prolaktyna

(524 wyniki)
  • Byłam dzisiaj oznaczyć progesteron, TSH (robię co jakiś czas ze względu na obciążenie rodzinne), pełna morfologię (dawno nie robiłam) i postanowiłam też prolaktynę (choc nigdy żaden lekarz nie widział powodu, bo nie spełniam "kryteriów"). Morfologia książkowa, lepszej w życiu nie miałam TSH 1,81, więc też super progesteron 26,83 (jak rozumiem potwierdza fakt owulacji) prolaktyna 39,59 (przy normie 6-29,9) wiem, że prolaktyna bywa podwyższona z powodu chorób tarczycy (u mnie wykluczo...
  • witam!!! Staramy się z mężem o dzidziusia od 2 lat ale cosik mamy problemy. wiec lekarz zlecił mi badania prolaktyny oto wyniki: norma to od 5-35 a ja mam 85. Nie byłam jeszcze u ginekologa z tymi wynikami. czy mam sie bać???
  • Witam! Dziewczynki podpowiedzcie mi czy skutecznie moge zbic prolaktyne oprocz Bromgeronu i tego typu pochodnych? Czy myslicie ze Castangus poradzi sobie? Pytam dlatego bo nie moge brac boromgeronu poniewaz powoduje on arytmie serca a ja mam z tym kłopoty i musze sie wystrzegac leków które moga to powodowac(zalecenie kardiologa) Z tego co czytalam na forum to nie znalazlam innego leku ktory nie powodowalby tego typu powikłan. Najgorsze jest to ze nie moge nawet sprobowac czy faktycznie powod...
  • Mam pytanie zwiazane z prolaktyna. Mam wyniki ponad 10krotnie po obciazeniu, a wg tego artykulu: www.prolaktyna.eu/poziom-prolaktyny-po-obciazeniu-mcp/ norma jest 6krotna. Czy mam powody do zmartwien? Wyniki: Prolaktyna 0 - 9,8 norma 4,8-23,3 ng/ml Prolaktyna po MCP 106,5
  • Witam Wszystkie odebralam wyniki prl i tak Prolaktyna 8,82 ( 4,8-23,3) Prolaktyna po obciążeniu 176 Progesteron 4,9 Lekarz moj stwierdzil, ze nie ma sensu obnizać prolaktyny ( hiperprolaktynemia czynnosciowa? ), ze progesteron jest zdecydowanie za niski ( mam niedomoge lutealna, plamienia przed miesiaczka, wyższych temperatur odnotowuje ok 7, kilka ścieżek sluzowych w cyklu i pare podejść do owulacji). Przepisal mi natomiast plastry z estriadolem na 4 dni w cyklu + dhupaston od 17dc...
  • Witam serdecznie, od prawie roku staramy się z mężem o dziecko. Jakiś czas temu uznaliśmy, ze skoro nie udało się do tej pory, to pewnie jest jakiś problem. Postanowiliśmy, że najpierw ja się przebadam. Ginekolog najpierw zlecił badanie prolaktyny. Okazało się, że jest podwyższona - 40,34 ng/ml. Zrobił też monitoring owulacji. To, co zaobserwował: 9dc 12dc 14dc jajnik prawy --------------------------- jajnik lewy 13 17dc c? (co...
  • Dziewczyny, podczas badań przed in vitro okazało się że mam podwyższoną prl (2-3 krotnie, robiłam kilka razy bad), nie mam problemów z tarczycą, nie mam też objawów hiperprolaktynemii. nie będziemy się starać naturalnie zajść w ciążę bo nie mamy żadnych szans (plemniki), w związku z tym czy muszę leczyć tą prl przed ivf? czy to może zaszkodzić w stymulacji czy też implantacji zarodka np? wiecie coś na ten temat? pozdrawiam!
  • Witam się. Mam dylemat. Mam progesteron z 7dpo w poprzednim cyklu 12,90, a w ostatnim 11,82. Prolaktyna spoczynkowa w normie, po obciążeniu wzrasta 30-krotnie. Moje badania z 3dc: estradiol 30,4 fsh- 4,98 lh- 6,66 testosteron- 0,3 stosunek lh/fsh - 1,33 Niedługo skończę 40 lat, staram się o trzecie dziecko(mam 2 chłopców i staram się teraz o dziewczynkę), pierwsze dwie ciąże poczęte bez problemów (bez żadnych leków), a teraz mam problem od dłuższego czasu. Nadmienię, że mam zawsze me...
  • witam, wczoraj odebrałam wyniki badań. Mój progesteron 8 dni po owulacji wynosi 14,77 (norma 1,7-27,0), natomiast prolaktyna - 2,43 (norma 4,79-23,3). Od 2,5 miesiąca biorę bromergon 1x1, gdyż miałam podwyższoną prl. Natomiast obecnie jest sporo obniżona. Czy mam się bardzo niepokoić tym wynikiem? Czy prl poniżej normy również ma wpływ na płodność? Od wczoraj zmniejszyłam dawkę bromergonu na 0,5 tabl. raz dziennie bez konsultacji z moim lekarzem - wizytę mam dopiero za kilkanaśc...
