Forum   pierogów

pierogów

(439 wyników)
  • Słuchajcie, czy znacie jakąś radę na to żeby pierogi nie sklejały się po odcedzeniu już w sitku albo po położeniu na talerzu. Czy trzeba każy pierożek oddzielnie od razu układać jak chcę się je podać później?? po podgrzaniu???
  • Brakuje mi czasu, zeby zrobic samej pierogi. A lepienie troche czasu zajmuje. Czy macie jakies sprawdzone mrozone pierogi, ktore nie rozlatuja sie w gotowaniu i smakuja tradycyjnie? A jakie najbardziej lubicie smaki? Czy slyszeliscie o pierogach z rydzami albo z oscypkiem i bryndza? Chetnie bym sprobowala ;)
  • No moze nie tylko na Wigilie. Ja zawsze robię cebulke z ziołami i tym polewam pierogi już wylożone do naczynia i tak podaje. Koleżanka mi mówiła, ze u niej polewa się bułką tartą z masłem. A jak u was? Może ktos ma jakieś fajne sposoby do odgapienia?
  • Uprzejmie proszę o sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Przypadło mi ich przygotowanie na składkową wigilię, a nigdy nie robiłam żadnych pierogów, toteż muszę wcześniej zrobić jakąś partię testową.
  • Rodzinka uwielbia ruskie więc często robię. Nadwyżki zamrażam zgodnie z sugestią z tego forum, aby pojedynczo mrozić surowe a jak zamarzną na kamień dopiero zsypać razem do worka. I tu jest pies pogrzebany. Bo jak potem wrzucam do wrzątku to 90% mi się rozwala i jeść nie ma co. Próbowałam wrzucić rozmrożone i też się rozleciały. Szkoda roboty i pieniędzy ale jak się już lepi te pierogi to zawsze sie robi więcej. Jak są świeże to mi sienie rozlatują. Robię z mąki i gorącej wody. Jakieś porady?
  • pierogi

