soczewica

soczewica

(19 wyników)
  • Mam nadzieję, że nie będzie to kompletny OT, ale Google mi tym razem nie pomógł... Gdzie w Poznaniu (najlepiej w centrum) można kupić (suchą) soczewicę czerwoną i zieloną? (A najchętniej również ciecierzycę.) Do tej pory udało mi się tylko po dłuuugich poszukiwaniach dotrzeć do soczewicy w puszce. Poznaniacy - Wasze wskazówki bardzo mi pomogą :).
  • ciasto, wiadomo, bezjajkowe, ale to juz bylo bierzemy soczewice, gotujemy ja porzadnie, mozna, a nawet trzeba przekroczyc czas, zeby byla miekka, soczewice odcedzamy i podsmazamy ja pare minut, zeby stracila wode, to i farsz latwiej sie uda podsmazamy cebulke, dodajemy ze trzy zabki czosnku i smazymy je minute wszystko do farszu, a farsz przyprawiamy kminem rzymskim (to ta przyprawa, pachnaca jak spocony i zestresowany mezczyzna w autobusie), gran masala trzeba dodac, sol, pieprz, papr...
  • ciekawym wariacji na temat... Bo ja robię tak: czerwona soczewica do gara z wodą, na ogień. Do tego ze dwie garście rodzynek, kilka chilli, trochę przyrumienionego sezamu (lubię to połączenie - słodkie/ostre/dymno-gorzkie). Do tego biała cebula w ćwierćtalarkach+kruszony czosnek, zeszklone na oliwie. Do tego trochę włoszczyzyn (seler, por, marchew, pietruszka) pokrojonej w słupki. Przecier pomidorowy. Tymianek. Troszku estragonu. I właściwie tyle. I to jest moja ulubiona zupa. B...
  • Jak ją ugotować? Namaczać czy nie? A może ktos ma ochotę sie ze mna podzielić jakimś przepisem? :)
  • soczewica

    (5)
    Czy spozywanie soczewicy średnio dwa razy w tygodniu, po 100 g powiedzmy dostarczy mi( 49kg zywej masy), białka w odpowiedniej ilości? Soja, orzechy odpadają ze względu na uczulenie. Jem jeszcze twaróg, ale to chyba inna bajka. Czy to białko z soczewicy(zielonej głownie) wystarczy?
  • mam pytanie do specjalistów w tej materii: czy soczewica jest ciężkostrawna? Pytam, gdyż karmię dziecko piersią i nie wiem, czy mogę jeść soczewicę, bez narażania syna na ból brzucha i różne tam inne rewelacje. Jak myślicie?
  • uwielbam zupkę z soczewicy z grrenwaya,zna ktos moze przepis?? pozdrawiam
  • jak się przyrządza soczewicę, jakie ma wartości odżywcze. bardzo prosze o pomoc
  • mieszanki ziarna soi z brązowym ryżem. Jak dobrać przyprawy, by zrobić mocniejszy akcent nad nijakim wlasciwie smakiem?
  • ostatio ograniczylam drastycznie spozycie sera ( i jem tylko ser bio, nie ten od dreczonych krow), jajek nie jadam, mleka, jogurtow nie pijam. no i mam wspaniala faze warzyw straczkowych, odywiam sie humusem, do wszystkiego dodaje soczewice, groch, fasole one zreszta do wszystkiego pasuja! mam przepis na puree z fasoli, jak sprobuje, to go tutaj podam codziennie gotuje fasole czarna, biala, gigantes itepe, bo puszkowe jakos mi mniej smakuja czy to sie innym weganom zdarza? od razu do...
  • mniam, mniam, zamaczam ciecierzyce, gotuje ja, ostatnie pol godziny gotuje z warzywmai: seler, marchewka, por, potem wywar odlewam, dodaje soku z cytryny, cebule, czosnek, papryczke chilli, rozne przyprawcy, ale koniecznie kmin rzymski, wode, aby bylo latwiej zmiazdzyc mikserem i gotowe
  • Ponieważ jem również ryby, dzisiaj postanowiłam zrobić sobie jakąś potrawę z soi, ale niestety, na mój żołądek jest zbyt ciężkostrawna:( Znacie jakieś lekkie potrawy , bo ja chyba przesadziłam ....Co jeszcze zawiera dużo żelaza? Czuję się fatalnie...
  • kanapki

    (4)
    Co jeszcze dodajecie do kanapek (poza nabiałem i warzywami)?
  • Przepraszam za dyletanckie pytanie, ale mimo to mam nadzieję, że otrzymam tu odpowiedź. Jakie produkty jedzą wygetarianie, żeby dostarczyć organizmowi białko. Tyle, że pełnowartościowe białko jest nie tylko w mięsie, to wiem. Ale też nie za bardzo uśmiecha mi się jedzenie cały czas soi. Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi:) Pozdrawiam :)
  • Mam takie kulinarne pytanko do wegetarian: co jadacie na spotkaniach przy grilliku? Moi znajomi zajadają skwierczące kiełbaski, a ja tak sobie siedze i wzeram suchy chlebek... ;) Próbowałam krokiety sojowe wrzucić na ruszt, ale nie wyszło za ciekawie. Próbowaliście z jakimiś warzywkami - bakłażan, papryczka albo co? Proszę o sensowne wypowiedzi i nie wdawanie sie w jakieś filozofocze rozważania i inne dysputy. Dzięki z góry, pozdrawiam
  • Dobrze, więc tak. We wstepie tyle,że często najtrudniej znaleśc najprostrzą informacje.. Zamiast sie na mnie zirytować, podajcie szybką odp i po minucie będzie po bólu;) ALLORA! : Musze po prostu wiedziec, których witamin oprócz bialka mi brakuje gdy przestaje jeść mięso i w zwiazku z tym gdzie tego najwięcej? Soja,soczewica - takie rzeczy pewnie tak? Wiem. Prostota.Puszczam oko))).I dzięki
  • No właśnie, chciałabym spróbować zrobić coś nieskomplikowanego na początek - bez mięsa na obiad lub do kanapek. Dopiero niedawno odkryłam to forum ale co otworzę wątek to tylko przerzucanki słowne między mięsożernymi i roślinożernymi. I żadnej ispiracji!! Dodam, że jestem mięsożerna, nie zamierzam się "nawracać na wege" ale czasami mam ochotę na coś bezmięsnego byleby nie smakowało jak papier. Jakieś podpowiedzi? Wolałabym smaczne jedzonko wg. sprawdzonych przez Was przepis...
  • Bardzo proszę o przepis na pasztet (oczywiście wegetariański - to do tych co wymieniają schabowego wśród ulubionych potraw wege). Najlepiej taki wypróbowany i co się zawsze udaje :-)
« poprzednie następne »

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.