przeciwciała

przeciwciała

(436 wyników)
  • Cześć wszystkim forumowiczom.Ponieważ odkąd robię badania na bb w wynikach wychodzą mi stale podwyższone tylko przeciwciała w klasie M a IgG są zawsze negatywne.Robiłam 3xElisa - wszystkie pozytywne tylko w IgM ,oraz 2x WB(jaden WB ujemny w obu klasach ,drugi WB pozytywny, również tylko w klasie M).Czy miał ktoś z Was takie wyniki?Pytam ponieważ choruję już od 4lat i chyba powinnam już mieć przeciwciała w klasieG.
  • Muszę Wam sie szczerze przyznać, że czasami dopadają mnie wątpliwości. Przeciwciała badałam tylko raz, przed rozpoczęciem leczenia, miałam wtedy wszystkie objawy w "pełnym rozkwicie", czułam sie tragicznie, wiec gdybym te przeciwciała miała, to w tamtym momencie powinny być na 100% - a nie było! Bardzo często na forach czytam takie odpowiedzi:" Co z tego,że nie ma przeciwciał? Czy to coś zmienia?" I tu własnie mam wątpliwości. bo może to jednak nie Hashimoto, tylko coś innego i m...
  • Chciałam się Was doradzić, od 6 tygodni jestem na 75 mg tyroksyny (Enthyrox). Ze względu na słabą przemianę, biorę też żelazo - 2 tabletki. Nie wiem czy robić teraz tylko TSH F3 i F4 czy też przeciwciała i żelazo, ale przy żelazie trzeba chyba odstawić na 2 tygodnie, aby sprawdzić czy są nagromadzone zapasy. Pytam się bo badania są drogie więc po co je robiś niepotrzebnie. Wiem że przeciwciała moga spadać bardzo powoli i lekarz mowił, żeby robić raz na poł roku. Jakie macie zdani...
  • witam! niedawno poroniłam i powoli wracam do równowagi psychicznej. staram się też dociec przyczyn tego poronienia. w związku z tym mam jedno pytanie: czy przeciwciała przeciwtarczycowe antyTPO, antyTG mogą się ujawnić w kolejnych ciążach, czy też są obecne już od pierwszej i już wtedy powodują problemy? mam już 7 letniego syna i nie miałam wówczas żadnych problemów w ciąży (mam na myśli donoszenie). teraz poroniłam w drugiej ciąży i zastanawiam się czy te przeciwciała mogły być przyczyną. ...
  • Mam pytanie: Czy jeśli przeciwciała nie są podwyższone, ale obraz USG tarczycy jest typowy dla Hashimoto to można mówić o chorobie Hashimoto? Pytam bo wyniki przeciwciał nigdy nie miałem podwyższonych, a w USG zawsze jest to samo czyli typowe dla tej choroby zmiany jak np. obniżona echogeniczność. Zastanawiam się czy jest możliwość pomyłki, chociaż pierwszy endokrynolog u którego się leczyłem zawsze używał pojęcia nie choroba Hashimoto, a limfocytarne zapalenie tarczycy lub co...
  • Czy o Hashimoto można mówić tylko gdy poziom przeciwciał jest wysoki? Natknęłam się na taką wypowiedź na innym forum. Moje przeciwciała są raczej znikome, ledwo ponad normę.
  • Witajcie, Ze względu na samopoczucie chorego, starego psa i szereg objawów wskazujących na to ze mam lat 80 a nie 33 udałam się do internisty. Babka najpierw powiedziała że taka moja uroda i że mam z tym żyć, bo ona nic nie widzi. W miłych słowach zaproponowała psychiatrę, dietetyka (na tycie)ale i szereg całkiem sensownych badań. Oto wyniki: TSH - 2,6 (w ciągu 4 msc wzrosło 2-krotnie) FT4 - 20.78% [wynik 1.09, norma (0.93 - 1.7)] FT3 48.33% [wynik 3.16, norma (2 - 4.4)] aTPO - 13,1 ...
