Forum   pianka

pianka

(37 wyników)
  • Po raz kolejny pianka wychodzi mi twarda jak... Trzymam ciasto w piekarniku przepisową ilość minut. I znów sztywność i twardość piankowa :( Piankę nakładam od razu po ubiciu. Zaraz po tym wrzucam ciasto do piekarnika. Co robię nie tak?
  • Witajcie, poszukuję przepisu na piankę bardzo wysokiego, różowego, przepysznego ciastka - pianki na francuskim spodzie. Chodzi dokładnie o to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23970176&a=24080318 Bardzo mi zależy - chcę zrobić przyjemność mojej Mamie, która uwielbia te ciastka, a do Zakopanego trochę daleko... Pozdrawiam!
  • Czy ktoś mi powie gdzie mogę nabyć takie małe pianki? Pamiętam je jak byłam w UK, ale w Polsce takowych nie widziałam. Chciałabym zrobić Jeśli komuś rzuciły się w oczy to proszę o wskazówkę
  • Przepis na masę z pianek w/g Konwaliowej: 450 g marsmallows białych 1 kg cukru pudru 3 łyżki wody Pianki stopić w kąpieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do tortow :) Kapiel wodna – na palniku ustawia sie garnek z woda, a w niego wstawia drugi z piankami – gotujaca sie woda ogrzewa pianki, ktore sie ro...
  • witam Ilekroc pije caffe late w cafejkach nigdy nie czuc wyraznego posmaku mleka, natomiast kiedy robie je w domu wiecej czuc mlekiem niz kawa, nawet jak kawa jest mocniejsza, pozostaje nieprzyjemny posmak mleka. Probowałam juz ze wszystkimi rodzajami -łowickie, łaciate , hej melko, twój kubek , wypasione itp zarowno 0,5% , 3,2% , zawsze niemiłosiernie czuc mleko, Spieniacz mam taki jak uzywaja w MC CAFE aluminiowy, w mc cafe takze nalewaja melko z kartonu i ubijaja ale absolutnie w ...
  • pomijajac dysze w ekspresie -bo nigdy mi nie wychodzi zle mleko zła dysza nie wiem, czym ubic piane z mleka aby była sztywna jak w kawach podawanych w barach
  • Witam:) Mam malakser z różnymi bajerami ale to swoją drogą. Chciałabym kupić cos poręcznego, a w pobliskim Intermarche będzie w sprzedaży za śmieszne 29,90 mikser bez funkcji blendera /albo nie napisali, że z nią/ Który wyglada mniej więcej tak www.allegro.pl/show_item.php? item=66642745 czy czymś takim ubiję mleko czy śmietankę do kawy na piankę??? Bo chodzi za mną taka pianka od jakieoś czasu. A jeśli nie ubiję to poprosze linka do czegoś poręcznego z czego ubiję... /za ni...
  • Jak zrobić coś takiego? Z pianek marshmallows? Help, bo obejrzałam te cudeńka i mam nowy cel w życiu... Jakie barwniki? I nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki, bo ja nawet nie wiem, czego mam szukać i jak to ustrojstwo się nazywa... Z góry dzięki! thecakegirl.carbonmade.com/projects/2040080#171
  • czy ktoś moze robił kiedyś taka "piankę" do placków z ubitej piany z białek i do tego ponoc sie dodaje kisiel w proszku a moze galaretkę tego nie jestem pewna, ale chciałam coś takiego zrobić ale niestety nie wychodzi mi to wogole, za każdym razem piana wchłonie kisiel w proszku tak ze nie powstaje kolorowa gesta "pianka" tylko cala piana sie rozlatuje, bardzo prosze o poroady jesli ktoś robi cos takiego jak to dokladnie w szczegółach sie robi,bo niestety jesli zrobi sie coś nie t...
  • Otóż jest tak. Pianka być musi. Normalnie - np. w Pradze u Kocoura - po każdym łyku zostają na ściankach takie obręcze. Wytrawny pijący robi je w takiej samej odległości i to nie celowo. Pianka się kończy gdy kończy się piwo. W dowolnym miejscu po naszej stronie granicy: pianka raz jest, raz jej nie ma. Czasem z dwóch równolegle nalanych szklanek/kufli jeden ma, a drugi nie bardzo. I co gorsza, w żadnym wypadku ta pianka nie urzyma się do samego dna. Kończy się gdzieś, gdy zos...
