Forum   papryka

papryka

(476 wyników)
  • W sklepach Carrefour w Warszawie pojawiła się ostatnio hiszpańska papryka wędzona marki La Chinata: zapodaj.net/281d742283eb4.jpg.html Czy ktoś z Was mógłby się wypowiedzieć na jej temat (jakość)? W ostatnim czasie w supermarketach pojawia się ogromna ilość produktów z różnych stron świata, jednak jak praktyka pokazuje- nie zawsze ich jakość jest zadowalająca i zarazem adekwatna do ceny stąd liczę na Wasze opinie.
  • Witam serdecznie, mam sporo własnej zielonej papryki(jest trochę gorzka dlatego nie bardzo smakuje mi na kanapkach), ale nie mam pomysłu co z niej zrobić. Dzisiaj pierwszy raz spróbowałam pesto z pietruszki i pomyślałam sobie że może udało by się zrobić takie cudo z papryki właśnie. Tylko nie mogę jakoś znaleźć przepisu w internecie. Pomożecie? Z góry dziękuję :)
  • Paprykę pokroić w duże kawały. Ziemniaki w duże sześciany. Rozgrzać oliwę, wrzucić na nią to wszystko, zasypać solą, pieprzem i papryką w proszku. Dusić dolewając co jakiś czas wody przez około 40 minut. Ależ mi to dzisiaj smakowało!!
  • Wiecie może, co zrobić, żeby ogórki małosolne lub kiszone przeszły aromatem dodatków typu świeża papryka? Kupiłam kiedyś w warzywniaku, to były paprykowe na wskroś, pyszne. Zrobiłam w domu - skórka ledwie trochę pachniała, ot, zwykłe małosolne. Próbowałam już miąższ papryki nacinać albo lekko potraktować tłuczkiem do mięsa, żeby puściła sok -nic to nie dało. Gdzie jest haczyk?
  • Jestem w polowie gotowania chilli con carne i wlasnie zobaczylam, ze jednym ze skladnikow jest czerwona papryka, a ja mam tylko zolta i zielona. Lepiej dodac jedna z tych dwoch (albo obie) czy w ogole nie dodawac papryki? Juz nie zdaze nigdzie kupic wiec tylko te 2 opcje wchodza w rachube. W sklepie obok domu sprzedaja tylko papryki w paczkach po 3 kolory. Zawsze uzywam czerwona a reszte wyrzucam, nie jest to bardzo praktyczne, ale we wszystkich przepisach zawsze jest tylko czerwona papryk...
  • Koleżanka mi ostatnio mówiła, że w jakiejś gazecie przeczytała, że podobno koniec z wędzona papryką. Chodzi oczywiście o jakieś unijne przepisy. Niestety szczegółów nie znała. Czy ktoś może wie coś więcej ? Póki co na razie na półkach w Kuchniach Świata stała. Czas robić zapasy ?
  • czy mozna odkroic i reszte zjesc czy lepiej wyrzucic?
  • miałam żółta i zielona paprykę ktora usmazylam z cebulką. nie wiem co mam dalej z nia zrobić :D w sensie nie mam inwencji twórczej na dodatek papryka zielona jest gorzka :( help, nie chce wyrzucac.
  • Jakieś dwa tygodnie temu kupiłam zieloną paprykę, zapomniałam o niej i dzisiaj ją przy rozpakowywaniu zakupów znalazłam w lodówce, ale zmieniła kolor prawie cała na pomarańczowy. Czy ona jest jeszcze dobra? Nie jest spleśniała, ani miękka, nie wykazuje żadnych znaków zepsucia poza zmianą koloru, to normalne?
  • lepiej ususzyć czy zamarynować?
