Forum   ryż

ryż

(397 wyników)
  • Kupiłam parowar, ma specjalną miskę do przygotowywania ryżu, ale nigdzie nie moge znaleźć informacji jak ten ryż przyrządzić, jaka ilością wody zalać, czy woda ma być zimna, czy gorąca? bardzo proszę o pomoc.
  • Niedawno informowano o arsenie, który znajduje się w ryżu. Podobno pochodzi z chińskich magazynów. Jak żyć bez ryżu? Używacie go czy unikacie?
  • Bardzo prosze o pomoc osoby bardziej doświadczone. Otóż pełna dobrej woli zakupiłam ryż jaśminowy tajski. Wychodząc z założenia, że producent wie jak używać jego produktu ugotowałam go wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Tfuuuu..... wyszło paskudne paskudztwo. Otóż opłukałam tak jak trzeba, wody odmierzyłam dokładnie taką ilość jak powinnam, gotowałam dokładnie z zegarkie w ręku odpowiednią ilość czasu. Nie dodałam soli , zostawiłam do wchłonięcia ! I co ? a właśnie to , ...
  • Zamówiłam razem z zakupami czarny ryż i chciałabym zrobić jakieś fajne danie na sobotę. Przejrzałam galerię ale znalazłam tylko jeden przepis, który średnio estetycznie mi pasuje. W necie jest trochę przepisów ale nie wiem, które są sprawdzone. Może macie jakieś swoje sprawdzone przepisy, najchętniej z kuchni orientalnej takie żeby były dobre ale jednocześnie efektowne na talerzu, skoro kolor ryżu taki niecodzieny. ;)
  • Gdzie najczęściej kupujecie (w dobrej cenie) ? I jaki możecie polecić ? Opłaca się np kupowac w sieci ?
  • Chodzi mi głównie o ryż, ale makarony też. Tak z ręką na sercu, czy komuś one naprawdę smakują, a nie tylko jadacie je, bo są zdrowsze? Jak dla mnie to to jest niejadalne bez smacznych dodatków. Biały ryż mogę zjeść na sypko bez niczego i bardzo mi smakuje, a ten dziki (czy jak on tam się nazywa) brrr.
  • Proszę o przepisy, linki do sosów do ryżu z kurczakiem. Jem go 3 razy w tygodniu po treningach i gotowanie jednego i tego samego sosu zaczyna być uciążliwe.
  • Stosujecie w kuchni? Jeszcze nigdy nie jadłam, mam ochotę spróbować :-) Gotujecie go tak samo jak biały bez mieszania?
  • Proszę mi powiedzieć co robię źle? Na oleju zeszkliłam cebulę, wsypałam ryż arborio, podsmażyłam, aż wszystkie ziarenka stały się przezroczyste, dodałam trochę wina, podsmażyłam, zalałam bulionem, przykryłam. Gotuje się na wolnym ogniu już pół godziny i ryż nadal jest twardy :( Spodziewałam się, że będzie "al dente", twardawy, ale elastyczny, a on ma miękką otoczkę, a w środku jest dosłownie twardy, kruszy się w zębach jak niedogotowany ryż :( Ile jeszcze mam gotować? mam jeszcze bulion, żeb...
  • Mam ochotę na jakąś potrawę z ryżem. Najlepiej jakąś zapiekankę. Ryż jadam rzadko, najczęściej na słodko - zapiekany z jabłkami, śmietaną i cynamonem. Czasem również w sałatkach, np. z kurczakiem wędzonym i ananasem albo w obiadach typu: potrawka z kurczaka i pieczarek z ryżem. Nie mam pomysłu na coś nowego, smacznego i szybkiego. Pomożecie? ;)
  • Płuczecie kaszę i ryż przed gotowaniem? Przyznam, że nigdy tego nie robię, kasza i ryż zawsze wychodzą mi dobre i nie wiem, dlaczego bardzo często zaleca się to płukanie... No więc, płuczecie i jeśli tak, to dlaczego?
  • Witajcie :) Od dawna podczytuję FK i zaczerpnęłam stąd już wiele cennych informacji i inspiracji, liczę na Waszą pomoc i tym razem :) Moja koleżanka, nie-Polka, zwróciła się do mnie z problemem, a ja nie bardzo potrafię pomóc. Zamarzyła jej się owsianka na ryżu i poszukuje odpowiedniego. W Tesco czy Almie podobno nie znalazła(a może po prostu nie wiedziała, że to ten, bo na razie prawie nie zna polskiego). Ja niestety znam się na tym, jak żaba na długipisach, google nie pomógł... Ja...
  • przepis moze i dobry,ale mam zastrzezenia: ryz musi byc specjalny do sushi,i nie gotuje sie go na sypko,powinien byc ugotowany sos do ryzu a nie oddzielne skladniki.
  • Proszę o Wasze sprawdzone przepisy z ryżem. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odp.
  • Wypróbowałam właśnie wersję z kalafiorem- pyszna, choć myślę, że z kurczakiem ma bardziej zdecydowany smak ! DO tego wystarczy na nakarmienie pułku wojska:)
  • Coś mi odboło i nagotowałam ryżu dla pułku wojska. Wczoraj było ri sotto z kurkami, dzisiaj tzw. chińszczyzna, ale już zaczynam mieć jakieś odruchy na myśl o kolejnym żarciu z ryżem. Czy można zrobić z niego coś innego? Innego w sensie, że nie chcę robić kolejnego dania pod tytułem cośtam z ryżem. Mam pewne opory przed wyrzucaniem jedzenia a mrozić tego nie ma sensu. Pomożecie?
  • Prośba o oświecenie: paelli nigdy dotąd nie robiłam a w Hiszpanii wszelakie smakowały mi do bólu:) Wynalazłam przepis na taką z frutti di mare a tu wymóg ryżu średnioziarnistego (przed chwilą zresztą ot tak podejrzałam - generalnie takie wymogi w przypadku paelli). Dziś zrobiłam rajd po okolicznych sklepach mniejszych, większych oraz na bazarku: ryżu pod dostatkiem różnych rodzajów, gatunków, firm, ale kiedy pytałam o średnioziarnisty to widziałam tylko zdziwienie (w tym i u takich gdzie...
  • Zakupiłam makaron w kształcie ryżu i nie wiem jak go zagospodarować . Myślałam o sałatce ale nie wiem co by najbardziej teksturowo pasowało. Ktokolwiek wie , robił , helpunku.
  • J.w. Mam w planach szyszki z krówek i zastanawiam jak zrobić, żeby ryż prażony był chrupki jak w czekoladzie a nie gumowaty jak kupiony w torebce?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się