Forum   przemiana

przemiana

(49 wyników)
  • Witajcie. dawno tu nie byłam, ale niestety mimo doswiadczenia znowu nie wiem, co robić. jestem po grypie, ale jeszcze sie nie wyleczylam do konca, choruje juz 3 tydzień.Od ponad półtora miesiaca czuje sie coraz gorzej psychicznie, czasem 1 dzien jest ok, a nastepny to totalny dól, płaczę bez powodu, ciągle mam zadyszke, plytki oddech, budze sie nad ranem i nie mogę spać.Brak koncentracji, mam niepokój i stany lękowe, czuję ciągle zmeczenie i brak zainteresowania czymkolwiek. Cały czas biorę...
  • Sprawa dotyczy FT4 >FT3 z klasycznymi objawami niedoczynności z długo leczoną Hashimoto Euthyroksem 125 z selenem. Próbuję dociec złe przemiany. W wielu wątkach znalazłam przyczyny, wiec dobrze jest usystematyzować jakie badania jest sens zrobić i za które warto zapłacić: - ferrytyna - B12 - kwas foliowy - wit D Dwie ostatnie pozycje doczytałam dzisiaj. Czy jeszcze coś proponujecie?
  • Dzien dobry, Stwierdzono u mnie niedoczynnosc tarczycy, od ponad roku biore 50mg euthyroxu. Wyniki badan robionych co kilka miesiecy sa do siebie b. zblizone: lipiec 2011: marzec 2012: TSH 0,7 TSH 0,7 uiU/ml norma (0,35 - 4,94) ft3 33% ft3 45% ft4 77% ft4 88% TSH bez zmian, zawsze za wysokie procentowe ft4. Ferrytyna i morfologia krwi w normie. Samopoczucie: sennosc w ciagu dnia, oslabienie, nadwaga (!), ...
  • Odebrałam najnowsze wyniki. Z tego co widzę w końcu dawka 112,50 euthyroxu jest w końcu dla mnie odpowiednia. Kolejny miesiąc wyniki są ok. Problem jest między dużą różnicą procentową pomiędzy FT3 i FT4. Od 21 lipca zażywam żelazo na receptę. Prosiłam też zaprzyjaźnioną lekarkę o receptę na selen, ale powiedziała, że mi nie przepisze bo selen jest trujący. Mocno się zdziwiłam, ale przecież nie jestem mądrzejsza od lekarza. Co o tym sądzicie ???? I czy według was selen pomoże...
  • Czy ktoś z Was stosuje którąś z tych diet? Ja weszłam w 5 przemian - uczę się ;-) Chętnie się wymienię spostrzeżeniami i przepisami (na razie wypróbowałam i wdrożyłam ciepłe śniadania na bazie kaszy jaglanej i zupy, najczęsciej z dodatkiem miso). Ktoś chętny? :-) Rich69 - chyba Ty interesujesz się makrobiotyką, czy nie? Napisz, proszę, coś więcej o Twoim odżywianiu...
  • Ciągle drążę ten temat. Znalazłam art., cytat: Głównym produktem tarczycy jest tyroksyna (T4) i jest to jedyne miejsce jej powstawania. Natomiast trójjodotyronina tylko w 20-40% jest syntetyzowana w gruczole. Główna produkcja zachodzi w tkankach obwodowych (przede wszystkim w wątrobie oraz nerkach) i polega na odpowiednich przemianach tyroksyny do trójjodotyroniny. Wnioskuję: jeżeli mamy problem z wątrobą lub nerkami, to wtedy przemiana tych hormonów jest utrudniona. Musimy badać ...
