Forum   podgrzybek

podgrzybek

(21 wyników)
  • Dostałam bardzo dużą ilość podgrzybków. Ponieważ w grzybach nie jestem "mocna", chciałabym dowiedzieć się, co oryginalnego i smakowitego można z nich przyrządzić.
  • Mam pytanie do Was fachowców. Czy podgrzybki do mrożenia wystarczy oczyścić, czy trzeba jej jeszcze jakoś podgotować? Pozdrowienia
  • Co zrobiłam nie tak ? Po konsumpcji pysznych uduszonych z cebulką w śmietanie podgrzybków ( bardzo dobrze oczyszczonych) przywitała mnie masakryczna biegunka. Czy zawsze tak się dzieje bo zjedzeniu dość dużej ilości grzybów? Nie wiem, bo ostatni raz jadłam grzyby jako małe dziecko.
  • Witam Wszystkich! Mam takie dość niecodzienne pytanie, czy po ugotowaniu podgrzybków można je zamrozić? Nazbierałem tak dużo, że sam nie wiem co z nimi zrobić. Jeżdże ostatnimi czasy dość często i już ponad tydzień jemy z rodziną grzyby non stop. Żeby nam nie zbrzydły chcielibyśmy je zamrozić. Czy tak można? Czy nie zepsują się?? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  • Hej ! Hm,kupiłem dzis 20 g suszonych podgrzybków. Po godzince zastanowiłem sie po co mi te grzybki :) Po trzech,że musowo jakaś zupa okołogrzybowa pewnikiem z tego wyjdzie :) Więc poradzcie ludzie mili,by synek głodny jutro nie był... :)
  • dostalam wlasnie takie grzyby... nie jest ich duzo a nie chce juz po raz kolejny robic sosu. moze macie jakis ciekawy przepis?
  • Kupiłam wczoraj piekny kawałek polędwicy wolowej i mrożone podgrzybki... zagotowałam troche wody z przyprawami: sol, pieprz czarny, ziolowy, listek laurowy, maggi i lyzka pieczeniowej magii smakow winiar... plastry miesa oproszone w mace podsmazylam na odrobinie oleju z dodatkiem cebuli i przelozylam mieso z cebula do garnka...dusilam na malym ogniu ok. 1 godziny...dodalam do sosu mrozone podgrzybki /w calosci, bo byly malutkie - takie apetyczne/ i dusilam, az wolowinka bedzie mie...
  • Po jakim czasie od zrobienia takie podgrzybki w słoiczkach nadają się już do spożycia? Od razu, czy trzeba odczekać? Robiłam w poniedziałek 13 września, myślicie że już są dobre?
  • .....a przepis gdzieś zatraciłam.Gotowało się w osolonej wodzie,trochę oliwy.Pasteryzacja .W zimie do jajecznicy,sosów,zup jak świeże grzyby.Warunek,że potrawa taka w 24 godz ma być spożyta.Ma ktoś podobny przepis? Albo marynatę? Nie robiłam podgrzybków marynowanych jeszcze, a mam ich całe wiadro.Proszę o szybką pomoc.
  • Wszedłem w posiadnie drogą kupna pewnej ilości podgrzybków. Skusiła mnie do tego moja skłonność do grzybków marynowanych. I mam teraz problem - jak je zamarynować. Z poprzednich moich doświadczeń wynika, że nie mam "oka" do soli - zawsze wychodzą mi albo prze- albo niedosolone. Czy ktoś mógłby pomóc i podać (dokładny) skład ilościowy sprawdzonej marynaty do grzybków (takiej dość pikantnej). Dzięki z góry. Pzdr. Gal
  • Jak je przyrządzić? Udusić w śmietanie? Usmażyć? Czy dodać cebuli? A może zupę? Albo w ogóle jakieś całkiem inne danie?
  • w Warszawie 20 zl/kg.
  • przypomniala mi sie wigilia sprzed 2 lat-kupilam grzyby suszone, duzo, bo lubie,na zupe grzybowa.Grzyby tanie nie sa, ale raz do roku na swieta obowiazkowe, udalam sie do domu zrobic owa zupe. I sie okazalo, ze wszystkie sa naturalnie robaczywe.Podczas gotowania wyplywaly coraz to nowe robale-nie musze wspominac, ze wszystko wylalam i nikt zupy nie skosztowal.W tamtym roku zbieralam juz swoje grzyby-zupa byla super, moglam jesc bez obaw :) Wydaje mi sie ze zaklady, ktore te grzyby...
  • Zimno i sucho a chcialoby sie jeszcze poszperac w lesie.
  • ok pol kg. i coz z nich wyczarowac?sosik wigilijny?alez one pachna...a gdyby tak kupic wiecej i pomrozic?albo zasuszyc?hmmm
  • Ja naprawdę nie wiem jak się do nich zabrać. Znalazłam na forum sposoby mycia gzybów- już wiem, że się ich za bardzo nie namacza, a do mrożenia nie koniecznie obgotowuje. Ale co dalej? Czy ktoś ma przepis na grzybki w śmietanie no i może jak je zawekować- pewnie potrzebuję przepisu na marynatę.Ile mogę je przetrzymać w lodówce (surowe). Nie wiem czy zdażę coś z nich zrobić jutro .
  • Czym przyprawiacie grzyby poza solą i pieprzem? Myślałam o tym by poeksperymentować z tymiankiem tj. w przypadku pieczarek ale mam obawy czy przy podgrzybkach, borowikach nie popsuję im smaku. Jakie inne przyprawy nadają sie do grzybów? Mam na myśli te z patelni, zupy grzybowej i innych dań na gorąco.
  • po nabyciu przecudnej urody podgrzybkow z mlekiem/estragonem - eksperyment
  • obiecałam sobie,że grzybow nie będę kupować od niewiadomo kogo, ale wczoraj jak zobaczyłam i poczułam zapach lasu na bazarku nie moglam się oprzeć. Kupilam podgrzybki, dodam,że na grzybach znam się średnio i tu moje pytanie, czy jest jakiś grzyb podobny do podgrzybka, a niejadalny?
  • Chciałam zapytać czy mozna zamrozić świerze grzyby np. maślaki, podgrzybki. Ewentualnie jak długo można je trzymać. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.