smalec

smalec

(122 wyniki)
  • potraficie ? czy maslo musi byc zoltawe czy moze byc biale (juz zestalone)?
  • Smalec sam w sobie jest pyszny, ale zapomnialam, ze uzylam, miedzy innymi, wedzonego boczku, ktory juz sam w sobie jest slony:( Smalec na koniec posolilam i katastrofa gotowa. Buuu.....:(( Jest dla niego jakis ratunek? Dzieki.
  • Mój Tata upiekł na 11 listopada 2010 gęś. Z pieczenia został litrowy słój wytopionego tłuszczu (z jednego ptaka :-)). Wyraziłam zainteresowanie tym specjałem i do dziś mam go w lodówce - miałam robić pasztet z wątróbek kurzych, ale odstąpiłam od tego pomysłu. Mam jeszcze miód palmowy, data ważności do połowy 2011, oliwki w oliwie i soli, data do maja 2010 (wyglądają dziwnie, ale pachną dobrze), dżem z owoców kaktusa do końca maja 2011. Wyrzucić czy coś się jeszcze da zjeść?
  • ostatnio eksperymentuję trochę ze smalcem, tzn. do przetapiam słoninę i dodaję np. jabłko, cebulkę, majeranek, bazylię. A wy co dodajecie do smalcu własnej roboty?
  • Tzn. jakiej firmy mam kupić, żeby ciasto (kruche, piernik) było dobre. Czy muszę sama ten smalec wytopić ze słoniny?
  • Do czego używacie? pamiętam, że kiedyś czytałam różne przepisy i zaraz zapominałam o nich bo wśród składników był gęsi smalec. Teraz kupiłam ten smalec i nie mam pomysłu.
  • z dodatkami? kiedy należy je dodać? np. cebulkę, jabłko, zioła? z góry dziękuję!!!
  • Otóż wytapiam słoninę, uprzednio pokrojoną w kostkę. Trwa to już strasznie długo i wydaje mi się, że kawałki słoniny już się nie zmniejszają. I co dalej? Wytapiać do końca? To mój debiut, więc wybaczcie..
  • Planuję na najbliższą imprezę zrobić smalec, ale nie chciałabym, żeby był nudny i mdły. Rozumiem, że mogę dodać do niego różne rzeczy, ale... no właśnie - jakie? Do jednej części dodałabym jabłko (obrane i pokrojone na drobno), cebulę (w piórka) i majeranek, a do drugiej - co? Czosnek? I? Co można by jeszcze do tego dołożyć?
  • tuczy? Uwielbiam pomaczać chlebek w tłuszczyku po pieczeni lub posmarować smalcem i zjeść ale nie wiem czy przypadkiem nie utyję :(
  • smalec

    (32)
    Jak zrobić doskonały smalec? taki sam jak bywa na weselach, na tzw. wiejskich stolach? Czy ktoś potrafi stworzyć takie cudo? Prosze o podpowiedz...
  • zrobiłam smalec ze słoniny i karkówki/ z jabłkiem i cebulką /...czy długo się przechowa bez lodówki??Zabrać chcę te smakowitości pod namiot...ale jak ile wytrzyma w cieple???
  • Normalny, czysty, bezzapachowy, wieprzowy smalec? Taki do smażenia faworków? Zrobiłam dwa podejścia ze smalcami z supermarketu: oba po roztopieniu na patelni ŚMIERDZĄ. Skład: lard 100%. Coś mi się kołacze po głowie, że jakość, w tym zapach smalcu zależy od części świni, z której jest wytopiony, np. ze słoniny jest lepszy niż z sadła/podgardla czy jak tam, w każdym razie jedne czają, drugie nie. Możecie polecić konkretną firmę, nazwę smalcu, który jest bezzapachowy i nadaje się do smażenia faw...
  • W sklepie z mięsem drobiowym słyszałam kilka razy jak ludzie pytali o gęsi tłuszcz. Dzisiaj zapytałam o co chodzi z tym tłuszczem i wytłumaczono mi, że jest bez cholesterolu???????!!!!!! po przetopieniu jest swietny do smarowania chleba - ma właściwości lecznicze. Jest dobry do ciasta zamiast masła i takze do smażenia. Czy ktoś mógłby mnie oświecić w tym temacie?
  • jw. moze wasze ulubione przepisy? pozdr
  • smalec

    (8)
    ostatnio,chociaż rzadko to robię kupiłam smalec w kostce.Wydaje mi się ,ze nie jest to normalny tłuszcz wieprzowy ale jakaś mieszanka z łojem.Czy macie takie same odczucie?
  • Tak mnie ostatnio naszło na smalec, kupiłam ładny kawałek surowego boczku i słoniny. Zrobiłam z tego pyszny smalczyk taki z cebulką, a jaki zapach mmm. Właśnie siedzę i obżeram się chlebem z owym smalczykiem, wiem, wiem to nie zdrowe itd, itd. ale raz na jakiś czas trzeba sobie dogodzić. Jak wy robicie takie smakołyki, słyszałam że nie którzy dodają jabłko ale w jakiej postaci?
  • jak w temacie...zrobiłam dzis smalec...smakowo pyszny ...ale on nie jest biały...wrrr....co zrobic aby smalec był biały? czegos dodac? dłużej wytapiac (wytapiałam ok godziny 25dkg słoniny)...zdradźcie tajemnice białego smalcu...
  • Juz sama nie wiem... Przejrzałam kilkanaście przepisów i nikt nie wspomina o mozliwości dodania do domowego smalcu pieczarek. Czy coś jest nie tak z pieczarkami w smalcu?
  • kochani, zwracam sie do was z takim pytaniem... dzwonila do mnnie kolezanka, ktora chciala sprawic mezowi przyjemnosc( wyjezdza z kolegami na Mazury), i zrobila, albo raczej probowala zrobic smalec , ale po prostu "nie zsiadl sie"- co moglo byc tego przyczyna? dzieki Kaska
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 7
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.