Forum   serowe

serowe

(128 wyników)
  • Mamy cudowne sery przywiezione ze Szwajcarii i Francji, częściowo już zjedzone, ale i tak mamy ich mnóstwo. Część zjadamy z pieczywem w sałatkach, z kawałka appenzelera zrobiliśmy kalafior zapiekany pod serem, proszę doradźcie jakieś ciekawe potrawy, które nie pozwolą w pełni docenić ich walory. Schwyzer (surchoix) - Szwajcaria, prawie 0,5kg Appenzeller - Szwajcaria, 75g (+250g owalnego sera podobnego wyglądem, ale łagodniejszego, ulotka była z mnichami, polecany z owocami, nazwy zapomn...
  • Ma ktoś może przepis na zupę serową? najlepiej na serze cheddar lub podobnym ostrym. może być również z serków topionych.
  • 26 lutego 2011 roku w sobotę o godz. 18.00 odbędzie się w Klubie Kolacyjnym DAKAWO niecodzienna kolacja-degustacja. Ser najzacniejszy zjedzie się na nią aby zaprezentować Państwu prawdziwe perełki polskiej sztuki serowarskiej. Prelegentem i jej wodzirejem będzie Gieno "Brzucho" Mientkiewicz największy znawca polskich serów zagrodowych, ich wielki propagator, dziennikarz, kucharz i smakosz – człowiek wyjątkowy - jedyny w swoim rodzaju. Będzie zatem wielka degustacja i wykład o sera...
  • Zapomniałam jak to się nazywa, jakoś nie po naszemu, ale może Wy podpowiecie. Biały ser rozgniata się widelcem, dodaje się do niego podsmażane warzywa - brokuły, kalafior itp. Wymieszaną masę posypaną utartym żółtym serem, zapiec. Czy robicie coś podobnego?
  • Poproszę o przepis na sos serowy dla 10-miesięcznego niejadka. Taki do makaronu lub warzyw. Albo inne wysokokaloryczne potrawy
  • Witam. Bardzo smakuje mi gorący kubek knorra - serowa. Jak ugotować coś podobnego? Bo jest naprawdę niezły, ale objadanie się chemią jednak nie jest zbyt zdrowe ;)
  • Zostałam obdarowana mega porcją gnocchi z nadzieniem serowo-ziołowym, chciałabym podać na kolację tylko zastanawiam się jaki sos do tego? Ew. może macie inne propozycje na podanie?
  • W wątku o tilapii kolega Humbak podał link do przepisu na penne z sosem serowym i figami. Zrobiliśmy cosik takiego w weekend i było przepyszne. I zgodnie z zaleceniem Humbaka daliśmy ciut mniej fig, niż w przepisie, a mianowicie 8 zamiast 10. Uwaga, kupiliśmy paczkę 500 g makaronu trójkolorowego (jak na obrazku) i była to ilość na 4 bardzo solidne porcje. Przepis jest na 2 porcje. Nigdy wcześniej tak pysznego penne jeszcze nie jadłem. Smacznego. :) www.mojegotowanie.pl/przep...
  • dzisiaj kupiłam "pomysł na" zapiekanka serowa z Winiar. I to co zobaczyłam po wyjęciu z piekarnika doprowadziło mnie do rozpaczy. Myślałam że ta "zalewa serowa" jakoś stwardnieje a to było tak samo rzadkie jak wtedy gdy włożyłam do piekarnika. czy to powinno tak wyglądać? od razu przepraszam że piszę tu o gotowych daniach bo wiem że takimi pogardzacie( ;) ,ale pomyślałam że może ktoś z was jednak próbował:)
  • Chodzi za mna fondue, mam w lodowce gruyere a znajomi przychodza jutro. Problem jest taki, ze moj znajomy jest na diecie niskoweglowodanowej, a jego zona jest wegetarianka. Poradzcie, co jeszcze mozna maczac w serze oprocz bagietek? czytalam gdzies, ze podgotowane warzywa (brokuly, kawalki marchewki, pieczarki), albo owoce (kawalki jablka albo gruszki). Czy ktos probowal i moze cos poradzic?
  • Przepisów na oponkiserowe jest mnóstwo. Oczywiście poza proporcjmi różnią się jeszcze jednym składnikiem. W jednych przepisacj jest margaryna (bądź masło) W innych jest śmietana i wówczas przepis nie zawiera margaryny. Jak to się odzwierciedla w smaku tych oponek. Może ma to wpływ na ich konsystencję( tzn bardziej pulchne, czy też bardziej twarde). Ktoś wie?
  • Do zupy serowej wrzuciłam: starty parmezan, starty oscypek i troszkę sera topionego. I uprzejmie donoszę, że w.w. sery nie raczyły się rozpuścić. Dlaczego? PS. Gotowałam parę minut ( 3-4), potem dolałam białego wina, to juz chyba nie bedę gotować bo mi procenty uciekna. Dzięki
  • Zawsze jak jestem w Galerii Mokotow na gorze we wloskiej jadlodajni jem salatke z grillowanych baklazanow i do tego rogaliki, ktore uwielbiam. No, wlasnie - nie spotkalam jeszcze podobnego przepisu, wiec pytam Was. Rogaliki maja w ciescie suszone ziola (zapewne oregano i moze cos jeszcze) zawiniety maja w srodku tarty parmezan (chyba). Smak maja intensywnie ziolowo-serowy. Moze ktos z Was spotkal przepis na takie wloskie pieczywo. Bede wdzieczna za wszelkie porady.
  • pewnie znalazło by się więcej takich. pasta serowa ponoć nieźle za skórą się odkłada.
  • Zainspirowana naleśnikami fetinni fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81504208,81504208.html zadaje pytanie: jak Wy robicie farsz serowy do naleśników? I drugie pytanie: w opisie farszu serowego fetinnia nie uwzględniła śmietany/jogurtu. Czy taki farsz jest lepszy jeśli chce się naleśniki usmażyć na maśle? Wybaczcie jeśli moje pytania sa infantylne, ale marna ze mnie kucharka, dopiero się uczę.
  • ulcia2.fotosik.pl/albumy/558788.html
  • Jadłam ostatnio zupę serową:białą, rzadką, z natką pietruszki, miała posmak serka topionego, ale i tak była bardzo smaczna, a poza tym pewnie prosta i tania, może ktoś wie jak taka zupę zrobić... wstyd sie przyznać, ale nie bardzo lubie eksperymentować. b.
  • Jescze nie probowalam sama,ale słyszalam bardzo pozytywną opinię.Koleżanka mi wczoraj poleciła,więc dzisiaj zrobię małą kolacyjkę dla znajomych:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.