Forum   sardynka

sardynka

(14 wyniki)
  • Ostatnio rozmawiałam z kimś nt.sardynek. Usłyszałam, ze pod żadnym pozorem nie powinno się jadac sardynek w oleju produkcji marokańskiej. Jakoby w Niemczech była ogromna afera związana z zatrutymi/skazonymi sardynkami z tego kraju pochodzącymi. Osoba która mi to mówiła nie wiedziała o jakąż to straszną truciznę chodziło, wieści były od wspólnego znajomego mieszkającego w Niemczech. Dioksyny? Rtęć? I dlaczego akurat sardyński marokańskie są "be" a np.hiszpańskie dobre (taki argument też ...
  • Witam, może mi ktoś wiedzący wyjaśni, czy sardynka i szprotka to to samo? Kupiłam dzisiaj puszkę Sardynek, producent King Oscar. Na opakowaniu napisane wielkimi literami "Sardines in tomato". takoż samo po bokach opakowania. W domu otwieram, a tu w środku małe rybki, z drugiej strony puszki nalepka o treści takiej: "Sardynki w sosie pomidorowym. Skład: szprot (sprattus sprattus) - 70% " i dalej coś tam, ale nic o sardynkach! To ja nie wiem, jak się produkt może nazywać sardynki, a z...
  • sardynki

    (11)
    dostałam zalecenie diety bogatej w wapn.No wiec jadłam jogurty,łososia,piłam mleko i cała ta reszte. Teraz kolej na sardynki,ktore wapnia maja co niemiara. Poradzcie mi jak dobrze przygotowac sardynki .Kupiłam w puszcze,w sosie własnym.
  • W portugalskim miasteczku portowym Portimao powstanie wkrótce lodziarnia oferująca smakoszom lody o smaku krewetek, tuńczyka i grillowanych sardynek. Właściciel Manuel Oliveira zapowiada, że w jego lokalu będzie można zjeść także lody o tradycyjnych smakach oraz aż 60 zupełnie egzotycznych rodzajów. Ojciec pana Oliveiry trafił do Księgi Rekordów Guinnesa jako wynalazca największej liczby nietypowych smaków lodów, a w jego lodziarni w Wenezueli można zamówić deser o smaku… cz...
  • ktora ryba jest tlustsza ?
  • kupiłam takie w pomidorach i mają taki "błotnisty" smak, czy ktoś może mi wyjaśnić czy jest to naturalne ?
  • Syn pojechał z kolegą pojeździć po mieście w celu znalezienia jakiegoś sprzętu rtv. Ja akurat postanowiłem zrobić tatara i zmieliłem kawałek ligawy, bo akurat miałem świeżutką. Do tatara lubię dodać między innymi kawałek sardynki. Zadzwoniłem do syna, żeby po drodze kupił puszkę sardynek. No i stało się. Pojechali do Lidla i kupili dwie puszki. Dobrze, że tylko tyle. Zadowolony przywiózł i z radością stwierdził: " Ojciec ty kupujesz po 8 zeta, a tu masz po 2,89 zł. otworzyłem puszkę i ...
  • lubicie anchovies? ja nie bardzo,ale to sie powolutku zmienia, a dowod na to mialam wczoraj kiedy nagle spadla na mnie ogromna potrzeba zjedzenia makaronu z sosem pomidorowym,wlasnie z tymi bardzo slonymi rybkami. Wiec zaczelam kombinowac i oto co mi wyszlo: potrzebne: pol litra przecieru pomidorowego (passata - taki gesty pomidorowy sos), pol czerwonej cebuli, mala puszka anchovies, seler naciowy, wydrylowane czarne oliwki. Celulke skroic i podsmazyc na olivie. Dodac rozdrob...
  • w Auchan (dl.ok.12cm, PLN 9,..), chcialam na grila, ale maz powiedzial ze nie bedzie sie z tym bawil mam na patelnie...jakos to nie widze, bo ta ryba to smakuje tylko grilowana czyz nie ???? pzdr k
  • ostatnio nabyłam mrożone sardynki (skuszona ceną w stosunku do opakowania sardynek w oleju, które to sardynki namiętnie ostatnio pochłaniam na śniadanie). I myślałam, że jak przyjdę do domu, wrzucę w google :mrożone sardynki, wyskoczy mi cała litania przepisów, jak z tego zrobić podróbkę sardynek w oleju. Ale nie wyskoczyła... Ludzie, co ja mam teraz zrobić z tymi sardynkami zanim się przeterminują? Dodam, że przy okazji kupiłam też mrożone sardele i mrożoną mieszankę grzybową (bocznia...
  • Bardzo lubię biały ser na śniadanie, byle nie na słodko. Zwykle mieszam go ze śmietaną i szczypiorkiem, startym kiszonym ogórkiem bądź pokrojonym pomidorem. Może ktoś mi zdradzi jakiś inny przepis?
  • nazbieralo mi sie pare puszek rybek, glownie sardynki w oleju, ale rowniez szprot i sledziki w roznych zalewach (pomidorowo-korzennej, koperkowo-korzennej i imbirowej). co moge z tego wszystkiego zrobic (nie razem oczywiscie), pomijajac paste do kanapek z serem bialym (to juz mi sie przejadlo ostatnio)? dzieki za sugestie
  • Właśnie zamówiłem na święta , bez konserwantów , peklowany z kością i wędzony na gorąco , paluszki lizać , w tamtym roku wisiał na strychu aż do wiosny , staropolska receptura , czym dłużej leżakuje tym smaczniejszy .
  • mam od dawna książkę kucharską M.Dislowej zawierającej przepisy z lat przedwojennych.Większość jest uniwersalna na na obecne czasy.Jedno tylko mnie zastanawia.W wielu przepisach na pieczenie czy rolady z różnych mięs do nadzienia, szpikowania itp. autorka używa sardynek, masła śledziowego lub anchois.Nie miałam odwagi tego wypróbować (jedynie sardynka do tatara) ale w daniach na cipło nigdy.Czy macie swoje doświadczenia a jeżeli tak, to proszę o sugestie i ocenę.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.