Forum   pomidory

pomidory

(731 wyników)
  • pomidory

    (30)
    oświećcie mnie - dlaczego w wielu (wszystkich?) przepisach pomidory każą oczyszczać z pestek i je wyrzucać? Czy tego nie powinno się jeść? Czy do np pasteryzacji pomidory nadają się tylko po oczyszczeniu? Uwielbiam pomidory, zjadam w całości, pestki również.
  • czy tam pędy w wielu potrawach do zjadania, tak na surowo, jakaś nowa mania?
  • Czy Wam również wydają się być bez smaku? Kurcze są drogie i tak beznadziejnie smakują, ja pamiętam te z dzieciństwa to przecież pomidora jadło się jak jabłko, bez niczego, były smaczne i soczyste, a teraz? Pestycydy, nawozy zrobiły chyba swoje
  • witajcie. zrobiłam pomidory z bazylią. Pomidory świeże i razem z bazylią pokrojone w kostkę, czosnek do smaku, sól-wszystko przełożone do słoików i pastreryzowane 20minut, a jednak po kilku dniach zaczeły "kipieć" tak jak kipią ogórki kwaszone. Co jest nie tak? pomożcie
  • Czy takie teraz można zanabyć? A jeśli tak, to czy wiecie jaki to gatunek ? Pozniej latem, kiedy pojawiaja sie pomidory gruntowe, tak ok. sierpnia, to świetne sa pomidory tak zwane paprykowe, ewentualnie moga tez byc podluzne marzano. Ale teraz? Bardzo bym chciala zrobić tartę z pomidoramk, a.e zbyt wodniste sie nie nadaja :-( nawet po usunieciu peste i wodnistej czesci :-(
  • Kurczak w pomidorach to moje ulubione danie:) Oczywiście przepis babci:) Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 3 marchewki puszka pomidorów bez skórki 1 ciemny sos pieczeniowy 1 duża cebula garść oliwek odrobina mąki sól i pieprz Wykonanie: Ćwiartki kurczaka dzielimy na dwie części, przyprawiamy, obtaczamy w mące i krótko podsmażamy na oliwie w garnku. Marchewkę kroimy w "półtalarki",a cebulę w kostkę. Wyciągamy mięso z garnka i wkładamy do niego marchewkę i cebulę - smażymy aż się ...
  • Bylo rok temu, ale juz sie zarchiwizowalo. Tym razem dosc szybki przepis moich wloskich sasiadow / kiedy tylko widze, ze ktos cos przerabia, od razu zasiegam tzw. jezyka /: - pomidory podlozne podzielic 4 czesci / nie obierac ze skorek / - ewentualne jasne wlokna przy szypulkach usunac - dodac pokrojona cebule i listki bazylii - NIE dodawac soli, gdyz pomidory za bardzo sie rozpadna - wszystko przelozyc do sloikow i pasteryzowac / czas zalezny od wielkosci sloikow / - zima przetrzec pr...
  • Od dłuższego już czasu próbuje zjeść makaron z pomidorami. Świeżymi. Albo w karcie królują śmietanowe sosy, albo pomidory są, ale suszone. W najlepszym razie-puszkowe. Co dostaje do reki nowa ulotkę nowej firmy, sprawdzam-nic się nie zmieniło, sosu pomidorowego brak. W dwóch takich -se-możliwych restauracjach pomidory są, ale z puszki. W jednej dostałam świeże-ale, uwaga -ZE SKÓRĄ.Wczoraj wróciłam znad morza. Fajna knajpka, menu ciekawe, zamawiam Amatricianę -pomidory oczywiście puszkowe. ...
  • Sorrki, że Was tak męczę ale mam w lodówce pomidory suszone i bardzo by mi się dzisiaj to obiadu przydały ale nie jestem pewna czy są jeszcze dobre, stoją w tej lodówce prawie miesiąc(ponad 3 tygodnie), w takim plastikowym kubeczku zamkniętym(kupowane były na wagę ze stoiska), nadadzą się jeszcze do czegoś czy już nie?