  • Proszę Was o pomoc, bo zaczynam tracić nadzieję, że kiedyś poczuję się lepiej. Od lipca ub.r. mam zdiagnozowaną chorobę hashimoto. Wtedy wyniki były następujące: ANTY-TG 36,06 (norma < 115) ANTY-TPO 159 (norma <34) TSH 2,88 USG tarczycy: Tarczyca nie jest powiększona, o gładkich zarysach i o jednorodnej strukturze. Jedynie w tylnej części lewego płata widoczne jest pojedyncze owalne hypoechogeniczne ognisko o wymiarach 7x4x8 mm, poniżej widać hyperechogenny drobny twór s...
  • Witam:) Przepraszam, jeśli powtórzę wątek, ale nie potrafiłam nic znaleźć w interesującym mnie temacie:/ Więc do rzeczy... Za jakieś 3 miesiące najchętniej zaczęłabym starania o dzidziusia... i tu zaczyna się problem. Ginekolog- endokrynolog, u której byłam, stwierdziła, że muszę wcześniej leczyć się sterydami. Zmroziło mnie na sam dźwięk tego słowa!! Najchętniej wcale bym ich nie brała!! Tylko czy nie będzie to zbyt duże ryzyko? Nawet jeśli uda mi się zajść w ciążę, to czy nie poronię ...
  • dziś odebrałam wyniki przeciw ciał i coś mi w tym nie pasuje. p-ciała p/peroksydadzie tarczycowej 514,8 (do 34,0) p-ciała p/ tyreoglobulinie 579,9 (do 115) dziwi mnie ostatni wynik i wydaje mi sie że to pomyłka w laboratorium. w maju TG Ab miałam 180,6 (do70) biorę TFX, jestem po 50 zastrzykach teraz miałam miesieczną przerwę. ogólnie czuje sie dobrze. TFX biorą głownie na bakterię ecoli na którą wcześniej nic nie działało a po TFX są efekty. zastanawiam sie czy to wina pomył...
  • Krótka historia: Marzec 2010 - anty-hcv - wątpliwy Kwiecień - RNA HCV - pozytywny, kopii 760, genotyp nieokreślony Maj 2010 - RNA HCV - +/-, nieokreslony, wiremia na granicy wykrywalności Dziś - anty-hcv - ujemny Za póltora tygodnia ide do szpitala i badanie będzie w innym laboratorium. Ale tak mnie nurtuje co te wyniki mogą na chwile obecną oznaczać? Czy poziom laboratoriów w naszym kochanym kraju jest na tak żenującym poziomie? I jak tu wierzyć w jakiekolwiek wyniki w takim przypa...
  • tak się zastanawiałam ostatnio... większość osób z chorobą Hashimoto ma wysokie przeciwciała atpo i atg w momencie diagnozowania choroby, ja mam/ miałam niskie/ w normie, kto jeszcze tak ma? chciałabym sprawdzić ile jest takich osób pozdrawiam a.
  • Witam Was serdecznie, na forum jestem od niedawna, dopiero zaczynam się uczyć tu poruszać...chciałam przedstawić krótko mój problem, może bardziej doświadczone osoby trochę mnie uspokoją...staramy, a właściwie staraliśmy się z mężem o maleństwo...jednakże bez powodzenia....wiedziona intuicją poszłam do gin podpytać, jakie badania mogę wykonać po kilku miesiącach nieudanych prób...zlecił m. in.TSH i od tego się zaczęło. Odebrałam wynik 8,1 (norma od 0,4 - 4)...spanikowałam - nie mam żadnych ob...
