rany

(20 wyników)
  • czy tarczyca wydziela hormony tylko raz dziennie rano tak jak osoby z niedoczynnoscia tylko raz dziennie rano polykaja tabletke? czy sniadanie pol h po tabletce jest optymalne? czytalam ze musza to byc 2 h zeby sie wchlonely calkowicie i niektorzy ludzie biora tabletke noca?
  • 1,5 tygodnia temu miałam usuwany jeden płat tarczycy. Został założony mi drenaż i po nicałej dobie zdjęty. Po ok. 5 dniach rana po drenażu zaczęła dość intensywnie krwawić. Zrobił się po nią siniec. Lekarz wycisnął zalegającą krew, jednak niewiele to pomogło. Obecnie rana ciągle sączy smołowatą krwią. Jak na razie grozi mi zszywanie rany-czego wolę uniknąć. Czy może to przejść samoistnie?
  • Teresko --potrzebuję twojej rady. Ostanio miałąm wyniki: tsh=0,98 FT3 2,79 pg/ml 2 - 4,4 = 33% FT4 1,13 ng/dl 0,93 - 1,7=26% na dawce 56 coś tam Ciągle czuje się kiepsko. Jak zwiększam dawkę euthyroksu mam objawy nadczynności i kołace mi serce, pojawia się arytmia i poczucie nadczynności, ale bez zwiększania też czuję się tak sobie - brak sił, koncentracji, zawroty głowy Poszłam do nowego lekarza --który zastąpił mi moje 62 euthyroksu (zwiększyłam o 6 po ww wynikach) ---37,5 novothyra...
  • chodzi mi o zalezenie rany, i jakies wskazania co robic czego nie....... 22 jestem operowana w Edynburghu. pozdr
  • Witam - wyniki mojej żony TSH 6,23 /ul/Uml 0,27-4.2/ 151,6% fT3 2,89 /pg/ml 2,02-4,43/ 36% fT4 0,829 /ng/dl 0,932-1,710/ -13,2% czy duża niedoczynność bo samopoczucie złe czy dobrze obliczone procenty prosze o rade jakie jeszcze wykonac badania pozdrawiam
  • no i po wszystkim, nie było tak źle. Z zabiegu nic nie pamiętam oprócz tego jak czule klepał mnie po ręce anestezjolog :) Tak na świeżo mogę powiedzieć że strach ma wielkie oczy. Trochę boli kark, szwy no i przełykanie ale da się to znosić cierpliwie :) Powiedzcie mi tylko kobiety jak często trzeba zmieniać opatrunek i czy mogę przebywać na ogrodzie... bo tu mam wątpliwości. A na zewnątrz jest cudownie choć trochę wietrznie.
  • Mam brać Letrox rano!!! na czczo. Problem w tym, że budzę się o różnych porach. Czasami dość późno np. o 10, a czasami już o 8. Czy ma to jakieś znaczenie, że raz tabletkę wezmę o 9, a raz o 10.30? Jeszcze pytanie odnośnie posiłku. Niby trzeba zażywać leki na pół godz. przed posiłkiem, a ja nie zawsze mam ochotę coś jeść po łyknięciu tabletek?
  • Witam ponownie , jesteście skarbnicą wiedzy, dlatego też znowu zwracam się do was o radę. Właśnie mija 3 tygodnie od operacji. Nie robiłam jeszcze żadnych badań,ale czuję sie w miarę dobrze i mam nadzieję, ze wszystko bedzie ok. Mam kilka pytań dotyczących blizny. Wiem z tego forum, że powinno się ją masować. Stąd moje pytania : 1. jak to robić, czy już zacząć ( mam jeszcze małą opuchliznę nad blizną), ile minut dziennie? 2. czy smarować jakąś maścią, kupiłam cepan, ale t...
  • Witajcie Jestem świeżo po operacji (5 dni)Usunięto mi cały jeden płat.W związku z tym mam pytanie, kiedy powinnam zrobić pierwsze badania, żeby przekonać sie czy ten płat , który pozostał jakoś funkcjonuje.Czy już biec do laboratorium, czy może poczekać na wyniki hist-pat? Będą za jakieś 2 tygodnie. Przy wyjściu ze szpitala dostałam Euthyrox N75, ale trochę w ciemno, bo po operacji nie miałam oznaczanego tsh. Dodam, że czuje się w miarę dobrze, może trochę osłabiona i skołowana, ale to...
  • Jestem po operacjach w Gliwicach i po leczeniu tam jodem. Minęło pół roku i czeka mnie pierwsza kontrola(jutro).To jest narazie kontrola jednodniowa bez ostawienia leków. I teraz moje pytanie:Czy ktoś z Was miał taką, ile godzin ile trwa, i jak wygląda??