  • W lipcu mamy mieć pierwszą inseminację (powód: 1,5 roku bezowocnych starań, słabe nasienia męża i mój wiek - 34 lata). Jestem teraz w trakcie różnych badań m.in. HSG - wszystko dobrze, no i zbadałam hormony w 3 dniu cyklu - oto moje wyniki: TSH 1,030 µIU/ml norma: 0,400-4,000 FT4 1,39 ng/dl norma: 0,93-1,70 FSH 9,62 mIU/ml LH 6,72 mIU/ml Estradiol 61,21 pg/ml Prolaktyna 24,71 ng/ml norma: 4,79-23,30 Z tego co widzę to wyniki ...
  • odebralam dzis wyniki z prolaktyny, FSH i LH z 3 dnia cyklu: prolaktyna: 45 FSH: 8,7 LH: 5,3 Prolaktyna norma do 20, dziewczyny powiedzcie prosze czy z takim wynikiem nalezy brac bromek (lekarz mowil powtorzyc i zobaczyc jaki bedzie wynik) wyczytalam tez ze jezeli stosunek LH/FSH jest ponizej 0,6 (u mnie 0,61) to mowi sie o problemie z niewydolnoscia przysadki. Nie wiem co z tym robic, lekarz powiedzial ze taka prolaktyna to nie problem a mi to nie daje spokoju zarowno jak ten stosune...
  • Witam wszystkich serdecznie. Przejrzalam tysiace postow i informacji na temat prolaktyny w internecie i czuje sie troche zagubiona. Bardzo prosze o rade. Otóż kiedy poszłam do mojego gina pokazać mu wyniki prolaktyny, powiedział, że wszystko jest gitara, więc niczym się nie martwiłam. Z tym, że kiedy byłam ostatnio u swojego lekarza endokrynologa i pokazałam mu te same wyniki i stwierdził, że prolaktyna trochę za wysoka. Ja głupia nic nie powiedziałam, że inny lekarz pow...
  • Hej. Mam taki problem. Od dwóch lat z narzeczonym staramy sie o dzidziusia, tzn staramy sie , może za dużo powiedziane- ale nie unikamy tego. w każdym razie wszystko było ok, do momentu aż moje nie zachodzenie w ciąże nie stało sie dla mnie zagadką. Otóż, byłam u lekarza który twierdzi ze ze mną wszytsko ok, dziś odebrałam wyniki tsh i prolaktyny. tsh 1,60, prolaktyna 223. Pani doktor- moja rodzinna, podsunęła mi ze mogę mieć zespół policystycnych jajników, ponieważ nie zauważa...
  • Co myślicie o takich wynikach? Badania robiłam w 20 dniu cyklu. TSH 4.950 przy normie 0,200-4.200, prolaktyna 787,8 przy normie 86.0-588.0. CZy takie wyniki hormonów moga utrudniać zajście w ciążę? Bezskutecznie staramy si,ę o dziecko. Co radzicie? Dziękuję za cenne wskazówki.
  • Moje drogie czy któraś z Was zaszła w ciąże z takim poziomem prolaktyny?Pozdrawiam :)
  • potrzebuje porady na temat prolaktyny. odebrałam wyniki i jestem trochę przestraszona prolaktyna po obciążeniu szukalam informacji w internecie i nieumie sie w tym polapac ,wiec pisze do was o rade moja prolaktyna wynosi 556,64uU/ml norma 60-619 czyli tu miesci sie w normie za to po obciazeniu 3508.29uU/ml norma 60-619 do lekarza moge sie wybrac dopiero za 4 tygodnie narazie przebywam za granica.
  • Witajcie!Odebrałam wczorajsze wyniki i : Prolaktyna na czczo 191 po tescie z MTC 3668!!!( z tego co czytałam powinna się podnieść max o 5 razy czyli powinnam mieć niecały 1000) testosteron 1,220 !!!max można mieć 0,82 DHEA-S 403,40 norma: 35-430 czyli tez zbliżam się do górnej granicy progesteron w 45dc 0.942 czyli chyba cholernie mało bo wg norm dla fazy lutealnej to 0,95-21 Załamało mnie to dodam,że prolaktyne tak wysoką miałam już z pół roku temu zbiłam ją lekiem Dostinex i ...
  • dziewczyny - prolaktyna 2.08 ng/ml (41.60mIU/L) - czy nie za malo? a jesli tak na co to wplywa? (wiem na co wplywa hiperprolaktynemia, ale co z ponizej normy?)
  • wczoraj byłam u lakarza i już nie wiem co robic. Okazało sie ze nie dosć ze bez stymulacji moje jajeczka nie rosna (w 11 dc sa dwa po 7 mm), to tego mimo brania bromergonu (1 tabl dziennie) mam prolaktyne na granicy normy, a wiec duuuuzo za duzo zeby zajsc w ciąże, to jeszcze zeby było mniej optymistycznie w poprzednim cyklu mimo stwierdzonej owulacji i łykania duphastonu (1 tab dziennie), @ nie przychodzila. Lekarz kazał mi zrobic badanie progesteronu i sie okazało ze w 35 dc w...
  • Jaki jest minimalny wynik (w ng/ml), od którego powinno się obniżać prolaktynę (15, 20, 25, inny???)? Jeśli ktoś zna odpowiedź w mIU/l, to też niech da znać to sobie przeliczę :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się