  • Witam, wpadam z pytaniem o smak i zapach papryki. Gdzie się one podziały? Pamiętam, że 20 lat temu papryka miała zapach i smak papryki. Papryka pokrojona na talerzyku i wstawiona do lodówki powodowała, że cała lodówką nią pachniała. Teraz? Bez smaku, bez zapachu poza nielicznymi wyjątkami. Taką papryką jest odmiana "Igołomska" www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e3153346472b4e4.html - można ją kupić czasami jako słodką, czasami jako pikantną - czasami nawet bardzo. Przejrzałem forum, wi...
  • jak w temacie. Przewaliłem ofertę chyba ze 20 sklepów internetowych, w tym kuchnie świata czy masala, i dupa. Nie ma wędzonej papryki w ofercie. A jak jest, to właśnie niedostępna, bo się skończyła. Pomoże ktoś?
  • Postanowiłam po raz pierwszy upiec i oskalpować paprykę, żeby dowiedzieć się, czy to rzeczywiście takie pyszne. Poszukałam instrukcji w internecie i w związku z tym mam pytania: 1. czy do piekarnika wstawiacie suchą, czy lekko pomazaną olejem? 2. czy po upieczeniu lepiej wrzucić do torebki foliowej, czy do papierowej? (można znaleźć właśnie takie warianty) 3. czy za każdym razem skórka schodzi bez problemów? Ja pomazałam oliwą, wstawiłam do piekarnika z grillem, po upieczeniu wrzuc...
  • czy mogę zrobić w słoikach na zimę paprykę pokrojoną w paseczki ,jak do lecza w samej zalewie solnej(+ pieprz, lisc laurowy i ziele ang.)?
  • dlaczego? robiłam według przepisu z ostatniego wątku na ten temat - upieczona, obrana, zalana olejem i doprawionym sokiem z pieczenia... stoi od dwóch dni i widocznie zaczyna fermentować. słoiki były nowe, po zamknięciu odwrócone... dobrze że zrobiłam na próbę tylko 6. dajcie proszę skuteczniejszą recepturę, bo mam straszną ochotę na tę paprykę:)
  • Zamierzam poeksperymentować z kiszeniem warzyw innych niż ogórki. Natchnął mnie do tego przepis thiessy na zupę z kiszonym kalafiorem. Na pierwszy ogień pójdzie tenże kalafior, a także cukinia, patisony i papryka. No i mam pytanie dotyczące właśnie papryki. Poszperałam w necie, a tam mowa jest o kiszeniu takiej ‘normalnej’ dużej papryki, którą należy pokroić i pozbawić białych błon i pestek. Ja mam jednak małe kształtne papryczki, których kilka da się upchnąć w słoiku, dlatego pyt...
  • Pytanie jak w temacie - oprócz ryżu z mięsem - ten zestaw mi się znudził tzn mięso ok ale ryż nie - myślałam np. o kuskusie z pieczarkami - macie jakieś fajne pomysły?
  • witam. mam kilka ciekawych przepisow, w ktorych jednym ze skladnikow jest papryka(gotowana). niestety po zjedzeniu papryki umieram z bolow zoladkowych caly dzien:) czym moge zastapic papryke? zeby nie zmienic dratycznie smaku potrawy i nie miec problemow zoladkowych..
  • Pojawia się w wielu przepisach na pizze lub na makarony, na blogach i nie tylko. Co to za papryka?
  • Taka zielona, do zupy, mniam, mniam. No, my lubimy. Właśnie zieloną bo dodaje smaku. Pytanie: [b]Jak zakonserwować zieloną paprykę?[/b] Bez octu. Najlepiej samą. [b]Planuję[/b] powkładać pokrojoną, ale z gniazdami nasiennymi bo smaczne są :-) do słoików/słoi, zalać wrzątkiem, zakręcić przykrywki i pasteryzować: Małe słoiki (takie jak po dżemie) 10 min od zagotowania i 20 min. litrowe. [b]I co Wy na to?[/b] Z góry dziękuję za odpowiedź. Zanim ona nadejdzie - wyszykuję słoiki przyniesion...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.