ostra

ostra

(138 wyników)
  • Mam napoczęty słoik papryczek pepperoni w occie.Skład papryczki pepperoni, ocet spirytusowy, sól. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie fakt, że producent każe je spożytkować do 3-4 dni po otwarciu. A ja po prostu nie dam rady ich tak szybko zużyć.Czy można im przedłużyć jakoś żywotność?Nie chodzi mi o gotowe potrawy typu zupy czy potrawki bo póki co lodówkę mam pełną.Raczej o jakiś sposób by zachować ich świeżość i móc ich wciąż używać w stanie mniej więcej takim jakim są.Jakiś sos?Zagotować ...
  • Przywiozłam Mojo Rojo z Kanarów, spróbowałam (strasssznie ostre!) i od tej pory stoi. Jak mogę wykorzystać? Do jakich potraw dodać? Proszę nie wrzucajcie wygooglowanych potraw, chodzi mi o Wasze pomysły:)
  • Czy ktoś z Państwa czasami jada przekąski zwane kebabami? Zainteresowało mnie to, że w wielu punktach gastronomicznych, w których oferują kebaby, można poprosić o kebab z sosem ostrym lub bardzo ostrym (ale chodzi o jeden sos, zależy w jakim miejscu nazywają go ostrym czy BARDZO ostrym). Jest to czerwony sos o rzadkiej konsystencji. Zawiera chyba jakieś niewielkie pestki lub ziarna - chyba od papryki (?), bo pływają one w tym sosie. Czy ktoś z Państwa zna może przepis na taki sos, aby m...
  • Robię tą sałatkę od kilku lat, ale w tym roku to normalnie piekło mi wyszło, jeszcze nie nałożyłam w słoiki, poradźcie co zrobić żeby złagodzić ostry, piekielny smak ... mam czas do jutra do południa ... wtedy muszę nakładać w słoiki ... proszę ...nie chcę ziać ogniem :(
  • da się coś zrobić jeśli leczo wyszło mi za ostre? nie sądziłam że malutka ostra papryczka załatwi caly gar:)
  • Help! :-) Ja to zniose bez problemu, ale mam watpliwosci co do reszty... ;-) Mialam dodac lyzeczke chilli i cale szczescie, ze dalam tylko pol! Kupilam jakies inne, w sklepie u Hindusa i pomyslalam, ze lepiej dac mniej na wypadek, gdyby okazalo sie "jadowite". Takie tez jest. :-) Na pewno troche zlagodzi jogurt, z ktorym je podam, ale moze jest jeszcze jakis inny sposob? Nie chce go rozrzedzac, bo konsystencja jest w sam raz, wiec?
  • "rozcięczali" ? W jakim to "jenzyku"? Że już "skałdników" się nie czepnę.
  • ..mieszkam w Białymstoku jestem początkującym chill headem i tęsknię do harissy i marzę o zjedzeniu Habanero w całości ale mam problem i nie wiem gdzie można się zaopatrzyć w takowe dobrej jakości. Prośba. Czy możecie coś polecić ? Sklep / stragan(wiem ze habanero nie bedzie u nas ale może coś w podobie jest dostępne) albo sklep internetowy jakiś cokolwiek... Z góry dzięki !
  • Czy macie jakies sprawdzone, polecane, warte zakupu? Posiadam taka stojaca co noz sie przez nia przeciaga i jest do niczego, druga ktora mam to dlugi walec na trzonku (pewnie jest jakas profesjonalna nazwa), ale juz sie zdarzyl wygladzic i potrzebuje nowa.
  • zielona pasta curry jest bardzo ostra, danie wyszło niejadalne, pomimo że nie dodałam papryczek chilli
  • Do poczytania: www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53668,7328565,Polakow_ostra_wyzerka.html
  • Jestem jeszcze całkiem początkującym gotującym i wciąż istnieje dla mnie szereg kulinarnych zagadek. Może ktoś wyjaśni, - jak klasyfikuje się śmietany? W sklepach są 12-proc., 18-proc., 30- proc. Czy one jeszcze podlegają podziałowi na kwaśne i słodkie (jest np. śmietana 12 proc. w kubku i 12-proc w kartoniku – do kawy)? Które z nich można gotować bez obawy, że się zwarzą? Z której można zrobić bitą śmietanę? - co to znaczy, że ser żółty jest ostry? Czy to ma związek z zaw...
