Forum   pleśniak

pleśniak

(8 wyników)
  • Mam ci ja worek agrestu. Niedojrzałego jak sto diabłów. Ja z tych co to cytrynę zjem bez skrzywienia, ale przy nim mnie wykręca :) Planuję wrzucić go do pleśniaka i tu pytanie - tak na żywca go dać, czy może najpierw sparzyć/podgotować/cukrem podsypać albo coś? Wiem, że do pleśniaka powinny byc kwaśne owoce, ale boję się, żeby nie wyszło za kwaśne dla szerszej publiczności. Bo może się okazać, że oprócz mnie nikt tego nie zje (hmm...a może to by nie było najgorsze wyjście?;) ) ...
  • Czytam i czytam, ze wy tu wszystko mrozicie. Upiekłam pleśniaka z truskawkami. Wyszła wielka blacha, gościom coś wypadło i tak sobie myślę czy można takie ciato zamrozić (?) Ale tam jest piana (ta beza na górze) i te truskawki.. Nie, moim zdaniem nie można. Ale może sie mylę?
  • na wierzch plesniaka zazwyczaj sciera sie kruche ciasto... niestety my nie przepadamy za ta kruszonka natomiast b. lubimy plesniaka. Czy znacie jakies inne sposoby na "wykonczenie" tego ciasta? Co mozna polozyc na piane z bialek zamiast kruszonki zeby dobrze smakowalo? pozdrawiam
  • Witam! Sprawa jest prosta: jestem w ciąży (3 mies.), uwielbiam sery pleśniowe i... niestety nie mogę ich jeść ze względu na możliwość występowania w nich jakichś tam bakterii (nie pamiętam nazwy). Tyle wiem z różnych poradników. Pytanie do mądrzejszych ode mnie: czy owe bakterie giną w wysokiej temp.? W jakiej? Ostatnio wykombinowałam sobie, że może da się "obejść zakaz" zjadając pleśniaka na ciepło, np. w postaci sosu lub po obsmażeniu (camembert np.). Wiem, że to będzie ciężkos...
  • Robię ciasta typu plesniak lub jablecznik z pianą na górze i coś robię źle bo przed upieczeniem piana sztywna, na 5 bialek 0,5 szklanki pudru więc i slodka a po wyjęciu z piekarnika jest lepka a potem siada. jak zrobić żeby była taka sztywna jak beza? Może za krótko pieke? Ile powinna być wpiekarniku taka piana? Trzymam krótko bo mam spody upieczone żeby mi się zakalec nie zrobił więc potem czekam tylko aż piana sie zrumieni. No i jest rumiana ale pada :( asia
  • Prosze! Czy ktos zna przepis na "skubanca"?Tak sie na to ciasto mowilo w moim domu, ale podobno "chodzi" rowniez jako "plesniak".Pamietam, ze bylo to tarte ciasto dzielone na 2 czesci, te druga skubalo sie na koniec na wylana mase bialkowa.
  • Chciałabym zrobić mężowi niespodziankę - upiec Jego ulubione ciasto. Niestety nie wiele o pieczeniu i dlatego proszę o pomoc. Z góry serdecznie dziękuje, Aga.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.