Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      rany

    rany

    (18 wyników)
    • hej biorę tyroksynę od 2 miesięcy, oprócz tego stale łykam psychotropy problem mam taki, że oprócz tarczycy mam dość rozregulowany rytm dobowy (trochę na okoliczność innego chorowania, a trochę bałaganiarstwa). staram się nie zarywać nocy, ale różnie z tym bywa, w każdym razie zdarza mi się spać w godzinach 21-10, równie dobrze 22-2, 24-5, 24-12, 1-3, 3-6, 6-14 itd itp., jeśli śpię mało to potem dosypiam po południu Staram się to minimalizować, czasem idzie lepiej, czasem gorzej, ale chwi...
    • Od 24 listopada stosuje Euthyrox dwa razy dziennie (rano 75, a przed snem 50). Niestety wydaje mi się, że czuje się gorzej niż wtedy gdy brałam tyroksyne tylko raz dziennie, rano przed sniadaniem, ale za to w dawce 100. Popadłam w senność z którą sobie znowu nie radzę i zasypiam w ciągu dnia. Mam też zupełnie rozregulowany zegar dobowy (dziś zasnęłam dopiero o 4 rano, obudziłam się o 12 po to by przed 15 znowu usnąć) i mam tak zawsze gdy nie wychodzę z domu. Jakie macie doświadc...
    • Czy ktos z Was zauwazyl cos takiego? Od jakiegos czasu najmniejsza ranka (taka nawet po pryszczu) goi mi sie przez dwa tygodnie. Badanie na krzepliwosc krwi, ktore zrobilam 3,5 misiaca temu bylo w dolnej granicy. Czy to ma zwiazek z niedoczynnoscia?
    • Witajcie, Od niedawna mam problemy z tarczycą (a przynajmniej o tym wiem) i już mam wrażenie, że zwariowałam. Moje wyniki nijak się maja do mojego samopoczucia, a endo średnio ma wizje mojego leczenia, bo narazie w sumie niewiele z tego wychodzi. Ale od początku: w styczniu, po miesiącu na ostrej adrenalinie, zupełnie nie mogłam sie pozbierać. Po przebudzeniu byłam bardziej zmęczona niż wieczorem, plakalam na extreme home makover, piłam hektolitry wody i nie mogłam sie zmusić do robienia c...
    • wiem ze kilka mies temu pare osob zaczelo brac novothyral. czy mozecie opisac jak dziala na was ? czy rano ma sie wiecej energi czy poprawil sie stan wlosow i skory itd?
    • Czy te wyniki trzeba robić na czczo czy nie?W jednym laboratorium robiłam TSH na czczo, a w drugim fT3 ft4 i anty tpo normalnie po śniadaniu około 10 . Jedno laboratorium mówi,ze trzeba na czczo, drugie nie i juz nie wiem. Wyniki mam dziwne i nie wiem czy mam powtarzać. TSH wyszło mi 5,50 norma do 5.01 ( na czczo) a ft3 3,69 (1,8 - 4,2) ft4 1,58 ( 0,8- 1,9) anty tpo <10Pogubiłam sie w tym wszytkim i teraz już nie wiem.Niby mam pełno objawów niedoczynności, alew laboratorium mi powiedzi...
    • TSH: 0,109 (0,27 - 4,2) = - 4,1% ft3: 3,06 (2,57 - 4,43) = 26% ft4: 1,59 (0,93 - 1,7) = 85,7% na dawce tyroksyny 75 nauczyłam się od Was, że taki stosunek T3/T4 to niedoczynność i ponownie zacznę suplementacje selenem. Dla porównania podaję wyniki mojej siostry na dawce 81,25 TSH: 0,426 (0,27 - 4,2) = 3,97% ft3: 3,05 (2,57 - 4,43) = 26% ft4: 1,59 (0,93 - 1,7) = 86% Zaskakująco zbieżne są wartości ft3 i ft4 w moim i jej wyniku. Dzwoniłam do laboratorium, aby wyjaśnić czy nie ...
    • W poniedzialek rano ide na badanie krwi (tsh, ft3, ft4) i nie wiem czy powinnam wziac tabletke tak jak zawsze o godz 8 rano? Czyli tuz przed badaniem? Nie wiem tez czy lepiej isc na czczo, czy nie. Prosze dajcie znac czy to ma jakies znaczenie. Pozdrawiam.
    • Rano łykam Letrox 100 i wieczorem żelazo z kwasem foliowym. Mam niedobór żelaza (robiłam wynik na ferrytynę). Po sniadniu jak mi się przypomni łykam tabletkę Bilobilu - na moje luki pamięciowe... Oprócz tego nic więcej nie łykam. A co Wy przyjmujecie?