  • Jestem dwa tygodnie po operacji usunięcia tarczycy, co jakiś czas czuję w gardle "kluchę", która przeszkadza mi w połykaniu. Po odpoczynku to mija. Czy miał ktoś podobne objawy? Co to jest? Trochę się tym marwię tym bardziej, że kilka razy zapomniałam się i podniosłam dziecko ważące 11kg. Do lekarza idę za tydzień, ale może powinna iść wcześniej?
  • Witam! Zauważyłam że od pewnego czasu gdy zażywam euthyrox w porze raczej póznej czyli po godz.12:00 to mnie zaczyna że tak sie wyrażę telepać, jak po mocnej kawie.Prowadzę raczej nieregularny tryb zycia ze względu na pracę, tak wiec różnie wstaję i dlatego nie biorę leku zawsze o tej samej porze tylko wtedy kiedy wstanę czyli czasem o 7:00 a czasem o 12:00 Czy to może mieć wpływ na moje samopoczcuie? Zauważyłam że gdy wezmę rano tyroksynę to czuję sie normalnie a gdy o tej 12...
  • Czytałam,że sa przeciwskazania przebywania na słońcu po operacji tarczycy.Prawda czy fałsz.Nie wychodzić cz chronić ranę.
  • Heej dzisiaj robiłam badanie tsh jutro mam wyniki ale wszystkie znaki na niebie wskazuja ze mam niedoczynnosc. Treaz mam pytanie: biore pigulki w piatek mam zaczac nowe opakowanie w poniedzialek pierwsza wizyta u edokrynologa. czy zrobic sobie przerwe czy on mi bedzie kazał zrobic przerwe? czy tabletki wogole nie przeszkadzaja.? Jak wyglada leczenie niedoczynnosci?
  • Wizytę u endokrynologa mam dopiero w czerwcu (jak uda mi się umówić), więc pytam Was, może któraś o tym rozmawiała ze swoim lekarzem. Kilka dni temu zapomniałam rano o tabletce (biorę Euthyrox 75, wycięta cała tarczyca), przypomniało mi się dopiero sporo po godz. 17. Co powinnam zrobić? Wziąć tak późno tabletkę czy tego dnia już nie łykać? Ja wzięłam, ale teraz wydaje mi się, że nie powinnam.
  • Czytałam już różne posty i mniej więcej wiem na co się mam nastawić. Jednak proszę was o wskazówki nie wiem co mam ze sobą zabrać do szpitala by nie martwić się te kilka dni w szpitalu. Może to troszkę śmieszne i dziecinne pytanie ale jak dotąd nie miałam styczności ze szpitalem i w ogóle nie wiem jak to jest być jego lokatorem. Pidżamka to chyba z dekoltem? Acha operowana będę w szpitalu w Krynicy 18.06.08
  • Kochani, pewnie było to poruszane wiele razy ale jakoś nie znalazlam takich konkretnych wytycznych w punktach. Bardzo mi na tym zalezy. Plizzzz help, czyli co mozna, czego niewolno a co w mniejszych ilosciach.
  • Witam wszystkie Panie, Panow naturalnie tez. Chcialabym dowiedziec sie, jakie macie doswiadczenie, a moze wiedze od lekarza, czy Eutyrox i srodki antykoncepcyjne (Yasmin), moga jakos na siebie oddzialywac. I chodzi mi tu o psyche. Bede wdzieczna za odpowiedz. Jestem duzo bardziej depresyjna, ale i nerwowa, nie wiem czy to wplyw nowych hormonow, czyli tych tabletek zmieszanych z moja dawka E., czy tez sytuacja w domu.. Eutyr. biore od ponad 3 lat. Dawki od stycznia tego roku to jede...
  • witam,miesiąc temu usunięto mi oba płaty tarczycy{nadczynność,guzki} ,na zewnątrz rana zagoiła się ale wewnątrz wszystko nadal boli ,czy ktoś może wie jak długo to się goi,no i jak długo po operacji jest się na zwolnieniu lekarskim?pozdrawiam
  • Mam pytanie do Rubi, albo kogoś obeznanego z mianem przeciwciał Oznaczyłam sobie(ponieważ mam możliwośc bezpłatnego korzystania z labolatorium)przeciwciała MSAB wyszło mi 16 i TGAB ponizej 20 przyczytałam w waszych postach o innym nazewnictwie, czy to sa takie same? Nie bardzo chce mi sie iść do lekarza,zeby zapytać o to, bo wizyta jest kosztowna. pozdrawiam i czekam na odpowiedż

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się