Forum   poziom żelaza

poziom żelaza

(22 wyniki)
  • Z wyników badań wynika, że żelazo mam w normie- 54, a norma to 50-170mikrogramów/dl. Czy powinnam zacząć łykać jakiś suplement żelaza, bo jednak to ta dolna granica?
  • Robiłam sobie badania okresowe do pracy i wszystkie wyniki krwi są ok, tylko żelazo trochę poniżej normy, lekarz zapisał mi ascofer, ale w sumie nic konkretnego nie powiedział czym to może być spowodowane czy coś. Miała któraś z Was może podobnie? Czy coś oprócz łykania tych tabletek powinnam zrobić?
  • Witam, Z powodu ciągłego zmęczenia, senności i bardzo stresujących wydarzeń w moim życiu zrobiłam sobie podstawowe badania spodziewając się np. anemii i zbyt niskiego poziomu żelaza. Okazało się że wszystkie wyniki są w normie za wyjątkiem żelaza (za wysokie, mam 166 a norma 37-145) oraz cholesterolu (mam 219, norma poniżej 200). Mam 40 lat, nie jestem otyła - skąd ten cholesterol ? Nie biorę żadnych leków( typu witaminy, suplementy), za wyjątkiem leków na niedoczynność tarczycy. Poza ...
  • Zaniepokoiły mnie ostatnie wyniki poziomu żelaza: 14 ug/dl (norma to 37-145) TIBC 442 ug/dl (norma 228-428) wynik został opatrzony pieczątką "wydano po dwukrotnej analizie) morfologia-jedna z gorszych w ostatnich latach (od kilku lat lekarz szuka przyczyny niedokrwistości): leukocyty 3,7 tys/ul erytrocyty 3,78 mln/ul hemoglobina 8,2 g/dl hematokryt 28,2 % MCV 74,6 fl MCH 21,7 pg MCHC 29,1 g/dl płytki krwi 254 tys/ul RDW 15,6 % PDW 13,2 fl MPV 11,4 fl PCT 0,29 % P_LC...
  • 10 września robiłam poziom żelaza i wyszedł 168,00(norma 37-145)Po miesiącu wyszedł wynik 226,8.Badania były robione w Laboratorium Frydy.Tydzień po ostatnim badaniu zrobiłam żelazo w Śląskim Laboratorium Analitycznym w Katowicach na ul.Żelaznej i wynik jest w normie 90,2(norma 25,0-156,0)Nie wiem co o tym mam myśleć, ale niejednokrotnie słyszałam że wyniki u Frydy są niewiarygodne.Może ktoś coś doradzi.
  • Zrobiłam sobie badanie na poziom żelaza, do lekarza będę mogła wybrać się dopiero za 2 tygodnie, a więc bardzo prosze o pomoc w interpretacji (lekarz u mnie wcześniej stwierdził anemizację i polecił oznaczenie żelaza): żelazo - 68 ferrytyna mg/dl 25,0 - 156,0 Bardzo dziękuję!
  • Jakie badanie należy wykonać żeby zbadać poziom żelaza ? Rozumiem że nie wystarczy zwykła morfologia.
  • Przed leczeniem i w jego trakcie mam niską hemoglobinę (10,6 - 11,6) i żelazo (22-50). Leczę się 10 miesiąc. Czy ktos z Was ma również podobne wyniki i czy wiązać to mozna z konkretną koinfekcją lub z samą bb? Biorę cały czas kwas foliowy i witaminę B12. Poziom wit B12 mam w normie, ale ferrytyna bardzo niska - 7.
  • prosze napiszcie dokładnie jeszcze jakie badania laboratoryjne wykonać zeby miec pewność ze niedokrwistość jest wwywołana brakiem żelaza,prawde mowiąc chyba momentami za duzo czytam na forum i mam poptem coraz wiecej różnych pytań. ja mam zbadana ferrytyne, i żelazo które oczywiście jest w normie i na tej podstawie dziewczyny z forum podpowiadaja ze to anemia , ale czy jeszcze sie coś bada?aha jakie sa objawy przedawkowania zelaza?