    • Witam! Pisalam kiedys o chorobie mojej 14 letniej corki TSH 4,36 (0,4-4,0) FT3 2,72 (1,5-4,2) FT4 13,6 (10,3-24,4) a-TPO 258 (35) Wczoraj odebralysmy wynik biopsji-obraz cytologiczny budzi podejrzenie rozrostu utkania chlonnego. Lekarka stwierdzila,ze to nic groznego,bo przeciwciala i biopsja wskazuja na zapalenie tarczycy-przepisala Euthyron N25 i kazala lykac wieczorem. Prosze o udzielenie mi rady- czy rzeczywiscie wyniki wskazuja na Hashimoto i nie nalezy bac sie wyniku biopsji,...
    • Witam,powinnam przyjmować Euthyrox 50 1 tabletke na czczo,tylko że właśnie jest u mnie z tym problem,rano zapominam a jak pamietam o tabletce to czasem jest juz południe czyli juz nie biorę, mam pytanie czy mozna niekoniecznie na czczo? I czy wtedy ma takie samo działanie?
    • Wielkie dzięki za odzew, człowiek od razu czuje, ze nie jest sam. Byłam dziś u doktor Chmielewskiej , w pierwszym momencie zareagowała na wynik tak jak Wy, z niedowierzaniem. Na razie dostałam Euthyrox N 125 mg.Jestem pod ścisłą obserwacją. Mam zlecone badania-p.ciała, tsh i cukier. Guzek na razie obserwuje, może się wchłonie jak będę brała hormon. 4 stycznia na kolejną wizytę. Teraz podaję wyniki, które u siebie znalazłam, ponieważ przedostatni z sierpnia 2006 jest chyba wpięty do kar...
    • motywujecie się gdy nie macie na nic siły? Wiem, że to po części sprawa hormonów to osłabienie zmęczenie itd ale już nie wiem co mam wymyślać żeby się zmobilizować. Od roku nie pracuję, praca magisterska utknęła na drugim rozdziale, nie mogę zasypiać o normalnych porach a potem śpię do 12 (budzików nie słyszę albo jestem tak nieprzytomna, że po prostu nie wstaję). Niby coraz lepiej z ustabilizowaniem hormonów ale cały czas mimo podnoszenia dawek niedoczynność... Może ktoś z Was podpow...
    • Cześć, czytając Twoje posty zauważyłam, że pewnie wiesz jak brać euthyros 25 razem z luteiną (tylko od 16 - 25 dnia cyklu). Ginekolog zalecił mi branie tego progesteronu z powodu torbieli na jajniku,która się teraz zrobiła, chce ją w ten sposób zlikwidować. Euthyrox biorę codziennie rano (w różnych porach od godziny około 6 do około 8 w zawiesinie co najmniej na pół godziny przed śniadaniem, niestety do luteiny nie dostałam w aptece ulotki, a termin jej przyjmowania się zbliża. Wi...
    • Czy można przyjmować inne leki podczas leczenia np.euthyroxem? Może podam przykład o co mi chodzi: na 30 minut przed śniadaniem euthyrox, potem śniadanie i następnie przyjęcie innych leków. Czy takie przyjmowanie innych leków nie zakłóca wchłaniania hormonów? Zawsze zapominam o to spytać lekarza!
    • Bardzo źle toleruję zwiększanie dawki leków:( Dzisiaj na wizycie lekarz stwierdził,że bardzo rzadko spotyka sie takie przypadki jak ja. Mam brać rano tabletkę 50mikrogramów euthyroxu a 30 minut przed obiadem pozostałą część dawki.( w tej chwili jest to 12,5). Ponoć szybka przemiana hormonu powoduje ,że 3-4 godz po wzięciu tabletki czuję sie dobrze a popołudniami jest zdecydowanie gorzej:(
    • Aada! Dzisiaj miałam po 2 godzinach od zażycia hormonu temp. 35,8.
    • prosze o interpretację wyników: Ft3 2.81 ng/dl norma 2.30 – 4.20 Ft4 1.27 ng/dl norma 0,89 – 1,7 TSH 1.893 ULU/ML norma 0.35 – 5,30 antyciala 1300!!! kompletny brak energii, bóle w mięsniach łydek, koszmar! pomóżcie!!!!! PROSZE O PODANIE DOBREGO ENDOKRYNOLOGA W WARSZAWIE. DZIEKUJĘ I POZDRAWIAM WAS!!! BIORE T4 - 75 mg I T3 20 mg.

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się