Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      prolaktyna

    prolaktyna

    (40 wyników)
    • Witam! Jestem nową osobą na tym forum:) Niestety dołączam do hashimotek. Ale od początek, od 3 lat leczę się na hiperprolaktynemię czynnościową, biorę brałam 1/4 tabletki dostinexu raz w tyg, od grudnie zeszłego roku mam zwiększoną dawkę do 1/2 tabl. Fakt, że prolaktyna po tak długim czasie nie spadała, nie dawał mi spokoju ( i cały czas wycieki z piersi). Wybrałam się w grudniu 2012r. do endo z wynikami tarczycowymi: 9.11.2012 ft3 - 5,19 (norma 3,1-6,8) ft4 - 15,4 (norma 12,0-22,00) L...
    • Proszę o pomoc. Choruję na hashimoto, od 2-3 miesięcy staramy się o pierwsze dziecko, do tej chwili przygotowywałam się od kilku lat a tu akurat teraz takie wyniki. Podaję dawki euthyroxu i wyniki z ostatnich miesięcy: Październik 2011 dawka euthyroxu 50 TSH 1,2520 FT4 57.69% [wynik 1.15, norma (0.7 - 1.48)] FT3 62.00% [wynik 2.95, norma (1.71 - 3.71)] Styczeń 2012 dawka euthyroxu 75 TSH 0,2428 FT4 96.15% [wynik 1.45, norma (0.7 - 1.48)] FT3 69% [wynik 3.09, norma (1.71 - 3.71)] ...
    • Witam serdecznie, przepraszam, że zdublowałam wątęk, ale tu też jesteście skarbnicą wiedzy zwróciłam się do mojego gin. endo z prośbą, aby pogrzebać w hormonach, bo mam problemy ze schudnięciem, w ciągu roku przytyłam 10 kg, nie mogę ich zrzucić, chociaż wydaje mi się, że jem mniej, nie mam też mega apetytu, czuję się pełna, nabrzmiała, przemiana materii szybka tylko w dniu miesiączki, z kolejnym dniem cyklu czuję jakbym puchła i przemiana się zwalnia, ja od zawsze miałam zimne stopy, zim...
    • Witam wszystkich!! Mam taki trochę mętlik w głowie i mam nadzieję że mi ktoś pomoże i wyjaśni wszystko:) Mianowicie mam 24 lata na Hashi choruję już ponad rok, hormony mam w normie: Hormon tyreotropowy - TSH 01/12/2010 TSH (s) 1,050 uIU/ml 0,270 - 4,200 Tyroksyna wolna - fT4 01/12/2010 fT4 14,99 pmol/l 12,00 - 22,00 Zostałam wysłana do endokrynologa i ginekologa w jednym, ponieważ nie miałam okresu przez jakieś 5 miesięcy, u tego doktora zostałam przebadana itd i wyszłam z re...
    • Witajcie, w grudniu ubiegłego roku zdiagnozowano u mnie na podstawie USG i poniższych wyników Hashimoto: [b]TSH: 3.845 uIU/ml (norma 0.350-4.940) anty TPO: >1000 IU/ml (norma max 5.61) anty TG: 43.20 IU/ml (norma max 4.11) [/b] Lekarz włączył Euthyrox, który po dwóch miesiącach obniżył mi TSH praktycznie do zera. W międzyczasie wyszła mi hiperprolaktynemia, którą zaczęłam leczyć Bromergonem. Moje obecne wyniki (wizyta za tydzien) to: "pakiet tarczycowy": TSH: 24.840 uIU/...
    • Jeszcze nie zaczęłam brać żelaza, ale wyniki wskazują że mam duże niedobory i żelaza i ferrytyny zatem lekarka zaleciła żelazo. I mam pytanie: czy któraś z was brała IRON COMPLEX firmy NOW? Z jakimi objawami mogę się spotkać biorąc te preparaty? Czy można jakoś - np.dietą - dopomóc organizmowi w przyswajaniu tabletek? Dodam, że oprócz Hashi mam astmę, przepuklinę i bardzo niską prolaktynę na którą muszę zacząć brać Bromocorn. Ten ostatni lek już mam, ale dopiero zacznę go brać za 1-2 jak z...