  • Możecie polecić jakieś propozycje na dania ze świeżym (w sensie surowym) pomidorem w roli głównej lub drugoplanowej? Ja osobiście znam tylko pomidor na kanapce i mizeria z pomidorów: pomidory pokrojone i paski cebuli lub posiekany szczypiorek + sól i pieprz. Zaczyna być nudne, a teraz w pomidorowym sezonie warto jeść go jak najwięcej.
  • bo nie miałam czasu zrobic przecier
  • Może wiecie, dlaczego pomidory z puszki, kupne przeciery, koncentraty, passaty itp. mają kolor ciemnoczerwony, a jak się zrobi samemu sos itp. to kolor jest jasny? Przynajmniej mnie zawsze wychodzi jasny. Czy oni dodają do tych gotowych produktów jakiś składnik, o którym nie piszą na etykietce? smakowite.com/ www.clasesdepolaco.pl/
  • Dostalam trzy wiadra pomidorow.Te czerwone jemy bo mozemy jesc pomidory non stop, kazde ilosci.Duzo jednak jest kompletnie zielonych.Co zrobic z tymi zielonymi,moga dojrzec jeszcze czy niestety do kosza?Mozna je jakos prztworzyc?
  • Pytanie jak w temacie: ile przecieru (objętościowo) powstanie z 1 kg pomidorów?
  • Jak w temacie, to już sam koniec smakujących pomidorami pomidorów. Nie wyobrażam sobie zrobić zimą ryżu z pomidorami z tych plastikowych pseudo warzyw rodem z Maroka, więc pomyślałam, że zamrożę.
  • lub takie w kartonikach firmy podravka - z dodakami - czosnkiem, oliwą i ziołami Chciałabym zrobić przetwory w słoikach. Czy mozliwe jest by zrobić pomidory w kawałkach tak by nie wyszedł z tego przecier? Czy można robic przetwory z gatunku pomidorów podłużnych?
  • Zakupiłam kilka kilogramów limy z zamysłem, aby ususzyć. Już to kiedyś robiłam, ale nie były idealne. Największy problem mam z określeniam, kiedy skończyć suszenie. Czy wysuszyć na wiór, czy mają być miękkie. Ja, zdaje się, przesuszyłam. Dałam do oliwy, ale były ciągle twarde. Z drugiej strony boję się, że niedosuszone będą pleśniały. Jak poznać, że już są dobre? Czy od razu dawać do oliwy i czy oliwa ma być gorąca? Jak przechowywać? Czy suszyć w lekko otwartym piekarniku, w jakiej temperatur...
  • Dzielę się cenną informacją ;) Już trzy razy zakupiłam w Lidlu bardzo smaczne pomidory, co zimą nie jest łatwe. Może nie pachną słońcem, ale są słodkie i mają smak pomidora, nie ryby. Bywa, że mają bardzo twardą skórę, ale trudno. Są zapakowane w czerwoną siatkę, chyba 1 kg w siateczce.
  • Zrobiłam właśnie takie danie: zapiekłam piersi z kurczaka pod pomidorami i mozzarella, bo słyszałam, że jest to bardzo dobre. Mnie niestety nie zachwyciło, jak dla mnie pomidor wprowadza strasznie mdły smak (pomimo tego, że przypraw było sporo). Ale tak się zastanawiam czy jakby zamiast pomidora użyć ananasa, to może byloby smaczniejsze. Próbował ktoś takiego zestawienia?
  • Chciałabym zapakować cukinię i pomidory do słoików, żeby zimą móc robić leczo. Cebuli wkładać nie zamierzam, bo ona jest dostępna przez cały rok, a poza tym szkoda miejsca w słoiku. Czy ktoś ma sprawdzony sposób na przetworzenie tego duetu?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.