    (6)
    Witam! Kiedyś był taki wątek "pierogowe szaleństwo". Niestety z przyczyn tehchnicznych nie mogę go wyszukać. Był tam podany przepis na pierogi: mąka + wrzątek zagotowany z masłem. Ni diabła nie pamiętam proporcji, a potrzebuje na "już":) dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • Czy bardzo trudno sie robi pierogi? Powoli rozwijam pasje kulinarna i dopiero wszystkiego sie ucze. Jest pomysl, zeby w weekend zaprosic znajomych na obiad, maz proponuje, zebysmy zrobili pierogi, chociaz jeszcze nigdy nie robilismy. Czy jest duze ryzyko, ze cos nam bardzo nie wyjdzie? Slyszalam tylko rozne historie, ze robienie pierogow to bardzo trudna sztuka, nie chcialabym w ostatniej chwili musiec zamawiac pizzy na wynos :) Zawsze jest w takich sytuacjach troche stresujaco. Czy kto...
  • cholera, cholera, cholera... pierogi, uszka, gołąbki... gołąbki do uratowania, ale pierogi mroziłam surowe i później zsypałam do pojemnika. zlepione na mur. płakać mi sie chce, prace rozkładałam sobie w czasie bo jestem w bardzo zaawansowanej ciąży-8m, i teraz powinnam zacząć wszystko lepienie od nowa.buuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a wigilia na 8 osób- no i nikt mi nie pomoże bo większośc to moje nieletnie pociechy, mąz potrafi potrafi przypalić wodę, a mój tata...szkoda gadać....
  • Zrobiłam pyszne pierogi i uszka na Wigilie ale niestety musialam je zamrozić, i teraz zastanawiam sie jak je przygotowac do podania. Wyjąc wcześniej żeby odmarzły czy od razu podsmażac takie zamrozone?
  • Witaj Szanowna Koleżanko Związkowy nierób, celebryta itp (nie wiem jak jeszcze chcesz żebym był nazywany) ma do CIEBIE gorącą prośbę. Nie zajmuj się tymi którym to Związek i ja nie pomagamy. Zrób coś sama. Udowodnij, że masz serce i pomóż chociaż w jednej sprawie. Wpłać jakąś drobną kwotę na rzecz Rodziny Naszej Koleżanki z Torunia, której było tak dobrze na tym świecie, że postanowiła z niewiadomych powodów odebrać sobie życie. Jeśli chcesz poznać "osiągnięcia" Związku napisz bardzo pros...
  • czy w gorącej wodzie.Pierogi z kapustą i grzybami. A jak z makiełkami?Co lepiej smakuje?
  • Ostatnio popełniłam pierogi pieczone z następujących składników:500 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 250ml mleka, 10g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka soli. Wyszły super :) Chciałabym teraz zrobić takie same ale ze zwykłej mąki (białej). I tu mam pytanie - czy będzie to miało jakiś wpływ na ciasto, tzn. na konsystencję? Jak sprawdzałam przepisy z wykorzystaniem białej mąki to wszędzie są jajka. Ja chciałabym się trzymać tego wypróbowanego przepisu bo pierogi były naprawdę smaczne, ...
  • Mój mąz nie lubi pierogów ruskich,więc chcę zrobić i zamrozić-abym gdy miała taką ochotę wyjąć z zamrażarki i zjeść. Może napiszecie mi czy mrozić zaraz po zrobieniu? czy ugotować? i zamrozić? Jak macie jakie doświadczenie w kwestii pierogów i zamrażaniu to proszę o wszelkie sugestie i wpisy.
  • Mam pytanie odnośnie pierogów z kapustą i grzybami. Mrozić surowe czy ugotowane? Gotować zamrożone? Nigdy nie robiłam wcześniej pierogów i mam wątpliwości.
  • Jadłam takie kupne i były pyyyycha. Zrobiłabym chętnie sama, ale nie bardzo wiem, jak przygotować szpinak? Powinien być w liściach, ale co dalej konkretnie po rozmrożeniu z nim robić? Będę wdzięczna za rozjaśnienie w głowie :)
  • Mieszkam na stałe w UK, mój chłopak nie jest Polakiem i nie zna kuchni polskiej. Przyleciałam teraz na kilka dni do rodziców i babcia obiecała mi zrobić tuż przed wyjazdem tradycyjne 'ruskie' pierogi (pierogi mojej babci są genialne). No i... pomyślałam że po powrocie zaproszę mojego chłopaka na polską wypasioną kolację. On kilka razu gotował już dla nas jego 'narodowe' dania, teraz ja bym chciała go czymś zaskoczyć. Co i w jakiej kolejności podać (oprócz pierogów)? Jaki alkohol? Białe wi...
  • chcę go zaskoczyc i zrobic pierogi jak jego mamusia:P tylko kurde nigdy nie zrobie tak jak ona, bo nie mam zelonego pojęcia jak:( nawet nie wem jak ciasto do nich zrobic, co i w jakich proporcjach? np 1kg mąki a ile wody? potrzebna mi kapusta i co jeszcze ile to się gotuje? mięso jakieś? chodzi mi o takie pierogi z świetnie doprawionym farszem z kapusty. Wybaczcie nie jestem z kosmosu, ja poprostu nie umiem gotowac:( Helpp:/
  • Kochani, ręcznie lepię pierogi. Zamrażam każdy "z osobna", by nie zlepiły się w bryłę. Podczas gotowania pękają im brzuszki (na zlepieniach nie) i cały farsz ucieka. Co robię nie tak? Mało elastyczne ciasto?
  • Laluniu zapomniałaś o ziemniakach,to standard w tych pierogach!
  • W piątek ma przyjść do mnie Pani Ukrainka lepić pierogi. I mam jej przygotować farsz. Na pewno mięsny, na pewno "do ruskich". I jakie jeszcze? Z kapustą kiszoną dobrze znoszą mrożenie? Może coś np. z kaszą gryczaną? Z jakimiś dostępnymi teraz owocami? Nic mi nie przychodzi do głowy...

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.