Forum   planowanie ciąży

planowanie ciąży

(60 wyników)
  • witajcie! od prawie 2 lat biore kombinacje lekow lamitrin+ketrel odpowiednio 50 i 100 mg. czy wie ktos z was moze ile czasu musi minac miedzy odstawieniem lekow a zajsciem w ciaze? jakis link gdzie znajde info. dziekuje!
  • Planuje drugie dziecko, zbadalam sobie tsh i wyszlo 2.76. Przed pierwsza ciaza mialam 2.05 i gin nic nie mowil, w ciaze zaszlam, ale biorac bromergon i luteine (prolekatyna za wysoka, progesteron za niski), szczesliwie donosilam, choc do 30 tc na luteinie. Teraz prl jest juz w normie, progesteron nadal dosc niski, wiec znow luteina. No i pytanie zasadnicze - czy takie TSh jak moje - 2.76 - jest za wysokie przy staraniach? Nie mam zdiagnozowanej niedoczynnosci i nigdy nie mialam, nie mam zdiag...
  • Jakiś czas temu byłam u ginekolog w sprawie planowania ciąży. Lekarka w kontekście mojego Hashimoto wskazała, że możliwe jest (jako opcja dla mnie do rozważenia) branie na 3 miesiące przed planowanym rozpoczęciem starań preparatu z aspiryną aby zapobiec zespołowi antyfosfolipidowemu w ciąży. Niestety zapomniałam nazwy preparatu i dawki. Czy któraś z Was ma doświadczenia z tym związane, może kojarzy nazwę preparatu?
  • Proszę Was o informację, jaki powinien być wynik hemoglobiny glikowanej przy planowaniu ciąży (ja mam 6, i tzw. nietolerancję glukozy, w poprzedniej ciąży była cukrzyca ciążowa). Proszę o informację kogoś, kto ma takie informacje od lekarza. Na wizytę muszę czekać do sierpnia. Pozdrawiam
  • Moje wyniki: tsh: 2.76, ft3: 2.66 (47,5%) ft4: 1.10 (51%) anty TPO: ujemne czekam na anty TG Jak w temacie - staram sie o dziecko. Czy zakladajac, ze anty TG wyjdzie ujemne i reszta wynikow jest dobra, powinno sie obnizyc poziom TSH? Bo czytam, ze przy staraniach powinien byc miedzy 1-2, ale nie wiem czy dotyczy to tylko dziewczyn z hashi, czy ogolnie? Czy jak pojde do endo z tymi wynikami, to Waszym zdaniem zapisze mi leki na obnizenie? Dodam, ze 1,5 roku temu urodzilam zdrowe dziec...
  • Za tydzień planuję odstawić tabletki anty (od jakiś 4 lat biorę harmonet) ponieważ chcemy z mężem mieć dziecko :) Czy możemy zacząć się starać zaraz po odstawieniu? Nie chciałabym z tym długo czekać. Czy na prawdę zaraz po odstawieniu jest duże ryzyko ciąży mnogiej?
  • nie w tym momęcie lecz za ok.4-5 lat wiec będę miala wtedy 34-35 lat...w tym czasie to bedzie okres 10 lat prawie brania tabsow Rigevidon...to by byla trzecia ciąża poprzednie dwie bez komplikacji prawidlowe...po porodzie zrosty na szyjce macicy...poradzicie cos przed wizytą u gina na jaki okres wczesniej odstawialyscie tabsy...nie chodzi mi o okres ksiazkowy tylko faktyczny...czy wykonac jakies dodatkowe badania po za tymi co gin zleci?jakie?jakies preparaty przyjmowac?Czekam na propozycje o...
  • Planujemy z mężęm ciąze ale wizytę 1 mamy dopiero 9wrzesnia ciekawi mnie ile czasu przed zażywałyście kwas foliowy i w jakich dawkach dodam ze jestem na trileptalu 2*900mlg czy jest to lek szkodliwy może ktoś ma z tym doświadczenie
  • Witam i dziękuję za przyjęcie na forum! Moje wyniki to: TSH 1,42 (eutyreoza 0,25-5,0) FT4 44.30% [wynik 16.43, norma (12 - 22)] FT3 27.86% [wynik 4.68, norma (3.9 - 6.7)] anty-TPO <5.00 (wart.min 0 wart.max 34) W połowie grudnia dowiedziałam się od endokrynologa, że mam Hashimoto, usg pokazało, że mam przewlekłe zapalenie tarczycy (i tylko tyle mogę o tym usg napisać, bo lekarz nie dał mi żadnego opisu :((). TSH miałam zawsze w normie, więc nie robiłam usg (ostanie 15 lat temu nic ni...
  • Czy ktoś wie, ile czasu musi upłynąć po odstawieniu Differinu a planowaną ciążą?
