płytki krwi

płytki krwi

(30 wyników)
  • Witajcie Dziewczyny Leczę się już prawie 3 lata na hashimoto, hormony mam wciąż nieuregulowane (ft3 - 30%, ft4 - 40% ). W końcu udało mi się zarejestrować do dobrego endokrynologa w Trójmieście (a poza tym jestem pod "mailową " opieką Hashi-Tess :) ) W zwązku z tą nową wizytą zrobiłam oprócz hormonów całą morfologię. Wszystko w normie (nawet hemoglobina ok. 50%), tylke płytki krwi 460 (a norma jest do 400). Około 2,3 lata temu też miałam tekie podniesione płytki. Robiąc morfologię ok....
  • Właśnie odebrałam swoje wyniki badań no i proszę o info.Mój wynik płytek krwi to 3 x10^3/ul, obok podana norma 130-400.No i troche mnie to zdziwiło,że tak mało,a może powinnam jakoś inaczej interpretować wynik i wszystko jest ok?dodam jeszcze,ze jest postawiona strzałka w dół.Nie znam sie na odczytywaniu wyników, wiec proszę o pomoc.I jeszcze jedno pytanie o czym może świadczyć taki wynik.dziękuję za pomoc.
  • wyszło mi to w morfologii (reszta w normie, zelazo tez). w ostatniej nawet 150 tys a norma od 180. ostatnio ciągle zapadam na choroby gardła + mam stan zapalny nadżerki w żołądku i tzw. refluks. jestem na lekkostrawnej diecie, niskotłuszczowej, mało nabiału, drób w małych ilościach co 2 dni.zaczęłam brac jakieś multiwitaminy ale nie wiem co jeszcze mogę zrobic żeby to poprawic.
  • No i mój poród domowy może pozostać w sferze pobożnych życzeń. Pani Irena obejrzała wyniki moich badań, morfologia się jej nie spodobała. W ostatnim badaniu spadła mi hemoglobina, krwinki i hematokryt - gin się tym wcale nie przejął, powiedział, że wynik i tak jest dobry, bo kobieta w ciąży po prostu ma niższy poziom czerwonych krwinek. W każdym razie suplementacji żelazem nie zalecił. Piję codziennie barszcz z kiszonych buraków, biorę wit B12 (jestem jaroszką) i liczę na to że czerwone krwi...
  • Lecze się na wzw c interferonem i rybawiryną. Leczenie strasznie daje mi w kość - mam bardzo mało neutrifili i płytek krwi PLT. Wiem, że z neuyrofilami nic za bardzo się nie da zrobić, chciałbym się jednak zapytać czy istnieje jakaś metoda na podniesienie wyniku PLT ?
  • Wiem, że lekarz powinien interpretowac wyniki ale niestety mój lekarz powiedział mi tylko, że mogę brac dalej interferon i nie ma czasu na interpretowanie wyników. Bez komentarza...Dlatego Was proszę o pomoc. Czy moje wyniki (po 2 zastrzyku) są "prawidłowe" tzn nic nie za szybko spada ani za bardzo nie rośnie. Dzięki:) NEUT% 59,70 LYMPH% 33,30 MONO% 4,40 ERYTROCYTY 5,29 HEMATOKRYT 46,6 PŁYTKI KRWI 262
  • Witam, chciałam zasięgnąć Waszej opinii,czy białaczka,podczas której występuje silna anemia,spadają płytki krwi (występują wybroczyny i dochodzi często do krwotoku) może być związana z babesiozą? Czy to odrębne schorzenia,a podobne objawy to przypadek? Z góry dziękuję! Monia
  • Witam! Własnie odebrałam wyniki i jestem nie co zaniepokojona gdyż 3 wyniki mam podwyższone: MPV 13,3(norma do 13),PDW 20 (norma do 17), P-LCR 50,1 (norma 43). CZy ktos się orientuje co oznaczają ????? i czy jakis wpływ na wyniki mił fakt iz robiłam je w trakcie miesiączki??? Prosze o odpowiedź!
  • witam czy ktoś wie co może oznaczać spadajaca wartość płytek krwi. mój ojciec jest po 5 serii chemii i od początku cała morfologia jest ok tylko płytki za małe (nie pamiętam wartiośći ale jest bardzo mało) może znacie jakiś sposób na poprawę tych wyników pani doktor, która leczy ojca nie zaleciła nic szczególnego a ja wczoraj przeczytałam na tym forum jakiegoś posta o tym jak komuś pogorszyły się wyniki płytek i to się źle skończyło :( bardzo się martwię... dodam jeszcze, że ojcie...
  • Witam, Wiem ze u kobiety podczas menstruacji ilośc płytek krwi zmiejsza się o 25-50%. Dzisiaj odebrałam wyniki morfologii i ilość trombocytów mam na poziomie 33 m/mm przy normie 100-450. Czy to jednak nie jest aby za duzy spadek? (3 dc) Podam ze mam podwyzszone leukocyty (10,72 dla normy 4-10,0) i limfocyty (53,1 dla normy 20-40). Wiem, wiem, ide za dwa dni do lekarza, ale czy powinnam się niepokoić? Z góry dziekuje za odpowieidz
  • Najpierw 70 tys, potem 50, a teraz tylko 27tys! Co się robi wtakiej sytuacji??? słowa hematologa: "jest Pani dla mnie wielką zagadką". to poziom poniżej jakiejkolwiek normy pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82op%C5%82ytkowo%C5%9B%C4%87
  • siniaki

