po operacji tarczycy

po operacji tarczycy

(28 wyników)
  • Ciepło się zrobiło i apaszka nie pasuję,jak wyjść do ludzi,strasznie się krępuję,w sklepach nie mogę znalezć nic takiego żeby to zakryło.Doradzcie mi proszę.Operację miałam we wrześniu.Więc trochę już minęło.Na wadzę przybrałam ważę 78 kg.Więc chyba tylko położyć się pod koc i leżeć,przeleżeć całe lato.
  • Witajcie, jestem już po operacji tarczycy która odbyła się kilka dni temu w CO na Ursynowie. Jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.
  • Witam Pisałam równiez na forum choroby tarczycy, ale jedna z dziewczyn poradziła mi, zeby napisac tutaj.Jestem pół roku po całkowitej resekcji tarczycy. Dawka eutyroxu która biore to 125mg. Dwa miesiące temu moje tsh wynosiło 7,25( norma od 0,42-4,2). A teraz zrobione dzis wynosi 10,4. Cały czas biore te dawkę ustalona przez lekarza i czemu tsh mogło wzrosnac? Dzis robiłam równiez ft4 i wynosi 1,15( norma od 0,93-1,75). Nie moge schudnąc. W nocy mam napady wysokiego pulsu i odczuwam wtedy le...
  • Chorując na chorobę gravesa-basedowa nabawiłam się wytrzeszczu oczu. 6 tygodni temu miałam wyciętą tarczycę i myślałam że wytrzeszcz się cofnie. Niestety, ale w tej chwili oczy bardzo bolą, są cały czas takie załzawione. Czy komuś po operacji tarczycy wytrzeszcz oczu się cofnął????
  • Od momentu operacji tarczycy (ponad rok temu) meczą mnie koszmary nocne i bezsenność. W ogóle jakoś snu bardzo się pogorszyła, nie śpię juz tak twardym snem jak kiedyś. Ostatnie wyniki TSH - 6,52 (norma 0,27-4,2) , Ft3 - 16,7%, Ft4 -32,7% . Wiem, że jest to niedoczynność, dawkę mam już zwiekszoną, ale przy wynikach w normie również odczuwałam te dolegliwości. Czym to może być spowodowane? Jak sobie pomóć?
  • witam jestem trzy tygodnie po operacji usunięcia tarczycy i przytarczyc dolnych niestety okazało się że mam nieruchome oba fałdy glosowe i szparę głośni 2,5 mm pomimo leczenia sterydami, elektrostymulacji,ćwiczen, nivalinu,milgammy itd. nie chcą drgnąć mówię tylko szeptem a każdy wysiłek powoduje atak duszności *podobno na tym etapie nie da się stwierdzić czy to ustąpi - mam czekać pół roku *nie można stwierdzić przyczyny ucisk ,przecięcie czy rozciągnięcie nerwu krtaniowego *czy t...
  • [b][/b][b][/b]Witajcie, mam pytanie odnosnie wizyty która ma sięodbyć w przyszłym tygodniu, Rok temu w kwietniu mama miała operacjęguzów tarczycy. Teraz ma w sierniu wizytę w szpitalu - trzydniowa od piątku w instytucie onkologi. czy ktoś z Was może mi udzielić informacji z czym wiąże się taka wizyta. badania, dalsze leczenie wskazania, coś specjalnego należy zrobić w ramach tej wizyty??itp. Pilnie czekam na informację dziękuje.
  • moja mama miala usunieta tarczyce i od tego czsu co jakis czas ma problemy ze strunami glosowymi,czy to jest normalne/co jest tego przyczyna ,czy ktos tez ma tego typu klopoty???
  • Jestem nieszczęśliwą posiadaczką skóry, na której w brzydki sposób goją się blizny. Po zdjęciu szwów blizny zaczynały się poszerzać, były czerwona i swędzące. Nie są to bliznowce, po mniej więcej pół roku był spokój, blizny są jasne, ale szerokie. Teraz miałam kolejną operację i kolejny sznyt na biodrze. I moje pytanie do Was i prośba - czy znacie środek, który mógłby zapobiec takiemu rozłażeniu się blizny? Nie chodzi mi o środki typu cepan, które rozjaśniają, spłycają blizny, tylko o prepara...
  • Witam, tyle już jestem na tym forum. Czytam przynajmniej raz dziennie wypowiedzi. Ale tak naprawde to nie widziałam nigdzie wypowiedzi na temat urodzenia dziecka po operacji tarczycy. Jestem po tej operacji i słyszałam od lekarza gin, lepiej było myśleć o drugim dziecku przed poddaniem się operacji.Podobno mogą być jakieś problemy z ciążą, poronienia itp. Nie wiem?