    • Znów mam pytanie, które powinnam była zadać mojej endo, ale byłam jakaś zakręcona na tej wizycie... Na forum znalazłam odpowiedzi częściowe, też nie dla tak wysokiego wyniku Prl... Oprócz Hashi mam hiperprolaktynemię. Prl miałam lekko podwyższoną już jako 19- latka (wtedy hormony tarczycy miałam prawidłowe). Przez kilka lat bywałam leczona Bromergonem, ale rezygnowałam szybko z powodu skutków ubocznych, a poziom Prl rósł. Robiłam rezonans, przysadka OK, brak mikro- lub makro...
    • Zerknijcie na moje wyniki w wolnej chwili: Prolaktynę zbadałam sobie z powodu wydłużonych cykli menstruacyjnych (38 dni, w porównaniu do wcześniejszych regularnych co 28 dni), krótkich i skąpych miesiączek (dwa dni i po wszystkim), pryszczy i trochę bolących, obrzmiałych piersi (usg wyszło dobre). Badanie robiłam w 23 dniu cyklu. Wynik wygląda ok moim zdaniem. Prolaktyna 19,65 ng/ml (norma 6.0-29.9) Kortyzol robiłam ok godziny 14.00, więc wynik odniesiono do norm popołudniowych. N...
    • Mój pierwszy wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100654013,100654013,jak_zdechniety_krolik_.html Jako że jest bardzo długi i dla mnie niewygodny, niniejszym otwieram drugi rozdział, a poniżej skrót z całości. Mam zdiagnozowane hashimoto od 2009 r.; choroba potwierdzona: - obrazem usg (objętość tarczycy w maju 2012 – 2cm3), - przeciwciałami ATG – 463 (n: do 115) i ATPO – 212 (n: do 34) – w 2010 r. Początkowo leczona byłam tylko eutyroxem, po czym na moją usi...
    • Prolaktyna

      (15)
    • dziekuje za przyjecie hashimotki:)jestem jedna z Was :) Proszę o pomoc w interpretacji wynikow Leczyłam się caly czas na hiperprolaktynemie ( wysoka prolaktyna ) Po czym nagle jedna z endokrynologow stwierdziła u mnie niedoczynność niedoczynność podejrzeniem choroby hashimoto Moje wyniki: Tsh – 1,55 (0.34-4.94) Ft4 - 12,22 ( 9.01-19.05) Anty-TPO – 12 (<35) Anty-TPG - 234 (<40) Prolaktyna 660,50 Prolaktyna po obciążeniu 5889 ...
    • Szukając odpowiedzi dlaczego ciągle jest u mnie wysoka prolaktyna znalazłam informacje, iż może to byc powiązane z niedoczynnością tarczycy, a może Hashimoto? Dziewczyny prosze pomóżcie ocenić wyniki TSH, FT3, FT4 TSH 3-cia generacja 2,80 ulU/mL (norma 0,4-4,2) FT3 2,23 pg/ml (norma 1,5-4,1) FT4 1,22 ng/dl (norma 0,71-1,9) PRL 72 ng Wg norm i lekarza idealne wyniki tarczycy. Napewno prolaktyna zawyżona wynik 72 ng przy normie do 29ng. Nagle zatrzymała się miesiączka, testy...
    • Witam, zrobiłam dziś nowe wyniki badań. Od ok 3 tygodni biorę euthyrox 25. Moje wyniki są następujące: TSH- 0,98 (0,4 - 5,2) FT3- 2,38 (1,45- 3,48) FT4- 1,02 (0,71- 1,85) Ostatnio Tess pisala mi, ze mam zbyt niskie FT3. Moje wyniki byly nastepujace (w innym laboratorium niestety robilam): TSH - 0,95 (0,27-4,2) FT3 4,98 (3,95-6,8) FT4 16,32 (11,5-21) Co prawda FT3 podwyzszylo sie, ale chyba FT4 spadlo. Co z tym robic? Nadal barc ta sama dawke leku? Przypomne, ze moimi problemami...