  • Drodzy forumowicze, od wielu lat interesuję się medycyną naturalną i poszerzam wiedzę z tego zakresu. Mam duże problemy zdrowotne więc jest to dla mnie dodatkową motywacją:) czy wiecie o jakichs kursach i szkolach dot. kuchni 5 przemian oraz filozofii ajurwedy w Warszawie. W przyszlosci chcialabym pracowac stosujac medycyne wschodu i pomagajac ludziom. Wszystkich zainteresowanych prosze o kontakt rowniez na priva. Pozdrawiam
  • Jeżeli się na nią godzimy i w pełni akceptujemy(dajemy upust swoim dobrym cechom) to wiedzmy przynajmniej na jakiej podstawie to robimy. Katolicyzm oparty jest tylko i wyłącznie na tradycji, bo przecież nie na Biblii. W takim razie jak nie katolicyzm, to co A dla mądrych, którzy chcieliby podyskutować na ten temat zachęcam do dyskusji odpowiadając na takie np. pytanie. Skoro Jezus jest Bogiem to do kogo się modlił w noc przed swoją śmiercią? Niemądrych proszę o zamilknięcie i powrócenie ...
  • A moze ktos wyjasni głowne zasady i sama idee "pieciu przemian".Nie za bardzo wszystko rozumiem ale zaciekawiło mnie to.
  • Mam pytanie do Was jak radzicie sobie z gotowaniem wg pięciu przemian w pracy? Należę do zmarźluchów więc na ta porę jak najbardziej ciepłe, gotowane potrawy ale jak sobie poradzić kiedy nie ma mnie przez cały dzień w domu, w pracy tylko mikrofala, z której lepiej nie korzystać. Oczywiście przygotowuję sobie potrawy i zanoszę je grzecznie do pracy po czym wcinam na zimno. Ale cieplutkiego się chce jak nie wiem co! No i co z tym zrobić. Macie jakieś tajemne sposoby?
  • jasne, że głównie chodzi o psychikę ale może można wspomóc pracę nad sobą odżywianiem? "Obiło" mi się, że jest tu problem gorącego żołądka ale nie wiem na ile to źródło było wiarygodne. Bardzo proszę o odpowiedź osoby zorientowane w temacie
  • Dzisiejsze, jeszcze ciepłe tsh - 0,268 norma: 0,27 - 4,20 FT3 - 4,68 (42,70%) 3,13 - 6,76 FT4 - 21,22 (92,20%) 12,00 - 22,00 Biorę Euthyrox 100 - wychodzi na to, że za dużo, chociaż powiem Wam, że czuje się bardzo dobrze, nie śpię, nie mam kołatania serca. no zupełnie nic nic. Samopoczucie normalne. Chcę zajść w ciążę ale jak się mają do tego takie wyniki?
  • Cześć, co to może znaczyć? Od roku suplementuję hormon, mam niedoczynność, hashi - juz byłam na dawce 100 , ale endo niedawno kazał mi być 75, zreszta sama to wcześniej obniżyłam, bo wpadłam w nadczynność. Próbowałam go jeszcze obniżyć, ale TSH zaczęło bardzo gwałtownie rosnąć,TPo też strasznie, nawet Tg trochę ,wiec teraz 75 L-4 jest na razie oK. Rok temu miałam robiona biopsję z powiększonej zmiany z tyłu tarczycy rozpoznanej przez wykonujących biopsję przy kontroli USG j...
  • W naszej chorobie najważniejsze są lekarstwa i to dobrze dawkowane. Ale ja chcę napisać, że są też i inne metody może nie leczenia, a ograniczenia napadów. W poważnym piśmie medycznym amerykańskim Lancet wyczytałem, że pomaga borówka amerykańska. Tu i tam piszą o bakłażanach. Pewien neurolog zalecał jeść owoce awokado ( rozszerza naczynia). Na pewno zdrowe są ryby morskie itd. Choć może to wszystko jednemu pomoże, a dla kogoś innego zupełnie nie będzie efektu to jednak..... Może ktoś z Was...
  • Mam pytanie do wszystkich chorych na hashimoto,czy ktoś słyszał o syndromie Willsona, a jeśli tak to czy ktoś próbował stosować jego metodę. Wiem,że jest kontrowersyjna -trochę przeczytałam o niej na forum, ale chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej. Leczę się na hashimoto od 3 lat. Wyszły mi przeciwciała anty TPO 1300 norma do 66 i na USG tarczyca 6,5 ml.W tym okresie 3 lat przyjmowałam euthyrox w dawce od 25 nawet do 175,na tej dawce 175 euthyroxu) w kwietniu wyniki miałam następujące: T...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się