Forum   pierniki

pierniki

(211 wyników)
  • Zrobilam piernik wg tego przepisu: www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/piernik_przekladany/przepis.html Pieklam go ciut dluzej, bo na srodku byl mokry, ale w koncu sie upiekl. Teraz lezy sobie drugi dzien pod sciereczka, ale ... miekki jest! Boje sie, ze jak go zapakuje do plastikowegi pojemnika, to splesnieje :/ i zamiast bajecznego piernika bedzie kicha :/ W zeszlym roku robilam piernikowe ciasteczka, ktore tez nie steardnialy, ale wtedy padalo, bylo wilgotno (nie mieszkam w ...
  • Od kilku tygodni moje ciasto na pierniki leżakowało w zimnej piwnicy czekając na Wielką Chwilę. Wielka Chwila nadeszła i cały dom napełnił się niestety nie aromatem świąt a... zjełczałym masłem. Odechciało mi się wszystkiego. W sumie masło przechowywane w lodówce też ma okres ważności. Zepsuło się i tyle. Ciasteczka po upieczeniu nie są może najgorsze, ale ten smród wypełnia każdy kąt :-/ Widział ktoś coś podobnego?
  • Moje dziecię jest bardzo mocno uczulone na jaja, zarówno kurze, jak i przepiórcze. Od lat robię piernik staropolski i pierniczki z tego ciasta. Tym razem chciałabym spróbować bez jajek. Da się, jak myślicie? Czy można dodać jakiś zamiennik? (np. mleko/śmietana od biedy ujdzie w diecie synka) Trochę szkoda mi pracy i miodu na eksperymenty, zwłaszcza, ze zwykle robiłam z 2-3kg mąki:)
  • czy leżakuje u Was już piernik? u mnie właśnie stygnie masło rozpuszczone z miodem gryczanym, czy zdarzyło Wam się aby kiedyś nie wyszedł? w tamtym roku był wyśmienity choć za późno go zrobiłam (po 15 listopada) i smaczny był koło Trzech Króli więc w tym roku postanowiłam przyspieszyć
  • do świąt jeszcze trochę czasu ,ale przeleci ... w tym roku spodziewam sie gości z innego kraju i chciałabym ugościć ich polskimi wypiekami oraz potrawami. Wyszukiwarka nie gryzie jednakże przepisy , które przetestowałam niestety okazały się klapą , także chciałabym pyszny przepis na piernik przekładany powidłami, polany czekoladą . Taki wyśmienity piernik piekła moja babcia, obecnie trwają poszukiwania po piwnicy zeszytu z przepisami babci. Co można dodać zamiast powideł? w zeszłym roku ku...
  • Jutro chce zarobic piernik na Swieta, no i sie waham :/ 1) Moja najwieksza forma ma wymiary 23x35cm. 2) chce zrobic jeszcze inne ciasto 3) kusza pierniczki Stad pytanie: czy jesli zrobie z polowy porcji piernik , to ile pierniczkow wyjdzie z reszty ciasta? Nie chcialabym zrobic ich za duzo.
  • Nie znalazłam innego wątku z tego roku, więc tym rozpoczynam piernikowy sezon :) Ciasto nastawiłam wczoraj, nie mogłam się doczekać:))
  • Upieklam piernik z torebki.Chciałabym go przełozyć,(powidłami?jakąś masą?) Nie wiem jak to zrobić.Doradzcie.
  • piecze sie juz godzine i nadal surowy w srodku - boje sie przesuszyc , ale przeciez surowego nie wylacze! jak dlugo go trzymac!
  • Mam pytanie, czym można przełożyc piernik oprócz powideł sliwkowych. Chodzi o to aby zmiękł. Dzieki za odpowiedz
  • oglądaliście Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler?była tam sałatka śledziowa z piernikiem? brzmi smakowicie, może ma ktoś przepis na takie śledzie?
  • Juz czas na piernik, własnie dzis go zrobiłam i jest juz w lodówce.
  • robiłam już z powidłami i masą orzechową, no i masą kajmakową... czy tym razem?! macie jakieś pomysły? z góry dziękuję!
  • Upiekłam piernik staropolski z przepisu Apolki i zastanawiam się, czym go oblać. Wiem, że wiele osób z tego forum go piecze, możecie coś szczególnie polecić? Może polewa z białej czekolady? Piernik jest przełożony powidłami śliwkowymi i posiekanymi bakaliami (figi i morele).
  • Niestety właśnie przed chwilą skusiłam się na zrobienie tego piernika.Niestety-porażka. Panie Robercie, mam jedno pytanie:jak uniknąć zastygnięcia miodu z cukrem (po jego zagotowaniu i późniejszym ostudzeniu?)Zrobiła się okropnie gęsta masa-pisze Pan,że ma to być letnie-z przykrością stwierdzam, że nie dało się tej letniej masy miodu z cukrem dodać do reszty. Musiałam się "ratować"podgrzaniem jej ponownym i dopiero wtedy kontynuowałam robienie piernika.Mimo to pozdrawiam!
  • uwaga, będę się chwalic. właśnie zabieram się za pieczenie chatek z piernika, już nie mogę się doczekac jak cały dom będzie pachniec ulala idą święta, tralala
  • A w którym momencie dodaje sie jajka?
  • Ratunku! kilka lat temu w Poradniku Domowym znalazłam przepis na PIERNIK, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJE. Faktycznie- tak było, aż do Świąt przed dwoma laty. Ciasto pięknie wyrosło i nagle.... zaczęło zapadać się do środka. Cóż, mówię, może popełniłam jakiś błąd, sprawdzę za rok. W następnym roku wyglądało to dokładnie tak samo i niestety, w tym roku, powtórka z rozrywki. Robię wszystko zgodnie z przepisem, więc co się dzieje? Podaję przepis: 50 dag miodu gotuję z 25 dag cukru, dolewam ...
  • Pamiętam ten piernik z dzieciństwa, już trochę późno ale jutro go "zarobię".Będzie na Nowy rok.Właśnie miałam dzwonić do cioci po przepis ale pomyślałam o Gazecie.Dzięki.Pozdrawiam.
  • przepis: •700 gr zwykłej mąki •przyprawa do piernika •1 łyżeczka sody oczyszczonej •1/2 łyżeczki soli •220 gr masła lub margaryny •220 gr cukru •220 ml melasy melasę można było zastąpićmiodem, co uczyniłam w przepisie miesza się wszystko suche, uciera cukier z masłem i melasą i dodaje mąkę z resztą aktualnie mam wielki gar suchego wióru :( wcześniej robiłam inne pierniki, a to jest przepis na chatkę ale nic z tego nie będzie co do...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.