Forum   problemy z tarczycą

problemy z tarczycą

(50 wyników)
  • Mam problemy z tarczycą od 1,5 roku, zdiagnozowano w lipcu 2005 niedoczynność i anemię. Potem doszła wariująca przysadka, braki magnezu i cynku. Teraz mam powrót anemii i spadajace w nierunku nadczynności TSH. Zażywam Euthyrox 100/75 (co drugi dzień), żelazo i kwwas foliowy. Bez przerwy łapie infekcje, nic nie mogę schudnąc i włosy znowu mi wypadają (a przestały na jakiś czas). Mojej mamie niedoczynność wyszła w styczniu tego roku, bierze Letrox 50. A dzisiaj "dopadło" tatę- ma moc...
  • Leczę niedoczynność tarczycy od roku, obecnie biorę od kilku dni 1/2 Novo75 i 50mg eutyroxu. Od lat mam policystyczne jajniki, stosuję antykoncepcję hormonalną. Gdy nie biorę pigułek nie dostaje miesiączki, puchnę i mam problemy z cerą, tłustymi włosami. Niestety pigułki powoduja u mnie zerowe libido oraz boję się brać do menopauzy pigułki, bo to jeszcze trochę by trwało (mam 36 lat). Ginekolog zaproponował założenie Mireny, aby wzrosło libido i uchronić wątrobę. Zastanawiam się czy Mirena m...
  • Witajcie, potrzebuje porady. Mam 25 lat, od roku nie moge sobie poradzic z nadmiernym wypadaniem wlosow oraz silnym, skurczowym bolem w lewym dole biodrowym przed okresem. Ciagle chodze po lekarzach ale nic nie pomaga, nie mam postawionej diagnozy a mój stan sie nie polepsza. czy to moga byc problemy z tarczyca? mam wyniki z wczoraj: TSH - 1,7967 [0,3500-4,9400] FT3 - 2,98 [1,71-3,71] FT4 - 1,22 [0,70-1,48] CA 125 13,2 <35 CA z uwagi na podejrzenie endometriozy...
  • Obecnie mam 32 lata. W wieku 17 lat rok byłam na Letroxie (po rodzaju leków wiem,że leczono mnie na niedoczynność, bo lekarz nawet mi nie powiedział co i jak). Po roku leczenia pojechałam na 2 tyg. nad morze i po powrocie ponoć cudownie wyzdrowiałam, bo TSH było ok i to wszystko... i tak to zostawiłam, bo wiedzy nie miałam wówczas żadnej na ten temat, posłuchałam lekarza i zapomniałam o tarczycy. Minęło parę lat i co jakiś czas sprawdzałam tsh u rodzinnego (zawsze była norma) i na tym się ...
  • witam, mam 26 lat jestem mamą 2 letniego chłopczyka. od pewnego czasu razem z mężem zaczęliśmy starać się o drugie dziecko i jakoś nam nie wychodzi... pierwszy raz w ciąże zaszłam od razu a teraz od 6 miesięcy nic... zaczynam się zastanawiać co może powodować moją bezpłodność... jestem trochę rozdrażniona, zmęczona, drżą mi dłonie, łamią się paznokcie, na twarzy pojawiają się krostki miewam duszności (w cieplejsze dni) zauważyłam też zwiększoną potliwość i do tego doszły częste przypadki łzaw...
  • Jestem obecnie w 30 tygodniu ciąży. Nigdy wcześniej nie miałam problemów z tarczycą. Przed ciążą robiłam badania i było wszystko w porządku (TSH, ft3 i ft4 w normie). Przed zajściem w ciążę robiłam także: anty TPO - wynik <1,00 IU/ml (przy normie 0,00-5,61) anty TG - wynik 1,70 IU/ml (przy normie 0,00-4,11) W trakcie ciąży lekarz (ginekolog-endokrynolog) zlecał mi co miesiąc badanie TSH. I tak w miarę upływu czasu zauważyłam, że TSH z wizyty na wizytę jest coraz wyższe. Lek...
  • Czy istnieje jakiś udokumentowany związek między zaburzeniami funkcji tarczycy a występowaniem kamieni żółciowych? Gdzieniegdzie w internecie napotkałam takie wzmianki.
  • Witam. Zwracam się z wielką prośbą o pomoc - zwlaszcza doświadczone forumowiczki. Jestem 5 miesięcy po porodzie i wciąż nie mogę dojść do siebie. Praktycznie od 2.dnia po porodzie moje złe samopoczucie nie ulega poprawie, a wręcz się pogarsza. Zaczęło się od gwałtownych biegunek - mam je do dziś, choć zdarzają się cyklicznie raz na 1,5 tygodnia. Najpierw bylo podejrzenie zatrucia, potem infekcji żołądkowej, zakażenia bakteryjnego, wszelkich możliwych chorób żołądkowo-jelitowych....
  • Ostatnio czuję się osłabiona, senna, mam mniejszą energię, mam zaparcia, tyję na brzuchu, włosy bardzo wypadają, mam zimne ręce, często mi zimno, mam od dawna stany hipoglikemii, niskie RR, niskie tętno. Cierpię na policystyczne jajniki. Byłam 2 m-ce temu u ginekologa z powodu opóźnień w miesiączkowaniu. Stwierdził brak owulacji, ale nie nawrót PCO. Nie leczyłam się nigdy u endokrynologa. Dzisiaj zrobiłam sobie badania krwi i oto wyniki: TSH 2,1 ulU/ml (n.0,27-4,7 FT3 3,85 pmol/l (n.4,0-...
