Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      poronienie

    poronienie

    (32 wyniki)
    • Witajcie, Trafiłam tu pewnie jak większość z Was, samodzielnie szukając przyczyn swoich dolegliwości. Właściwie różne dolegliwości mogą nam towarzyszyć całe życie, ale zawsze znajdzie się wytłumaczenie. Sucha skóra, spękane usta, zaparcia, wypadające włosy, wieczna chrypka i bolące gardło, wiecznie za dużo woskowiny w uszach i odgłos pykania, mało siły na prywatne sprawy, bo całą energię poświęcam pracy, a ostatnio także trądzik, jakby alergiczny na przesuszonych policzkach i czole. Z tes...
    • Dziewczyny jestem załamana :( :( we wrzesniu zdjagnozowano u mnie niedoczynność i hashimoto, wtedy miałam odnośnie badan to ft3-, ft4 miałam w normie, najwyzsze tsh mialm ok 4,6 najniższe 2,1 usg tarczycy ok, tylko dwa guzki-3 i 4 mm do obserwacji. I mialam przeciwciała anty TPO w normie, ale podwyzszone anty TG 338 (norma 115) dostałam euthyrox 25 mg 1 tabletke, było dobrze ale sama postanowiłam skontrolować i zrobiłam wszystkie badania: TSH <0,05 norma 0,40-4,00 FT3 6,89 no...
    • Jestem nowa na tym forum. Jestem po trzech poronieniach i po naprawdę wielu badaniach, również genetycznych (czekam na wyniki) w kierunku poronień nawykowych. Trzy ciąże straciłam w 6tym tygodniu i dopiero teraz się okazało, że mam hashimoto, ale nie jakieś mocno rozwinięte :( i najprawdopodobniej to jest przyczyna, że tracę ciąże. W chwili obecnej jestem po krwawieniu poronnym. Niedługo jadę do lekarza i dostane leki. Chciałam was zapytać, czego mogę się spodziewać po tej chorobie? Bo mnie ...
    • witajcie, jestem nowa na forum. niedawno poronilam 1 ciaze -12 tc. tez mam stwierdzona chorobe hashimoto a-tpo 81(norma<60) oraz niedoczynosc tarczycy. w ciaze zaszlam przy TSH 3,4 ft4 1.07 wedlug kalkulatora FT4 17.95% [wynik 1.07, norma (0.93 - 1.71)] FT3 28.81% [wynik 2.72, norma (2.04 - 4.4)] ale juz od 8 tyg TSH zaczelo leciec w gore w 10 tyg TSH 7, a tuz przed poronieniem 13, ft3 i ft4 w normie(tzn ft4 w dolnej granicy normy-o.87) Wiecej zadnych badan nie mialam oprocz o...
    • Co wiecie na temat wpływu przeciwciał tarczycowych a TPO i a TG na ciaze? własnie straciłam drugą ciaze, brałam euthyrox 100 przeciwciała jedne i drugie miała wysokie ale tsh było kontrolowane nie wiem co mam zrobic, zeby nie stracic kolejnej ciazy moja lekarka twierdzi, ze rpzeciwciała przechodzą przez łożysko ale nie robią krzywdy dziecku pierwsze poronienie było na tle zapalnym w 15 tc to obecne - ustała akcja serca w 9 tc
    • Dowiedziałam się niedawno, że mam Hashimoto i w pewnym sensie ucieszyłam się, że złapałam wreszcie jakiś trop, jakąś przyczynę moich 3 poronień. TSH mam obecnie w normie, obraz tarczycy w USG również poza małym niskoechogenicznym guzkiem, który na razie jest tylko obserwowany. Niestety mój endo sprowadził mnie na ziemię mówiąc, że owszem Hashimoto ma związek z poronieniami ale tylko sporadycznymi, a nie nawykowymi tak jak u mnie (3 i więcej) i nie wiązałby przyczyny poronień z odkrytym właśni...
    • Mam pełen komplet: PCO (bezowulacyjne cykle), hashimoto (anty tpo 1800), wieloletnie problemy z zajściem w ciązę, 2 poronienia za sobą (jestem w trakcie drugiego). Czy możecie mi polecić kogoś w Warszawie kto mógłby mi pomóc? Czy któraś z Was miała/ma podobne problemy? Dzieki serdeczne!
