mam jeden jajnik, bo dugi usunięto ze względu na duży potworniak. Od roku po laparoskopii staramy się o dziecko i nic, po prostu nic. Co ...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.