  • Witam. Chciałabym sie zapytać o blizne po operacji tarczycy, z którą mam cały czas problem. Operacje miałam 10 maja, a do dnia dzisiejszego moja blizna jest czerwona i wypukła. lekarz mówi, że niekedy ludzie mają tendencje to bliznowca i to chyba właśnie ja. Miałam juz dwa razy laser, jonoforeze z "contartubexu" i nic. Kupiłam sobie krem z perły no-scar i nic. po cepanie mam uczulenie po contartubexie miałam szyje okropnie czerwoną i swędziało mnie strasznie. Juz nie wiem co dalej...
  • Witam, 20 czerwaca 2005 moja mama bedzie miala operowana tarczyce. Bardzo prawdopodobne jest ze znaczna czesc tarczycy (jesli nie cala tarczyca) zostanie wycieta. Moje pytanie dotyczy konsekwencji takiej operacji i tego jak szybko wraca sie po niej do zdrowia. Pytam teraz poniewaz podczas wakacji wyjezdzam za granice i nie wiem po jakim czasie moge zostawic mame bez opieki a decyzje o kupnie biletu muszę podjac jak najszybciej. Bardzo porsze o pomoc i z gory dziekuje za wszelkie i...
  • Mam wycieta cala tarczyce.Nie wiem co jesc a czego nie.Czy kapustne teraz nie szkodza.Jezeli ktos moze to prosze o podpowiedz.Dzieki.Nadmienie,ze duzo mi pomogliscie przed zabiegiem.
  • Moja mama miala w tym roku w lutym robiona operacje usuniecia tarczycy. po operacji zaczela bardzo chrypiec, pozniej zaczelo wykrecac jej konczyny i twarz- okazalo sie ze te wykrecania to tzw tezyczka. w szpitalu nie bardzo na to zareagowali- stanowczo nie polecam szpitala kopernika w lodzi!!!- zarowno na ten glos, ciezkosc w oddychaniu, a na tezyzczke dali troche wiecej wapnia i wypisali do domu.po dwoch dniach pojechalam z mama na ostry dyzur do szpitala laryngologicznego bo oka...
  • Kochani, pewnie było to poruszane wiele razy ale jakoś nie znalazlam takich konkretnych wytycznych w punktach. Bardzo mi na tym zalezy. Plizzzz help, czyli co mozna, czego niewolno a co w mniejszych ilosciach.
  • A ja mam tsh powyżej 60. Wyciętą tarczycę miałem 06.06(rak brodawkowaty przerzuty do węzłów chłonnych) czuję się fatalnie fizycznie o psychice nie wspominając' nie wiem co teraz mam robić. Jutro mam wizyte u endo pojutrze u onkologa. Wiem, że teraz czeka mnie jodowanie. Najgorsze jest w tym wszystkim to , że lekarze nic nie mówią jak jest procedura po operacji. Chirurgicznie jest wszystko ok ale przecierz jodowanie wymagane jest w kazdym przypadku. Może być wykonane w ciągu 4 tygodni l...
  • Jeśli ktoś będzie miał wkrótce operację tarczycy, odpowiem na pytania, miałem operację tydzień temu w czwartek, od poniedziałku jestem w domu, mam zwolnienie i duuuuużo czasu. Nowe życie :)))
  • Może ktoś z Was wie czy są jakies przeciwskazania do wyjazdów nad morze po operacji usunięcia ok 75% tarczycy . Słyszałam, że nie powinno się zmieniać klimatu i wyjeżdzać za granicę, a jak jest z wyjazdem nad Bałtyk? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :)
  • Witam ;-) Mam prośbę... Końcem stycznia miałam operację tarczycy... wycięto lewy płat z cieśnią... pozostała "mała" blizna ok 3 cm (lekko zaczerwieniona)... Nie wiem za bardzo co z nią robić... od niedawna stosuje maść Cepan... ale czytałam na forum o plastrach silikonowych (czy bez problemu kupie je w aptece?)... Zbliża sie lato a lubie słońce czy powinnam unikać jednak opalania? Bardzo proszę o jakąkolwiek informacje na temat plastrów lub może maści...
  • Czy to prawda ze jak ktos jest po operacji tarczycy, moze starac sie o rente ?Pytam w imieniu mojej sasiadki , bo ona nie mam internetu.Acha ona ma niedoczynosc i jest rolnikiem ,operacje miala w tym roku.Bardzo dziekuje za odpowiedz, bo chciala bym jej pomóc.
« poprzednie 1 2

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.