  • U mojej córki poziom żelaza wynosi 143 ug/dl przy normie 50 - 120 - lekarka powiedziała żeby sobie głowy głupotami nie zaprzątać, czy słusznie ?
  • Mam bardzo niski poziom zelaza (32 gdzie norma jest od 50 do 170) ale nie mam anemii. Miałam wcześniej ale zosatłam wyleczona i ostatnie badania wypadły dobrze prócz tego żelaza. Jeśli ktoś się orientuje co to może znaczyć i jak to się leczy to bardzo prosze o odpowiedź.
  • Jakie są objawy niskiego poziomu żelaza i jego konsekwencje?
  • Odebrałam właśnie wyniki badania krwi. Zrobiłam je rutynowo. Do tej pory było wszystko w porządku, a tu poziom żelaza - 197,2 (norma do 145). Czy ktoś może mi powiedzieć, co taki wynik oznacza? Szukam trochę w necie i na forum, ale niewiele znalazłam. Widocznie nie umiem szukać:( Będę wdzięczna za odpowiedź albo jakiegoś linka do analogicznych postów.
  • Robiłam sobie badanie tarczycy, ze względu na nieregularne miesiączki i trądzik. Wynik 4.41 przy czym prawidłowe max to 4.0 .Byłam u endokrynologa, babka kazała mi podwinąć rękawy i obejrzała moje ręce i słuchawkami lekarskimi zbadała tarczycę. Stwierdziła, że nic mi nie jest i że z problemami udać się do ginekologa. Byłam zła ...Czy naprawdę mój przypadek nie kieruje się do leczenia, czy ono nie jest wymagane przy moim wyniku TSH? Może ktoś wie?
  • Witam! Od długiego czasu zauważam, że mam złe samopoczucie, które można by nazwać lenistwem. Ja jednak nie wierzę w lenistwo, tylko uważam, że coś mi jest. Często się zamyślam i mam mało energii. Ciągle jestem śpiący i wszystko robię bardzo powoli. Sypiam raczej dużo (ok. 8-9h). Niestety nie uprawiam sportów i lubię długo siedzieć w nocy. Poradźcie coś. Może jakieś witaminy ... czy sport może to zmienić? Może poprostu taki jestem? Proszę o pomoc.
  • Odebrałąm właśnie wyniki badań i morfologia jest w porządku, ale znacznie podwyższony poziom żelaza. Troche się przeraziłam. Czy może to mieć związek z candidą? (Wizytę u lekarza mam dopiero za kilka tyg.). czy ktoś z Was ma/miał podobnie?
  • Boże jak się cieszę! Od czterech lat nie palę! Co za sukces! Tylko qrna dlaczego nie czuję się lepiej fizycznie ani psychicznie Dlaczego utyłem 10 kilo choć jem mniej niż kiedyś Dlaczego muszę leczyć się na nadciśnienie Dlaczego po godzinnym spacerze bolą mnie wszystkie gnaty i stawy (bardziej stawy). No i najważniejsze: Conajmniej od roku męczy mnie suchy kaszel i mam okropną suchość w gardle. Powoduje to bezsenność. Kaszel złagodniał gdy zmieniłem ENARENAL na inny lek. Jednak suchość...
  • mój 20- miesięczny synek ma poziom żelaza 29. jakie dawki mam mu podawać ferrum metallicum? Dodam ,że po tradycyjnych lekach źle reaguje, bo jest alergikiem. kupiłam ferrum metalicum 5CH, jak je dawkować i przez jaki okres? czy kupić inne?
  • Pare miesiecy temu badalam zawartosc żelaza i wynosil 145ug/dl Wczoraj ponownie wykonalam badanie i wynik wynosi 70ug/dl? Dlaczego tyle spadlo? moge miec anemie utajoną? Cy powinnma zbadac pozniom ferrytyny zeby wiedziec czy wszystko ok?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.