Forum   sernik wiedeński

sernik wiedeński

(7 wyników)
  • Sernik bardzo łatwy w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Gorąco polecam. W życiu nie myślałam, że pieczenie sernika jest takie łatwe :))
  • czego mamdodać, żeby po upieczeniu się nie rozwalał??? nie można go pokroić i wyjąć z blachy. czy to wina gotowego twarogu, tego z wiaderka??? do tej pory kupowałam pesidenta z biedronki. dzisiaj mam inny-z włoszczowej. wg przepisu daję 2 łyżki mąki ziemniacznej/na kg sera. może to za mało???, przepis stary, z czasów kiedy to twaróg trzebabyło mielić a te gotowe są takie puszyste.. może dodam budyń śmietankowy razem z tą mąką??? albo samą mąkę??
  • Witam. Na Wielkanoc chcę po raz pierwszy upiec sernik wiedeński, ale słyszałam, że trochę od spodu podchodzi wilgocią. Czy to prawda? Może dać na spód herbatniki. A może ktoś ma wypróbowany przepis i nie ma tego problemu. Boję się, że będzie nieapetyczny jeśli upiekę w piątek przed Wielkanocą.
  • Mam ochote upiec na święta sernik wiedeński, czy ktos ma sprawdzony przepis? Prosze poratujcie mnie!!
  • Chodzi mi o samo już pieczenie. Właśnie zmieniłam piekarnik z gazowego na elektryczny i mam pytanie. Sernik ustawiony na 2 poziomie licząc od dołu, włączona grzałka dolna i górna, wierzch sie pięknie przyrumienił a spód niestety nie. Myślałam ze ustawiając bliżej dolnej grzałki uzyskam spieczenie spodu, a tu figa. Czy możecie mi podpowiedzieć jakie zasady panuja w takim piecyku? W zamian moge podzielić się przepisem na dobrutki serniczek idący w bioderka jak należy :) 1 kg tł...
  • 1/2 kg.twarogu (doskonale nadaje się 3 krotnie mielony), 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,1 szklanka cukru,1/2 kostki masła, 4 jajka,cukier waniliowy lub olejek migdałowy,bakalie. Wszystko razem wkładam do miski - oprócz białek - i bardzo starannie miksuję. Ubijam białka ,do masy dodaję bakalie a przed włożeniem do pieca dodaję białka i delikatnie mieszam z masą(łyżką) Piec około 50 min. Naprawdę robisię szybko i jest bardzo smaczny.
  • Kochani, cale zycie robilam sernik z przepisu ze starej, rozlatujacej sie "Kuchni Polskiej" (takiej wydanej w latach 50tych...). Zamejlowalam do domu rodzinnego, zeby mi przepis zeskanowali i poslali, ale okazalo sie, ze moja mama ksiazke wyrzucila (ku rozpaczy calej rodziny). Czy ktos z Was ma moze te ksiazke i moglby mi ten przepis poslac? Przepis byl z kilograma sera i 10 jajek, ale reszty nie pamietam :( Bede wdzieczna za pomoc!!! ------------------ Wiedzma w Somerset
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.