  • Mam astmę a chciałabym w przyszłości mieć dziecko. Biore lekarstwa serevent (sterydowy) i cropoz, 2 razy dziennie po 2 dawki. Oprócz tego mam AZS (atopowe zapalenie skóry) i ciągły katar alergiczny. CZylijestem kompletnym, cieżkim alergikiem. Do tego - ostatnio jak miałam robione badania okresowe- wyszło mi cisnienie 140/80 (ale to chyba drobiazg), wstajęz moczem do ubikacji w nocy zwykle 2 razy. No i - chyba od tej astmy - zwapnienie fragmentów płuc. Chciałabym bardzo mieć dziec...
  • Witam wszystkie towarzyszki niedoli. Z migreną zmagam się już ponad 10 lat. Przypuszczam, że ma ona u mnie podłoże hormonalne - ataki pojawiają się w drugiej połowie cyklu. I tu jest właśnie problem, jako że z mężem staramy się o dziecko i te 2 tyg po owulacji to za każdym razem niewiadoma (zaskoczyło czy nie?), a wtedy właśnie dopadają mnie ostre ataki migreny. Ponieważ jedynym ratunkiem są dla mnie tryptany (i nawet one nie zawsze sa tak skuteczne jak bym chciała), pojawia się pytanie brać ...
  • Cześć dziewczyny! Nie wiem co robić :( Może któraś z Was była w podobnej sytuacji. Jakieś 3 lata temu miałam usuwaną nadżerkę (wymrażanie), przed tym zabiegiem stwierdzono u mnie brodawczaki na szyjce macicy. Po wymrażaniu zniknęła i nadżerka i brodawczaki. Byłam dziś na kontrolnej wizycie w gina i okazało się (po badaniu kolposkopowym), że brodawczaki wróciły. Lekarz stwierdził, że są one wywołane wirusem hpv i że jeśli planuję dziecko to powinnam najpierw usunąć brodawczaki ...
  • Ostatnio miałam kłopoty z cerą i derm przepisała mi isotrex i aknemycin, leki do stosowania na skórę. Aknemycin uzywałam sobie przez kilka dni, po czym sięgnęłam po Isotrex, ale zajrzałam do ulotki i wyczytałam że nie należy stosowac go u kobiet w ciązy i planujących ciążę. A ja właśnie niebawem zamierzałam zacząć starania. Na dodatek sprawdziłam sobie aknemycin i okazało się ze tez zawiera tretinoine czyli mniej więcej to samo co isotrex, a ja myślałam że to zwykły antybiotyk. ...
  • Witajcie, mam taki problem decyzyjny. Początkiem roku poroniłam, po jakimś czasie lekarz wysłał mnie na zrobienie badania na toksoplazmozę i cytomegalie. I właśnie w zakres CMV wyszedł mi wynik IgG pozytywny - 104 przy normie >15 wynik dodatni, IgM ujemny. Lekarz zapisał mi lek antywirusowy i kazał powtórzyć badanie po miesiącu. Kazał się wstrzymać z kolejnymi próbami zachodzenia w ciążę, bo cytomegalia może powodować poronienia wczesnej ciąży (co właśnie mi się przytrafiło, nie...
  • Czy możecie podpowiedzieć mi czy przy takich wynikach mogę zacząć starania o dziecko?? Badania robiłam dziś: TSH 1,56 (0,27-4,2) FT4 1,33 (0,93-1,7) FT3 3,26 (2-4,4) Jutro mam wizytę u nowego endo-ginekologa i chciałabym wiedzieć co wy sądzicie o wynikach. Może doradzicie mi o co powinnam zapytać lekarza, żeby go trochę sprawdzić jakim jest specjalistą? Poprzednie TSH badałam pod koniec sierpnia i miałam wynik 1,82 (0,27-4,2). Do sierpnia, czyli przez pierwszy rok leczenia, brałam Le...
  • Mam pytanie o związek płodności z atopowym zapaleniem skóry.Dziewczyny chciałabym się dowiedzieć czy to schorzenie ma jakiś wpływ,czy lekarze podczas leczenia niepłodności robią badania w tym kierunku? Niestety mam to schorzenie,nie jest bardzo nasilone,ale od czasu do czasu robią mi się wykwity w zgięciach rąk i nóg. Wiem,że jest to choroba genetyczna i dlatego zaczynam się nad tym zastanawiać.Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia na podobny temat proszę o jakieś informacje.
  • Witam , brałam tabletki 8 miesięcy, od 4 miesięcy staramy się z mężem o dziecko. Zazwyczaj wszędzie wyczytałam że, po odstawieniu tabletek zajście w ciążę jest dwa razy większe a u nas jest wręcz przeciwnie. Nie wiem co jest tego przyczyną? Ale już wiem jedno że nie będę nigdy brała już tabletek anty.
  • Na razie biorę tabletki, ale za miesiąc mam zamiar przestać brać. Ile powinnam odczekać zanim zabiorę się za robienie dzidziusia? I jakie macie doświadczenia w kwestii testów owulacyjnych? to się w ogóle sprawdza?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się