  • W najbliższym czasie (mam nadzieję że uda się juz w następnym cyklu:- ) planuję ciążę. Moja pani gin uważa że nie ma sensu badać się na przeciwciała toxo i różczki póki nie będę w ciąży, ja jestem z tych ostrożnych i wolałabym wykryć ewentualny problem z odpornośćią już teraz. Badania są niestety drogie więc postanowiłam zrobić tylko klasę IgG (czyli czy przechodziłam w przeszłości zakażenie w związku z czym byłabym odporna, prawdopodobnie tak właśnie jest bo na 90% przechodziłam...
  • Witam prosze o pomoc w zinterpretowaniu moich wyników,gdyż w tym temacie jestem zielona :) p/TPO: 6,74 lU/ml norma <34 p?TG: <10 lU/ml norma <115 moje usg tarczycy z 6 czerwca: Tarczyca położona typowo o wymiarach: Płat prawy V 6,2ml Płat lewy V 4,9ml Zarysy równe.Echogeniczność wysoka,gruboziarnista.Nie ma zmian do BACC.Są obszary niskich ech w obu płatach. Tchawica symetryczna.
  • Drogie Hashimotki, mam 33 lata, mieszkam w Niemczech. Od trzech miesięcy wiem, że Hashimoto dzieli ze mną życie. Tyroksynę przepisał mi lekarz domowy (75, tabletkę dziennie), do endykronologa z prawdziwego zdarzenia poszłam dopiero dzisiaj. Chciałabym się z Wami podzielić tym, czego się dowiedziałam. Poziom moich przeciwciał wynosi 574. Za miesiąc, po pierwszym pomiarze hormonów, mam zacząć przyjmować selen. To metoda eksperymentalna. Mam anemię (od zawsze). żelazo mogę ...
  • Witam. Od dwóch lata leczę sie na niedoczynność tarczycy. Od ponad roku TSH wróciło do normy i czuje sie świetnie. Obecnie biore na przemian Euthyrox 50 i 75. Jedyne co mnie martwi to fakt, że wszystkie przeciwciała mam w normie (dwukrotnie powtarzałam badania). Lekarz po usg stwierdził, że mam Hashimoto, że tarczyca jest zniszczona i jestem skazana na branie tabletek do konca zycia. Drugi rowniez potwierdzil ta diagnoze. Dodam, ze przed rozpoznaniem niedoczynnosci moje TSH wyno...
  • Witam, Zrobiłam badania w Holandii i dzis usłyszałam diagnoze" Przeciwciała są we krwi ale jestem zdrowa" Prawdopodbnie przeszłam chorobe jako dziecko a sladem są tylko te wyprodukowane przeciwciała. Czy mam rozumiec ze jestem w tych 15-20% ludzi których organizmy same się uleczają? Naprawdę tego nie rozumiem. I skoro jestem zdrowa to dlaczego mam objawy przypisane własniej temu ukrytemu wirusowi? Ps. Próbowałam znaleźc odp na tym forum zanim rozpoczęłam ten wątek ale niestety nic nie znal...
  • Piszę w imieniu małżonka :) Rzeczony małżonek miał nieco podwyższone próby wątrobowe, w związku z tym został wysłany na USG jamy brzusznej i badanie w kierunku HCV. USG nie wykazało żadnych zmian, ale okazało się, że są przeciwciała, w związku z tym wykonano badanie HCV RNA. Wynik - wirusa nie wykryto. Nie wiem, czy dobrze rozumiem - najprawdopodobniej oznacza to, że zaistniał kiedyś tam kontakt z wirusem, ale został tenże wirus zwalczony? Czy takie wyniki wymagają jakiegoś dalszego pos...
  • Kobietki pomóżcie mi, właśnie odebrałam wyniki i okazało się, że mam przeciwciała przeciw plemnikom (+) oraz przeciwciała przeciwjądrowe o typie świecenia ziarnistym w mianie 1:320. Czy któraś z was miała podobną sytuację? Czy to się leczy? Czy są jakieś szanse na dziecko? Jestem załamana... Do lekarza miałam iść za około 3 tygodnie ale chyba nie wytrzymam tyle.

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.