Forum   ogórek

ogórek

(394 wyniki)
  • Nigdy nie kisiłam ogórków, tutaj gdzie mieszkam nigdzie nie dostanę, więc pomyślałam, że mogłabym ukisić, bo ogórki są :) Nie znalazłam niestety nigdzie informacji jakie składniki są niezbędne do ukiszenia ogórków. U mnie w domu mama używała czosnku, chrzanu, liści porzeczki i kopru (już takiego z nasionami). Z wymienionych składników mogę kupić czosnek... najpewniej chiński, sklep nie podaje kraju pochodzenia. Czy czosnek i solanka wystarczą i ogórki będą miały odpowiedni smak?
  • Latem narobiłam ogórków kiszonych. Takich jak robię z roku na rok. Ale w tym roku jakaś klątwa :/ otworzyłam 3 słoiki pod rząd a ogórki aż buzują od gazu,w środku puste a te które ewentualnie można by zużyć wykrzywiają człowiekowi oblicze że szkoda mówić. Zrobiłam też po raz pierwszy ogórki pokrojone od razu w kostkę do sałatki i starte na ogórkową . Pytanie ... czy jeżeli całe szlag trafił to te rozczłonkowane też będą do wyrzucenia?
  • Czy można kwasić ogórki obrane? Tak sobie właśnie pomyślałam, że z wyjątkiem cieniutko plasterkowanych ogórków (kwaszonych) na kanapki, do wszystkiego innego obieram... Na zupę, do sałatek, surówek... Wydaje mi się, że ukwaszone obierają się grubiej niż surowe - tracę ogórka i sok z niego, prawda? Czy można zatem zakwasić ogórki obrane, bez nijakiej szkody dla produktu finalnego? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo właśnie szykuję się do zakwaszenia kolejnej partii - na zimę tym razem :-) ...
  • poszukuję przepisu na sałatkę szwecką z ogórków na zimę po dwóch przeprowadzkach zapodziały mi się przepisy może ktoś posiada i może udostępnic?
  • Witam.Kochani zrobiłam tydzień temu ogórki kiszone, moze dałam ich za duzo do słoika bo w dwóch zrobiła się na powierzchni ogórka pleśń, wyjęłam i popsutego wyrzuciłam.Z drugim słoikiem zrobiłam tak samo.Jeszcze w kilku zobaczyłam, ze pływają po wierzchu, a moze za lużno powkładałam i powypływały, sama nie wiem.W kazdym bądz razie, pootwierałam je i powyjmowałam ( ogórki są w słoikach pod gumkę - takie jak dawniej- litrowe).Mam pytanko, czy jak teraz pootwierałam i ponownie zamknęłam to myśli...
  • Będę robiła po raz pierwszy, znalazłam taki przepis - www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory/gotowa_porcja_ogorkow_do_zupy_ogorkowej - jak go oceniacie? Robić w ciemno czy, bazując na doświadczeniu, coś byście zmienili/dodali? :-) PS. Chętnie zrewanżuję się przepisem na faszerowane papryczki, właśnie robię i zapowiadają się świetnie, albo aromatyczną żurawinę do mięs/serów, też już wykonaną i bardzo polecam, choć robienie przetworów przy jednej ręce niemal niesprawnej to przygoda, któr...
  • W tym roku pierwszy raz kiszę ogórki, kupiłam w tym celu garnek kamionkowy z pokrywką. I teraz mam takie problemy, bo chciałabym takie ukiszone z wodą przelać i zamknąć w słoiku i trzymać to na zimę, można tak zrobić czy trzeba od początku kisić w słoiku? I czy jak wybieram sobie te ogórki z garnka to mogę (a może muszę) wodę dolewać żeby było po brzegi, żeby te już ukiszone ogórki nie wystawały z wody?