    (6)
    Czy wy też biorąc leki na epi macie siniaki dosłownie od każdego dotknięcia? Mnie wystarczy mocniej chwycic za ramię i siniak gotowy. Od roku biorę orfiril 300 rano i wieczorem, 2 dni temu przeszłam na dopakine750 raz na dobe. Włosy mi wypadają, chodze wściekła jak osa. Wszystko jakoś nie tak:(
  • własnie wrociłam od mojego gina bardzo zaniepokojona bowiem mam b niski poziom płytek krwi- 2 tygodnie temu mialam 85 a dzisiaj juz tylko 69 i lekarz skierował mnie do szpitala. w poniedzialek mam sie zgłosic na patologie ciązy na obserwacje do szpitala Czerniakowskiego. własnie koncze 38 tydzien i do tej pory nie było żadnych problemow. dziewczyny czy ktoras z was miala moze podobny problem? co oznacza niski poziom płytek krwi? dodam jeszcze ze fibrynogen mam w normie. bardzo pr...
  • Witam, Wiem ze u kobiety podczas menstruacji ilośc płytek krwi zmiejsza się o 25-50%. Dzisiaj odebrałam wyniki morfologii i ilość trombocytów mam na poziomie 33 m/mm przy normie 100-450. Czy to jednak nie jest aby za duzy spadek? (3 dc) Podam ze mam podwyzszone leukocyty (10,72 dla normy 4-10,0) i limfocyty (53,1 dla normy 20-40). Czy powinnam się niepokoic?
  • Witam ponownie, moje wcześniejsze wyniki znajdują się pod tym linkiem: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,106296902,106296902,Zelazo_i_Prolaktyna_zagubienie_.html Od tego czasu brałam Eutyrox 100/125 (na zmianę). Biorę żelazo - dawka na opakowaniu to 27mg (2tabletki na wieczór). Odstawiłam krowi nabiał, jem tylko cielęcinę i wołowinę, dużo brokuła, szpinaka... Moje obecne wyniki to: FT4 85.90% [wynik 20.59, norma (12 - 22)] FT3 50.96% [wynik 4.98, norma (3.13 - 6.76)] TSH 0,118...
  • Co może oznaczać niski poziom płytek : 100 K/cośtam (nie mam tego w znakach na klawiaturze :). Reszta morfoligii ponoć OK (jutro będę miała wyniki "przed oczami" to napiszę w razie coś.:) Zazwyczaj miałam tzw. "małą płytkę" (tak przynajmniej nazywali ją lekarze :). A co może oznaczać mało płytek? :) Dziękuję za pomoc. kompletnie się na tym nie znam ( co pewnie można przeczytać, przepraszam za błędy laika:)).
  • Chciałam zapytać, czy mieliście jakieś zmiany w morfologii bądź badaniach biochemicznych krwi w związku z zakażeniem HCV? Chodzi mi tu o obniżenie/podwyższenie leukocytow/limfocytow/płytek krwi/ob/crp... I jeszcze inne pytanie, czy możliwe jest, aby osoba zarażona HCV od 25 lat miala Aspat i Alat na poziomie 12, OB 2, brak zmian w usg wątroby? Czy możliwe jest, że HCV zaatakowalo najpierw inne narządy, np. uklad nerwowy czy gruczoly zewnątrzwydzielnicze, a nie wątrobę? Moje pytania s...
  • Dopiero za kilka dni idę do lekarza. Czy bardzo powinnam się niepokoić, bo przed chwilą odebrałam wyniki morfologii. Wszystko jest w normie, oprócz jednego. Mam 111 (130-400)PLT, czyli dużo poniżej normy - o czym to może świadczyć? Może ktoś się na tym zna.
  • Prosze Was napiszcie mi czy po wynikach krwi powinnam sie martwic jesli mam je wszystkie ok a PDW (wskaznik zroznicowania objetosci plytek krwi) mam za niski w stosunku do normy i to znacznie? Co to oznacza? Do lekarza ide dopiero za trzy dni a chcialabym juz cos wiedziec.
« poprzednie 1 2

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.