    • witam, znalazłam podobny archiwalny wątek, ale oprócz wpisu samej autorki - niestety nic wiecej. Otóż od niepełnych 2 miesięcy stosuję euthyrox 25, i odkąd zaczęłam zaobserwowałam duże zmiany odnośnie cyklu. stopniowo zaczyna mi się skracać do 24-25 dni, kiedyś miałam idealnie 27-28 dni, dodatkowo przed każdym okresem bolą mnie piersi (tego bólu to już dobre kilka lat nie doświadczyłam) tak że nie mogę leżeć na brzuchu; do tego regularne bóle głowy przed. Za 2 tyg mam wizytę u endo i ma...
    • Witajcie, pisałam wcześniej o mojej sprawie na forum Choroby tarczycy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24712&w=91508853&a=91508853 jednak Rosteda przypomniała mi o tym forum, więc kontynuuję wątek tutaj. Tutaj jeszcze raz wyniki sprzed tygodnia: TSH (3. generacja) 2,44 mlU/l (0,4-4,0) FT3 11.8 pmol/l (2,3-6,3) * podwyższone FT4 21,1 pmol/l (10,3-24,4) anty-TPO 294 IU/ml (0-35) Dla dopełnienia całości, moje wyniki sprzed 3 lat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=2477...
    • oprócz TSH chciałabym zrobić inne wyniki m.in. prolaktyne czy może to być 2 dnień cyklu czy lepiej inny? pomocy
    • i co leczyc najpierw? odebralam wyniki, generalnie czuje sie zle, ciezko , przytyłam, depresyjnie, emocjonalnie rozchwiana, bóle stawów wyniki: prolaktyna 230,90 ng/ml [6-29] wyciek z piersi, podejrzenie mikrogruczolaka przysadki LH 6.02 mlu/ml testosteron 52.00 {6-82} shbg 145 nmol/l [20-130] androstendion 4.8 ng/ml [0.40-3.40] lh 5,2 mlu/ml tsh 0,67ulU/ml [0,27-4,2] ft3 2.30 pg/ml [2,57-4,44] ft4 1,63 ng/dl {0,93 -1,7] wiem ze prolaktyna jest baaa...
    • Witajcie ja tylko na chwilke ["starsze "czytelniczki kojarzą--oczy ,mam umiarkowane pobyty w necie ,pan Różański ma stronkę o ziołach jak kojarzycie a to się może WAM przydać jeśli nie chcecie "jeść"Bromegronu a Castangus nie pomaga podaję link o Biepokalanku www.parazyt.gower.pl/vitex.html powodzenia Gosia
    • Wczoraj odebrałam wyniki i jestem oszołomiona!Mam hashi stwierdzone 2 lata temu. Oto wyniki: sód 144(norma 135-145) potas 4,4(norma 3,5-5,3) TSH 0,034 (norma 0,27-4,20) Prolaktyna 104(norma 127-635) DHEA-S 57,8(norma 60,9-337) kortyzol 602(norma 171-536)- a ja mam pierwotną niedoczynnośc kory nadnerczy,czyli powinnam miec maleńko kortyzolu!Czyżby zespół Cushinga?!Do eno idę dopiero 23 czerwca i oszaleję do tej pory.Prosze,pomocy!!!!!!
    • Witam:) Dziewczyny, poczytałam na forum wątki o okresie i wiem, że jest ich mnóstwo...Niestety nie znalazłam odp na mój kłopot i liczę na Waszą podpowiedź. Od kiedy wiem, że mam hashi pojawił się własnie 2gi epizod bez okresu. (Wcześniej przy koszmarnych wynikach hormonów trwało to 4 miesiące i nastąpił come back jak wyrównałam h. tarczycy). A teraz juz drugi miesiąc znowu brak okresu.Przy czym wszystkie objawy zwiastujące następują (puchnę, boli mnie krzyż itp a po paru dniach ...

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się