  • Od 2-ch lat mam rozpoznane hashimoto obecnie jestem na eutyrox 75, mam 46 lat. Ostatnio pojawił mi się problem ginekologiczny, najpierw słabe miesiączki a ostatnio dostałam krwotoku. Obecnie czekam na wynik hist-pat, Czy te dolegliwości mogły być powodem mojej choroby tarczycy. Bezposrednio przed zabiegiem robiłam tylko tsh 2,989 przy normie 0,350 - 4,940. Do endo ide na początku lutego i wtedy będę miała wynik biopsji oraz ft3, ft4 i nowe tsh. Czy ktos miał tai problem ??
  • Witam. Czy i ja mogę prosić o interpretację wyników? Już z 6-7 lat tułam się po endokrynologach. W wieku 15 lat padło podejrzenie niedoczyności tarczycy. Ostatnie (i pierwsze badanie od 2 lat) TSH (robione w październiku zeszłego roku) wyniosło 11,1 (0,40 -4,00) - rzecz w tym, że bez FT4 czy FT3. Natomiast kolejny pomiar TSH w styczniu obecnego roku) wyniosło: 2,225 (0,35 - 4,940) FT4 - 0,90 (0,70 - 1,48) anty-TPO - <1,0 ( ? - 5,61) anty- TG - 1,40 ( ? - 4,11) co o tym sądzicie? ...
  • moj narzeczony jest po 37 zastrzyku ,w piatek lekarka powiadomila go iz ma niedoczynnosc tarczycy TSH 9,31 zapisala lek EUTHYROX N 25 oraz skierowala do endokrynologa.Mial ktos z was podobne problemy?
  • Witam Właśnie odebrałam wyniki badań proszę o ich interpretację FT3 4,21 pmol/l norma 2,23-5,34 FT4 1,09 ng/dl norma 0,71-1,85 Prolaktyna 23,2 ng/ml norma 1,3-25,0 TPO 9,30 IU/ml norma do 12,0 TSH 3,81 uIU/ml norma 0,49-4,67 TGAb 59,50 IU/ml norma do 34 i tu moje pytanie co może oznaczać taki poziom przeciwciał? Czy mogę zajść spokojnie w ciąże czy będą problemy z jej utrzymaniem. Biore LETROX25 wizyte u endo mam dopiero za miesiąc i nie wiem co o tym wszystkim mysleć. Moż...
  • nocoty.pl/gid,11459960,img,11459968,kat,1013545,title,Kayah-nie-miala-operacji,galeria.html?T[page]=4
  • Parę miesięcy temu lekarz stwierdził u mnie nerwicę. Byłam tym bardzo zdziwiona, bo nie mam żadnych powodów do takiego stanu.Zaczęło się od tego,że robiło mi się słabo, tak jak bym miała za chwilę zemdleć.Biorę leki na nerwicę (fevarin)ale to nic nie pomaga.Ktoś mi powiedział,że to mogą być problemy z tarczycą.Jak myslicie czy to jest możliwe? Juz sama nie wiem co mam robić.Pozdrowienia Bożena
  • witam jestem mamą 1,5 rocznej Julki. moja córka w lutym miała robione badanie tsh i wynioslo ono 5 , teraz po dwoch miesiącach tsh wynosi 8, czyli bardzo duzo przyrosło dodam że Julka od urodzenia była niejadkiem i wolno przybierała na wadze a ostatnio jej waga bardzo wzrosla bo przybrala 1,5 kg w dwa miesiące. czy są tu moze rodzice z podobnym problemem? co moze powodowac tak wysokie tsh? aktualnie jestem na etapie szukania endo ale boję się że mała moze miec jakies problemy... na...
  • Witajcie, jestem tu nowa. Szukam różnych możiwych powodów moich problemów psychosomatycznych. Na pierwszy rzut oka to nie powinna być tarczyca, a jednak... moje wyniki: TSH 0,84 (0,4 - 4,0) FT3 3,85 (1,8 - 4,2) FT4 1,21 (0,8 - 1,9) P.ciała anty-TG <20,0 (do 40) P.ciała anty-TPO <10,0 (do 35) wszystko w normie jednak mam kupę objawów niedoczynności tarczycy, w ostatnich ok. 2 latach nasilających się: dokuczliwa suchość i pękanie skóry (szczególnie odczuwam to n...
  • Mam pytanie czy jak mam hashimoto i nieodczynnosc tarczycy czy ale biore juz lek Euthyrox N25 czy moge miec problemy w odchudzaniu. Bo wszylo, że jestem nosicielka zołtaczki typu B i sama przechodziałam. lekarz od hepatologii napisał mi w karcie "konieczna redukcja wagi" waże teraz 79kil wzrost 166. Wiem ze mam nadwage, ważyłam kiedys mniej ale w tym roku przytyłam ponad 10kilogramów.
  • Witam! Mam kilka pytań... Otóż mam problemy z czymś na szyi w okolicy żuchwy. Początkowo leczona byłam na śliniankę podżuchwową, jednak nie dawało to specjalnych efektów. Wczoraj miałam robione usg, wydaje mi się, że jest prawidłowe, jednak prawy płat jest większy od lewego, ale z tego co wiem jest to normalne. Zastanawiam się, czy mimo, że tarczyca jest prawidłowej wielkości, mogę mieć jej niedoczynność? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.