    • Witam wszytskie osoby borykajace sie z choroba tarczycy Jestem po 2 poronieniach w 9 tym i 6 tym tygodniu. Hashimoto i trczyce lecze od 4 lat . Obecnie jestem w 6 tym tygodniu ciazy. Lekarz prowadadcy konsultuje sie telefonicznie z endokrynologiem zeby ustawic dawke tyroksyny. Dotychczas bralam 100 7 dni wtygodniu pzrez 8 miesiecy. Podniesli mi teraz do 150 3 razy tygodniow a reszta bez zmmian. Problem w tym ze nie daje rady po zazyciu 150. Serce wali jak oszale, jestem czerwona jak bura...
    • Witam, chciałabym prosić o interpretację wyników badań z 9 tc. W 11 tc poroniłam. Była to moja druga ciąża (mam już 2,5 letniego synka). Nie leczyłam się wcześniej z powodu tarczycy. Wyniki z 9 tc TSH 2,049 - norma 0,550 – 4,780 FT3 3,21(47.89%) - norma 2,30 – 4,20 FT4 1,05 (18.39%) - norma 0,89 – 1,76 TSH sprzed ciąży (2,5 miesiąca wcześniej, inne laboratorium) - 1,847 – norma 0,350 – 4,940
    • Witam, Opisywałam już wcześniej moją historię choroby, którą rozpoznano w grudniu 2008. Nie przytaczam poprzednich wpisów bo to co się działo w ostatnim czasie załamało mnie kompletnie. Podjęłam decyzję, że leczę się sama, mam dość niekompetencji i głupoty lekarzy i dlatego was proszę o pomoc. Poniżej w skrócie ostatnie wyniki: Listopad 2009 - na dawce 100 - TSH było 7,45 (dostałam 125) Styczeń 2010 - na dawce 125 - TSH było 1,06 (dawka 125 utrzymana) Marzec 2010 - na dawce...
    • Witam serdecznie Jestem po 2 poronieniach w 13 i 7 tyg.ciąży. Po pierwszym sama zrobiłam wyniki na tarczycę i wyszło wtedy TSH-3,13 (0.4-4) ft4 ok. 70/75 %, anty TPO brak, poszłam na usg, które wyszło ok i endo-gin nic nie kazał robić, pozwolił zachodzić. Zaszłam w 3. już ciąże (mam jedną córeczkę) po pierwszym mies. starań (dodam, że cykle jak w zegarku)i w 7 tyg. poroniłam znowu. Znowu różne badania, tym razem TSH 4.05 (0.4-4) reszta podobnie jak wcześniej ft4 na poziomie 75 %. Biorę...
    • Witam! Jestem pierwszy raz na forum i od razu pragnę zaznaczyć, że jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy osób, które tutaj piszą. Dlatego też zdecydowałam sie także uczestniczyc w tej dyskusji, zwłaszcza, że sama szukam pomocy. Zacznę od początku. Jestem po dwóch poronieniach, a dokładnie po dwóch obumarciach ciąży w pierwszym trymestrze (7 tydz, 9 tydz). Nie będe pisać jakie było to dla mnie straszne przeżycie, bo to chyba zbyteczne. Każda kobieta, która to przeżyła wie, jakie...
    • Witam Mam pytanie czy któras z Was poroniła mimo leczenia np. Euthyroxem i utrzymywania odp. wielkości TSH , FT3 i FT4. We wrzesniu mam wizytę u gin. jesli da mi zielone światło to chcę spróbować. Mam za sobą 2 poronienia (wtedy jeszcze nie byłam leczona na niedoczynność). Teraz poziom hormonow wraca do normy. Boję się tylko o przeciwciała TPO. Wiem że są szcześliwe mamy hashi i że jest to możliwe. Dodam że pozostałe badania OK. Proszę o odp. Ania
    • Witam, Jest to mój pierwszy post na tym Forum. Cztery lata temu endokrynolog stwierdził u mnie chorobę Hashimoto. Od dwóch lat przyjmuję Euthyrox N w dawce 100mcg. Dwa miesiące temu poroniłam. Będąc w ciąży czułam się bardzo dobrze. Zdążyłam dwukrotnie oznaczyć poziom hormonów tarczycy. Ginekolog i endokrynolog za każdym razem analizowali je, twierdząc, że są dobre i nie zwiększyli dawki Euthyroxu. Przez cały okres trwania ciąży przyjmowałam 100 mcg. Teraz zastanawiam się, czy...