  • jak bylam mala w Polsce moim ulubionym ciastkiem z ciastkarni bylo takie piankowe: spod i gora a miedzy nimi taka pianka rozowan wysoka - ciastko w sumie bylo najwieksze w ciastkarni :-) Gdy wrocialm do Polski (3 lata temu) juz tego ciastka nie ma Czy jakas dobra osobka moze mi podac przepis?
  • ehhh, uwielbiam wszystko co z cynamonem... a to wygląda wyjątkowo apetycznie :)
  • Własnie zabieram się do upichcenia szarlotki z pianką :) Przepis podaje aby dodać budyń na piankę. Czy powinnam dodać budyń słodzony?
  • łagam o przepis, najlepiej sprawdzony, a gdyby był po polsku, to już szczyt moich marzeń i rozpusty... :-)
  • zamowilam juz podstawowe kolory i teraz, byc moze za pozno, zaczelam sie zastanawiac: 1. czy daja sie mieszac kolory? czy jak wymieszam np. zielen ciemna z bialym to dostane jasnozielony? 2. daje sie lepic jak z modeliny? generalnie na podstawie opisow w necie zalozylam, ze zabawa bedzie troche taka jak z plastelina/modelina, ale teraz dopadly mnie watpliwosci. 3. czy jakies zapobiegawcze srodki trzeba przedsiewziac? np. nie miedolic zbyt dlugo, bo to nic nie da a tylko masa ...
  • Czym się różnią? Nie chodzi mi o te serwisy do kawy po turecku w maleńkich filiżankach, ale o zwykłe, o pojemności ok 200ml. Czy w ogóle jest jakaś róznica?
  • Witam Mam pytanko - kupiliśmy z żoną express do kawy - i tu mam pytanie przy parowniku do mlecznej piany - co zrobić żeby piana od razu nie opadała - teraz jak podstawię kubek z mlekiem pod dyszę parową - piana rośnie bardzo szybko i równie szybko opada - coś tam zostaje ale po mojemu nie tyle ile bym chciał. Jak robić tą mleczną piankę - lać mleko do wysokiego wąskiego naczynia, czy do szerokiego, mleko ma być zimne - czy ciepłe - dyszę zanurzać w mleku czy trzymać nad mlekie...
  • Czy do zrobienia cappucino lepiej używać ekspresu ciśnieniowego z dyszą do spieniania mleka czy też kafetierki + ręcznego spieniacza. Gdzie osiągnę lepszy efekt? Jeśli mowa o ekspresach to oczywiście mam na myśli takie znajdujące się w zasięgu finansowym przeciętnego zjadacza chleba (maks. kilkaset złotych), a nie profesjonalne maszyny dla gastronomii ;-)
  • mam ekspres do kawy Rowenta adagio. Niestety, nie umiem w nim zrobic kawy capucino. Gdy spieniam mleko osobno, to ono sie podgrzewa a pianka robi sie dość mała. Może mleko trzeba spienić ww filiżance przed zaparzeniem kawy lub dodac do gotowej kawy i dopiero podstawic pod dyszę? czy ktos mi pomoże?? Moze ktos umie obsługiwac ten ekspres jesli chodzi o dysze parowa, bo ja juz "wysiadam" Pozdrawiam
  • We Władysławowie jadłam ciasto o nazwie Otello. Na cieście kakaowym znajdowała się gruba warstwa czekoladowo-orzechowa a na tym warstwa kremu czekoladowego (o konsystencji puszystej pianki, ale nie w kolorze czekoladowym tylko tak, jakby do kremu dodano bardzo drobno utartą czekoladę) i warstwa kremu serowego (chyba). Całość oblana orzechami i obsypana orzechami. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć przepisu. Może istnieje pod inną nazwą? Jeżeli komuś się kojarzy bardzo proszę o prze...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.