Forum   płatki owsiane

płatki owsiane

(43 wyniki)
  • Witam, chciałabym się upewnić, jak to jest z tym błonnikiem. Słyszałam, że jedzenie np. na śniadanie płatków owsianych i jednoczesne przyjmowanie leków utrudnia ich wchłanianie. Jak pogodzić jedno i drugie, macie jakieś pomysły?
  • żeby były zjadliwe zmuszam się ale normalnie nie mogę, na słodko odpada w ogóle, próbuję na wodzie z dodatkiem szczypty soli i ziół - jak cię mogę ale też nie do końca no wiec jak zrobić płatki owsiane wytrawne na ciepło, żeby rano chciało je się zjeść?
  • mam kilka paczek płatków owsianych......co można z nich zrobic??, poradzcie
  • szukałam, acz bezskutecznie jakiejs strony z przelicznikami ilosci produktow spozywczych na ich wage...Owszem, cos wyguglałam, ale nie było tam tego, czego szukam - płatków owsianych, orzechów, rodzynek...Potrzebne mi to, bo sie odchudzac zaczynam :))) Pomocy!!! :)
  • Żeby było smacznie i niskokalorycznie :)
  • Pamiętam z dzieciństwa, a były to chude lata 80-te, takie "czekoladki" własnej roboty z płatków owsianych. Niestety nikt w rodzinie nie ma już na to przepisu. A pamiętam, że było to bardzo smaczne! Może ktoś z forumowiczów kojarzy, jak się robiło takie czekoladowe owsiane "placuszki"? To co pamiętam, to tyle, że najpierw składniki gotowało się w garnku a potem gęstą masę wykładało łyżką na pergamin i czekało, aż zastygnie. Z góry dziękuję za pomoc.
  • było już ciasto grysikowe, teraz kolej na płatki owsiane. Czy macie jakies przepisy na dobre wypieki? m
  • Szukam musli, które a. będzie zawierało jak najmniej cukru (ideał - bez cukru); b. będzie chrupiące. Same platki owsiane odpadają, bo robią się takie mamałygowate... Wiem, że można zrobić domowe musli, ale zawsze w przepisie jest miód czy cukier, albo nawet masło. Jeśli "upiekę" płatki owsiane bez tych składników - uda się uzyskać chrupiące musli?
  • Zainteresowały mnie ostatnio płatki owsiane, w koncu są niesamowicie zdrowe, a jakoś wcale sie ich u mnie w domu nie jada. Zrobiłam parę dni temu eksperymentalne ciasteczka owsiane i po ogólnotowarzyskim sukcesie ("ciastka jak dla hobbitów!") mam ochotę na więcej. Macie jakieś pomysły? Nie musi być słodkie.
  • moze głupie pytanie ale mam taki dylemat :D a mianowicie, co lepiej uzywac np w jakis ciastkach lub nalesnikach: make pp czy zmielone platki owsiane :>? bo te płatki to mi sie wydaje ze sa jak maka i juz sama nie wiem;d
  • Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Czy używacie mąki pełnoziarnistej pszennej, czy razowej? Dzisiaj nabyłam próbnie mąkę pszenną pełnoziarnistą lubelli, lubię się zdrowo odżywiać, nie szaleję z potrawami mącznymi, ale tak myślę, czy nie lepiej naleśniki, gofry i inne rzeczy robić właśnie z tej mąki? Coś tam poszperałam na forach, piszą, żeby z młyna bezpośrednio brać taką mąkę, będzie dużo taniej. Czy któraś z Was bierze mąkę z młyna? Może podpowiecie, jakie potraw...
  • Witam, czy ktoś może mi powiedzieć z czego robione jest crunchy. Pytam, bo nie wiem jakiego składnika mam szukać w sklepie. Mój brat przywiózł mi z Francji pyszne crunchy z orzechami i było to coś jak grube, słodkie ciasteczka zbożowe (pycha). Chciałam u nas kupić coś takiego, no i kupiłam musli z crunchy, ale niestety boli mnie po nich brzuch (chyba dlatego że są tam płatki owsiane, które w tej formie są za ciężkie dla mojego żołądka). Patrzyłam w hipermarkecie i we wszystkich musli z ...
  • Zastanowiło mnie to niedawno: zawsze miałam w pamięci, że mąki surowej (nieupieczonej) się nie je - bo ciężkostrawna, bo szkodzi itp. Ale z drugiej strony właśnie do mnie dotarło, że ze zwykłych płatków owsianych, żytnich (NIE-błyskawicznych) robię sobie mieszankę musli i bezpośrednio mieszam je z jogurtem. Czyli wychodzi na to, że jem surowe zboża i żyję. Czyli można czy nie można? A może te płatki to nie są takie surowe? Jaka jest Wasza wiedza na ten temat?
  • Szukam przepisow na wegetarianskie potrawy z platkow owsianych. Mam ich kilka opakowan. Przerozne warianty musli mam juz za soba, brakuje mi fantazji co jeszcze z nich da sie przyrzadzic, a szkoda mi ich wyrzucic. Mysle o ciastkach, ale boje sie ze beda zbyt suche. Obtaczanie platkami kotletow sojowych odpada, nie przepadam za nimi. Najchetniej polaczylabym je z roznymi warzywami, ale jak? Za inne pomysly bede takze wdzieczna!
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.