oliwa

oliwa

(811 wyników)
  • Ktos mi wlasnie powiedzial, ze na oliwie nie powinno sie smazyc. Ze oliwy dodaje sie tylko do potraw na zimno, np jako sos do salatek. Prawda to ? Pytam, bo wlasnie wczoraj kupilam butelke aromatycznej oliwy, dosc droga ( zwykla jest 3 razy tansza ) z tymiankiem i papryczka chili.Pieknie pachnie. Tak sobie juz pomyslalam, ze najpierw bym w niej pomarynowala troche piers kurczaka a potem bym usmazyla.
  • Właśnie po paru latach smażenia na oliwie z oliwek dowiedziałam się, że nie można na niej smażyć, gdyż tworzą się związki niekorzystne dla zdrowia :-( Na jakiej oliwie najlepiej smażyć by było zdrowo - cena jest nieważna? Na jakiej oliwie gotować zupę - np. wlewam oliwę do zupy i gotuję jakieś 10 minut?
  • Nie miałam mozliwości smakowania "prawdziwej" oliwy tylko taka marketową, nie mam więc porównania. Zastanawiam sie czy oliwa z owych oliwek jest zawsze taka gorzka czy to ja mam szczęście do kiepskiej jakości oliwy, choć nigdy nie kupuje tej najtańszej? Nawet grzanki z pomidorem i bazylia skropione oliwa są pioruńsko gorzkie i nie smakują tak jak w knajpce.
  • Witam Probowałam już kilka razy i zawsze lipa. Robie to tak... wrzucam żółtko, łyżkę soku cytryny, troche soli pieprzu i rozstrzepuje blednerem, powoli dolewam oliwe z oliwek (extra virgen) cały czas roztrzepując całość. Jak już uda mi sie uzyskać papkę przypominającą majonez to nie jest on na pewno biały a ma kolor pistacjowy (tak jak oliwa) i smakuje ochydnie, kwaśno i odpychająco. Co robie źle ? Czy po prostu ludziom smakuje takie świństwo a ja jestem jakaś inna? A chciałam zdrowo.
  • Pomóżcie mi wybrać najzdrowszy olej i oliwę. Wychowana w takich a nie innych latach bazuję zawsze na rzepakowym lub smalcu. Chciałabym jednak coś w swojej kuchni zmienić na lepsze, tylko kompletnie się na tym nie znam. Co polecacie? Co używacie? Proszę o konkretne nazwy (jeśli można) tak, abym mogła pójść do sklepu i kupić. ;-)
  • taki miks z octem balsamicznym, którą polecacie, bo Monini coś nie bardzo mi smakuje:(, chyba,że jest Monini i Monini:)
  • Zastanawiam się, czy mozna paprykę wczesniej zgrillowaną, obraną ze skórki i faszerowaną fetą zalać olejem w słoikach czy obowiązkowo musi być oliwa?
  • Witam!! Pokrótce pytanie jak w temacie. Szukam i szukam i szukam i znaleźć nie moge odpowiedniej. Byłam ostatnio w Grecji tam się wprost zajadałam potrawami z oliwą a co kupię w Polsce jakąś to kompletnie inny smak. Może macie jakieś sprawdzone marki?? Ania
  • Zylam w przekonaniu, ze smazenie na oliwie z oliwek jest zdrowe, ale dzis trafilam na forum gdzie ktos napisal, ze nie powinni sie smazyc na oliwie ogolnie, a jesli smazy sie za dlugo to powstaja wolne rodniki. To jak to w koncu jest z tym smazeniem?? Myslalam, ze skoro tak smaze to odzywiam sie zdrowiej... Drugie pytanie: mam ochote kupic sobie patelnie grillowa, jak sie takowej uzywa i co mozna na niej przyrzadzac? Nigdy wczesniej takiej nie mialam.
  • Mam mix salat z rukola i co do tego,,,,,,zawsze robie z susz pom ser mozarella i szynka poarmenska,albo mix krewetki przysmazona na czosnku,ser mozarella,a do tego sas,oliwa +musztardamiod i ocet balsamiczn,mniam,ale potrzebuje nowych inspiracji,podajcie cos,)
  • witam, szukam dobrej oliwy do sałat, sałat z oliwkami... poradźcie, co kupujecie ...
  • tak jak maslo lub smalec?
  • Witam, szukam szklanych butelek na oliwę z dozownikami. Pojemność do 0,5l. Przebuszowałam neta, ale albo nie ma albo moje buszowanie niezbyt skuteczne. Proszę o pomoc. Chodzi mi o coś takiego jak w poniższym linku. Oczywiście kształ może być inny, ważne, że szklane, proste i z dozownikiem. www.amazon.com/Global-Amici-Glass-Cruets/dp/B002LA34OG/ref=sr_1_14? ie=UTF8&s=kitchen&qid=1277620768&sr=1-14
  • Mam pytanie jak zrobić dobry sos winegret? Poprosiłabym o dokładny przepis co i ile. Z góry dzięki.
  • Macie ulubionego prodecenta? Wymieńmy najlepsze.
  • Witam, mam suszone pomidory, ale nie w sloiku z oliwa tylko luzno w torebce. Niestety dostalo sie do niej powietrze i zrobily sie twarde jak kosc. Wsadzilam czesc do sloika z oliwa, ale niestety nie zrobily sie miekkie. Jakies podpowiedzi co z nimi zrobic ? dzieki.
  • Podawałyście, podawaliscie? Jest taki przepis w Ciastach Roux (i o ile sobie przypominam, tez w którymś Gordonie, ale nie mam pod reką). Pomidorki czereśniowe podgrzewa sie w oliwie z tymiankiem, liściem laurowym i czosnkiem, podaje ciepłe - lekki, aromatyczny dodatek. I teraz mam watpliwosci: na zdjeciach / w tv widze, że tak przygotowane pomidory podaje sie razem z łodyżką. Co niewątpliwie wygląda ładnie, ale jednak... Jakos nie widze sie walczącej ze zdrewniałymi łodygami na...
  • jakoś wystarczał mi kujawski, ale chyba dojrzałam do zmiany. stad pytanie: czy kierować się przy zakupie oliwy? czy ta sama nadaje się i do pieczenia i do sałatek? kiedyś u kogoś znajomego jadłam jakieś mięso usmażone na oliwie i smak był paskudny/zapach też. chyba dlatego nabrałam dystansu, ale jak oglądam programy kulinarne w których oliwa leje się szerokim strumieniem, a ostatnio przeczytałam pełna smaków książkę "tysiąc dni w Toskanii" to postanowiłam to zmienić;-) z góry dziękuję!
  • marka gaea i italiamo (ta ostatnia sprzedawana byla w ramach wloskiego tygodnia) znalazly sie w czolowce testowanych oliw w niemczech. oprocz tego z aldi süd marka o nazwie cucina. test wygrala oliwa bio wloskiej firmy la selva (20 euro za litr). wiekszosc pozostalych oliw testerzy uznali za "srednie" badz "niezadowalajace" zrodlo tu, niestety po niemiecku, jako, ze i test niemiecki. tym niemniej lidl w polsce jest :) de.news.yahoo.com/2/20100325/twl-die-meisten-olivenoele-sind-nur-mi...
  • Witam. Mam pytanie odnośnie oliwy, bo nigdy jej nie używałam, smażyłam na zwykłym oleju.Ostatnio kupiłam jakąś i usmażyłam na niej kotlety, ale były niesmaczne, jakoś dziwnie śmierdziały. Jaką oliwę powinno się kupować, żeby smażyć i polewać surówki i ile można ją trzymać otwartą, czy trzeba w lodówce przechowywać?
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.