    • Właśnie zaczęłam czytać o interpretacji wyników badań na tarczycę. Jestem po 3 samoistnych poronieniach, do tej pory nie odnaleziono przyczyny. Wydawało mi się, że moje wyniki mieszczące się w normie podanej na karteczce oznaczają, że wszystko jest ok. Teraz mam co do tego wątpliwości. Proszę o interpretacje mojego wyniku: TSH - 0, 582 ulU/ml FT3 5,9 pmol/l (3,95-6,8) FT4 15,05 pmol,l (12-22) Miałam również robione USG tarczycy: wymiary tarczycy- 4 mm pł. prawy - dł. 47 mm, szer. 1...
    • Moja sytuacja wyglada następująco: Przed ciążą tsh = 2,86. Lekarz powiedział że jest dobre i nic z tym dalej nie robiłam. Potem niestety poroniłam (brak echa zarodka). Moje wyniki 5 tygodni po poronieniu (12.12.2006): tsh = 0,051 (norma od 0,2 - 4) Lekarka podejrzewała nadczynność, ale kazała powótórzyć badania za miesiąc (19.01.2007) - tsh = 0,018 - ft4 = 2,52 (norma do 1,72) - Przeciwciała Trab = 0,1 (wynik negatywny) - przeciwciała TPO = 48,2 (norma: negatywny , 40; wątpliwy od 4...
    • Witajcie, po 2 poronieniach 3 ciąza obecne wyniki: TSH TSH 2,339 µIU/ml norma 0,350 4,940 N FT3 FT3 2,87 pg/ml norma 1,71 3,71 N FT4 FT4 1,44 ng/dl norma: 0,70 1,48 N anty-TPO anty-TPO 463,41 norma: IU/ml 5,61 H cykl zaczynałam z tsh 0,8 ft4 1,31 normy jak wyzej dawka eutyroxu 88 wizyte mam we wtorek
    • Dziewczyny nie przerażajcie mnie, naprawdę przy tej chorobie są problemy z donoszeniem ciaży?? A moze z zajściem?? Weszłam na forum zupełnie przypadkiem, a ponieważ sama mam Hashimoto zainteresował mnie temat, ale nie spodziewałam się takiej wiadomości. Fakt mam suchą skórę, szczególnie na twarzy, z włosami też miałam problem, na szczęście teraz przeszło. Powiedzcie proszę co z tą ciążą?
    • link: humrep.oupjournals.org/cgi/content/abstract/14/11/2886 w skrocie prawd. poronienia dla tych ktore mialy przeciwciala przeciwtarczycowe i tych ktore nie mialy - sa porownywalne. Artykul jest swiezy bo z 1999. Dlatego nie wiem skad te wszystkie informacje o poronieniach. Sama tez powtarzalam takie informacje bo wczesniej nie czytalam artykulow naukowych a tylko jakies popularnonaukowe stronki o Hashi. A ponizej jest link do artykulu z mnie optymistycznymi wynikami gdzie jest ...
    • Po poronieniu miałam robione badania hormonalne, wczoraj odebrałam wyniki. Jeżeli chodzi o tarczyce to wynik jest taki: TSH - 2,22 ulU/mL FT3 - 3,93 pg/mL Ft4 - 1,35 ng/dL Korzystałam z kalkulatora zamieszczonego na forum, ale i tak nie wiem, jak wynik dalej interpretować. Mam prosbę, czy ktoś mógłby mi w tym pomóc? Dodam, ze przy okazji wyszła mi hiperprolaktynemia czynnosciowa. Prolaktyna podstawowa jest w normie, ale po obciążeniu juz 21 razy wieksza. Z tego, co czytałam w internecie ...

    Popularne wątki

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.