schab

schab

(198 wyników)
  • Wczoraj kupilam kilka kotletow schabowych bez kosci. Zawinietych jak to tutaj w zwyczju w papier z warstewka foli czyli ok. Dzis odwijam ten schab i patrze z a tam pelno wody wewnatrz a na zewnatrz papier jest suchy. Dodam tez ze caly ten schab z ktorego mi odkrojono kotlety byl zawiniety w folie. Podejrzewam ze mieso bylo zamrozone uprzednio.
  • witajcie, pytanie do tych, którzy ten eksperyment mają za sobą :) czy schab, już po odlaniu soków, zawinięty, wydziela intensywny zapach? albo w ogóle zapach? pytam dlatego, bo moją jedyną możliwością jest powiesić go sobie nad łóżkiem :). poza tym mam współlokatorkę, która nie je mięsa, o ile widok dyndającego schabu mogłaby przełknąć to obawiam się, że zapachu już by nie "zniesła".
  • w zeszłym roku robiłam pierś z indyka z przepisu znanego na tym forum - nadziewaną mieszanką bakalii (figi, żurawina, orzechy itp.). była pyszna. tym razem mam kawał schabu, który powinnam jakoś spożytkować i nie chcę robić ze śliwką czy morelą. wyjdzie z takim nadzieniem jak do indyka? a może jakiś sos do tego? w przyrządzaniu mięs nie jestem wirtuozem, więc będę wdzięczna za sugestie:)
  • Jak mozna osolic schab który wyszedł za słony, czy mozna pomoczyć troche???
  • Mam pytanie do bardziej doświadczonych: jak należycie upiec ww mięso? Nie mogę jeść smażonego, więc nie obsmażam przed wrzuceniem do rękawa. Wcześniej marynuję w zalewie (troszkę oliwy, przyprawy). Potem rozgrzewam piekarnik do 190-200C i w tej temp. piekę kwadrans, po czym zmniejszam temp. do 180C i piekę tak przez godzinę. Efekt - mięso suche jak wiór:P Może coś doradzicie? Pozdrawiam
  • Witam. Jak upiec szynkę, schab i karkówkę w piekarniku, żeby były soczyste? Jak długo piec, i w jakiej temperaturze i jak marynować? W googlach są przepisy, ale ja chcę od was. Pozdrawiam.
  • Jeśli ktoś pamieta i robił wędlinę z tego przepisu a'la parmeńskie czy tez inaczej zwane "schab w skarpetce" ? Bo właśnie jeste w trakcie suszenia schabu i w jednym miejscu pojawił sie mały ale jednak lekki biały nalot ??? zeskrobać czy wywalić ?
  • Moi drodzy, chcę na urodzinowy obiad przygotować roladę ze schabu, robiłam kiedyś nadziewną pieczarkami, ale tym razem może nadziać czymś innym, tylko czym? może szpinakiem z fetą? czy dobrze będzie się to komponować? albo jakieś inne nadzienie? no i kolejne pytanie, czy mogę przygotować roladę w sobotę wieczorem, a upiec dopiero w niedzielę? czy nadziać dopiero przed upieczeniem? a można to upiec w rękawie? Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam
  • Był kiedyś tutaj na forum przepis na schab robiony w damskiej skarpetce. Wyszukiwarka milczy. Czy ktoś ma linka do tego przepisu. Z góry dziękuję.
  • słyszalam o przepisie wg , ktorego wychodzi nam soczysty schab. ponoc gotuje sie go 1 godzinę i studzi 6 , następnie powtarza się taką operację kilkakrotnie. Znacie może ten sposób?
  • Zamarynowany w winie i przyprawiony już jest. Nie piekłam jeszcze dziczego schaby a nie chcę takiego dobrego mięsa zmarnować, więc pytam was, jak najlepiej go zrobić? W rękawie, czy bez? Ile i w jakiej temperaturze? Będziemy go robić dzisiaj, więc bardzo proszę o jakieś szybkie reakcje. Z góry dziękuję.
  • Witam serdecznie, chciałam u Was sie poradzić. Mam gości w tym tygodniu, i planuję na drugie danie podać roladę ze schabu. Mam ładny kawałek schabu ok. 1,5 kg - niezbyt chudy, więc będzie soczysty. Planuje rozciąć go na plat, zrobić nadzienie - i tu mam dylemat, zrobić andziecie z podgrzybków suszonych, namoczonych uprzednio, obsmażonych z cebulką, czy zrobić z podgrzybków zamrożonych - uprzednio podgotowanych, i również odmrożonych, obsmażonych z cebulką? Czy te odmrożone nie będą takie ...
  • Witajcie, mam w zamrażarce kawałek schabu z kością,myślę o obiedzie na wtorek. Znalazłam taki przepis: Składniki * schab 1 kg * cebula 2 szt * sól 1 łyżeczka * curry 1 łyżeczka * pieprz 0,5 łyżeczki * listek laurowy 1 szt * olej Sposób przyrządzenia Schab natrzeć solą, pieprzem oraz curry na 12 godzin przed pieczeniem. Odstawić w chłodne miejsce. Piec schab w brytfannie zawinięty w folii około 40-50 minut w zależności od grubości schabu. Cebul...
  • czy pieczony, obojętnie. taki przepis na schab, gdzie wyjdzie też pyszny sosik. wystarczy link, tylko sprawdzony:) robiłam już 2x z googli ale nie wyszedł mniamuśnie :(
  • Mam zamiar kupic schab firmy Krakus- widzialam takie w sklepie. Jak go upiec zeby nie był twardy. Kiedys próbowałam upiec normalny ale był twardy bee
  • Jak myślicie, a może juz ktos tak wlasnie robił - czy moge natrzec schab srodkowy/karkowy przyprawami i czosnkiem, ew. dodac śliwki suszone i taki surowy z przyprawami zamrozic??? A upiec dopiero za 2 tygodnie? czy czosnek nie zrobi sie gorzki przez zamrozenie? a sliwki suszone?
  • Chcialabym zrobic pieczony schab ze sliwka i zalac go jakas galareta. Taka jak sie czesto pieczenie pokrojone w kawalki podaje. Czy moglby mi ktos podpowiedziec jak cos takiego sie robi? Czy to jest tylko woda z zelatyna? i tym polewam mieso, czy cos innego? Pytanie pewnie banalne, ale naprawde nie mam pojecia. Z gory dziekuje.
  • Otóż posiadam w zamrażarce rozbity przez panią w mięsnym jakąś super maszyną plaster schabu. Kotlety to nudna rzecz, co jeszcze ciekawego mogę z niego zrobić? Obiad dla jednej osoby, raczej niedrogi, może być trudny ;)
  • nie straci smaku? mam prawie kg schabu bez kosci, ktory nieopatrznie zamrozilam swego czasu w kawalku choc zamierzalam w porcjach. problem w tym, ze nie posiadam piekarnika ani nic piekarnikopodobnego i pozostaje mi tylko patelnia. jesli zrobie schabowe i zamroze, to chyba nie bedzie juz to samo. moze mozna zrobic cos na patelni, co da sie pozniej zamrozic, a po rozmrozeniu nie bedzie smakowalo jak kapec???
  • ze sliwka , aby nie byl zbyt suchy? Chodzi mi bardziej o sposob pieczenia, nie mam termoobiegu , chcialabym ten schab podac na zimno. Z gory bardzo dziekuje za rady :)
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.