  • zrobilem spaghetti z sosem z sera gorgonzola i marynowanego zielonego pieprzu zgodnie z przepisem, ktory znalazlem na stronie gazety. ogolnie jest ok, tyle tylko, ze ten zielony pieprz jest piekielnie ostry. i tu moje pytanie: co zrobic, zeby nie byl taki ostry (a mial tylko posmak, tak jak w sosach z zielonego pieprzu)? moze kupilem zly pieprz? co prawda na sloiczku nie bylo napisane "marynowany", ale w skladzie byla woda i ocet, a pieprz byl zielony.. to chyba jest marynowany?
  • Chodzi mi o uzyskanie takiej naprawdę zaj.... ostrej przyprawy na bazie oleju. W sklepach ani nawet w necie niestety nie ma niczego takiego, ponieważ wszystkie naprawdę pikantne przyprawy, tpyu tobasco, piri-piri, itd. są robione na bazie octu i ten ocet potem mocno czuć, a nie do wszystkiego to pasuje. Pewnie najlepiej byłoby wsadzić świeże papryczki do oleju, ale teraz trudno dostać, a jedyne, co widzę w necie to suche papryczki chili, no i krótko mówiąc zastanawiam się, czy jak takie...
  • właśnie duszą mi się żeberka, takie z miodem, sosem sojowym itd... no i je spróbowałem i kuna ostre to jak pieron ( wrzuciłem parę ziarenek kolorowego pieprzu, może to przez to?) Jak uratować tą potrawę? co robić bo moja Pani zaraz przyjdzie i znowu mnie wyśmieje
  • Sypnęłam za dużo cayenne do zupy. Jest pierońsko ostra. Jak uczynić ją zjadliwą? Czym mogę złagodzić jej smak?
  • wczoraj pokroilam taka zielona ostra papryczke (piment) mylam rece mydlem , plynem do mycia naczyn juz dziesiatki razy i dalej mnie paluchy szczypia ( oj ja glupia , ze rekawiczek gumowych nie zalozylam przed dotknieciem tego diabelstwa ) Podpowiedzcie mi jakis sposoby na pozbycie sie tego z rak . Nawet teraz jak dotkne jezykiem palca to mnie szczypie . dzieki za pomoc
  • Moja druga połowa uwielbia ostre rzeczy. Szukam inspiracji - sprawdziłam już tabasco, pastę pepperoni, guylas pastę, ogórki konserwowe na ostro Rolnika, marynowane papryczki i w ogóle papryczki ostre - macie może jeszcze jakieś pomysły ?(mieszkam w Polsce). Dzięki Monika
  • Czy ktos odniosl sukces w pokrojeniu torcika wedlowskiego tak, zeby jego kawalki wygladaly ladnie? Ja probowalam i torcik zamrozic i podgrzac i wiecznie mi sie polewa bardzo brzydko rozpada na kawalki. Nawet przy uzywaniu bardzo ostrego noza torcik mi sie kruszy i nie moge go tak pokroic zeby go mozna bylo podab gosciom. Jest jakis trick do tego?
  • Jadam tak pikantnie , ze malo kto moglby zjesc z mojego talerza I wiem , ze wiele kuchni wschodnich i poludniowych stosuje bardzo ostre przyprawy czy to ludziom nie szkodzi na zdrowie ? Jak na to reaguje watroba po latach ? Moja jest na szczescie OK ale wiem , ze watrobowcy po spozyciu pikantnego jedzenia odchorowuja to. Zebyscie nie mowili , ze uzywam za duzo tego czym mozna posypac czy posmarowac troszeczke podam przyklad zupki chinskiej(oryginal) z krewetek chyba YUM YUM ...
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 7
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.