  • czy zna ktoś może sposób na zrobienie pikantnej sałatki ze świeżego ogórka z zalewie , serwowanej w sieci Wook dzięki
  • witam Drogie Forumowiczki, tak sobie od czasu do czasu poczytuję to forum, (niektóre przepisy suuper, ale jak pytam moją rodzinkę, czy zjedliby to i to, to oni gamonie:) kręcą nosami, i kończy się na ziemniaczkach i schabowym:(; no ale do sedna sprawy:); jemy sporo warzyw i tak mnie naszło, żeby zrobić właśnie ogórki w zalewie curry i ogórki w musztardzie (nie wiem jak to nazwać, ale na pewno wiecie o co chodzi;)); googlałam i googlałam, przepisów na pęczki, ale jakoś Wam zawierzam n...
  • nigdy dotychczas nie kisiłam, zaplanowałam "pierwszy raz" a znajoma mi mówi że to się robi latem. Czy już faktycznie jest za późno i mogą się nie udać?
  • Co zrobic aby ogórki nie wypływały do góry w wekach, zaznaczam ze upchane były bardzo ciasno.zalałam gorąca wodą i słoiki sie zamknęły, ale czubki ogórków wystaja ponad poziom wody. Mam watpliwosci czy sie nie zepsują.
  • Witam. Szukam przepisów na ogórki korniszony, oczywiście sprawdzone. Przymierzam się do tego www.przepysznie.pl/przepisy/przekaski/ogorki_korniszony albo do tych www.przepysznie.pl/przepisy/przetwory/ogorki_w_zalewie_curry Proszę o jakieś sugestie i ewentualnie inne propozycje.
  • Mam 4,5 kilo ogorkow szklarniowych i zero pomyslow na jakies fajne salatki do sloikow. Podrzuccie prosze cos jesli ktos z was eksperymentowal. Wydaje mi sie ze moga byc trudniejsze w obrobce, sa bardziej wodniste. W archiwum znalazlam przepis pana Gargamela i nic poza tym, mozecie cos podrzucic sprawdzonego?
  • Wstawiłam tydzień temu ogórki w kamionce, to mój debiut. Ukisić się ukisiły ładnie, ale po wierzchu od trzech dni pływa kożuch - coś jak z mleka, tylko się tak łatwo nie zdejmuje (rozpływa się, czy co?). Na moje oko to nie jest pleśń (brak nitek i włosków). Ale żem w ciąży, to się trochę boję tych ogórków spróbować. Moja mama twierdzi, że jej się zawsze robi taki kożuch na ogórkach i że to nie pleśń. No i co teraz? Zajadać? Wyrzucić?
  • może ktoś wie od czego to zależy, niektóre ogórki szklarniowe są okropne w smaku, takie jakby wodniste. Jak je odróżnić podczas zakupów?
  • Czy mozna juz kisic ogórki na zime??
  • Bardzo proszę o Wasze sprawdzone przepisy na ogórki kiszone, mi raz sie udają a raz są albo zgniłe z plęsnią na wieszchu. Chce w tym roku zrobić trochę zapasów bo bardzo lubię ogórki kiszone. z góry dziękuję za Wasze porady. Pozdrawiam.
  • I co mam z nimi zrobić? Przychodzi mi do głowy tylko ogórkowa... A coś poza nią? Jak je szybko i zjadliwie zutylizować? Na sałatkę to jeden wystarczy, takie są słone. :(
  • Ponoć jest pyszna (to chyba przepis Pascala). Pytanie zasadnicze: czy chodzi o ogórki kiszone czy świeże? Dzienkuje!
  • Już drugi rok wychodzą mi gazowane ogórki kiszone :) Otwieram słoik, a z niego wydobywa się syk i bąbelki. Ogórki też są gazowane i szczypią w język. Nie wiem, jaka może być tego przyczyna - może złe ogórki? Słoiki wyparzam, następnie ładuję koper, chrzan, czosnek, gorczycę, potem układam ciasno ogórki, zalewam przegotowaną wodą z solą kamienną niejodowaną. Zakręcam słoiki, czekam aż zaczną syczeć, dokręcam i do spiżarni. Robię gdzieś błąd?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.