Forum   sos sojowy

sos sojowy

(201 wyników)
  • małż robił zakupy i teraz mam w lodówce czerwoną pastę curry, mleczko kokosowe, sos sojowy jasny... chyba ma ochotę na kuchnię azjatycką :) może podpowiecie do czego je wykorzystać? nigdy dotąd nie korzystałam z takich produktów. dziękuję i pozdrawiam
  • Olej sezamowy ciemny nie może być używamy do smażenia. W jakich daniach mogę go używać? Dziękuję za pomoc
  • Z gory dziekuje za podpowiedzi
  • Mam prośbę, napiszę Wam wszystko, co mam w lodówce i szafkach, oczywiście mówię o produktach, których można użyć w mm, a Wy dobre dusze wspomóżcie mnie kilkoma propozycjami na dania mm z 1 fazy. Na razie staram się jechać wg. rozpiski z książki, ale powoli wymiękam, dzisiaj na kolację miałam danie, które musiałam robić pół godziny i godzinę piec, z tego wszystkiego zapomniałam, że do tego miał być ryż basmati i deser jeszcze. Podobnie pracochłonne są obiady. Wróciłam z dzieciakami o 17, najpi...
  • Jest tyle rodzai ze nie wiem ktore kupic ? sos sojowy jasny czy ciemny ? podobnie z octem balsamicznym, jakich uzywacie ?
  • moglibyscie polecic jakies niezbyt skomplikowane potrawy z tym skladnikiem? czy moze po prostu zastepowac nim sos sojowy?
  • Tak przy okazji: nie polecam ciemnego sosu sojowego Tao Tao do sushi! Nie da się tego jeść Jest ciężki, zabija całkowicie inne smaki.
  • mam filet z kurczaka, mrożoną fasolkę, mrożony groszek cukrowy, imbir, grzybki moon, malutką kapustę pekińską... Jakąś dobrą "chińszczyznę" da się z tego zrobić? :)
  • sos sojowy

    (13)
    mam nadzieje ze nie nakrzyczycie na mnie za to pytanie ale jestem poczatkujaca w kuchni, do czego sie uzywa sos sojowy? jak smakuje?
  • Czy znacie jakies ciekawe przepisy, w których można wykorzystac sos sojowy? jakieś mięsko, warzywka albo ryż? Wielkie dzięki za podpowiedzi,pozdrawiam, Babeczkaa
  • nauczcie początkującą czym różnią się te dwa sojowe sosy? Czy jest jakieś rozgraniczenie, który do czego lepiej dodawać? Np. do marynaty miodowo- pikantnej do skrzydełek kurczaka jaki? dziękuję za wszelkie nauki
  • Znalazłam w lodówce siostry sos sojowy, ale jej nie ma w Polszcze, a mnie ciekawi do czego on się nadaje? Może jakieś propozycje? Z góry dzięki
  • Naprawde fajny przepis, co prawda uzylam suszonego tymianku zamiast swiezego, ale i tak bylo pysznie! Polecam!
  • Zwykle piekac kaczke porzadnie ja mylem, smarowalem olejem z odrobina soli, posypuwalem majerankiem i po jakis 2-ch godzinach pieklem z jablakami w srodku. W tym roku troche sie wzorowalem na kaczce po pekinsku i dzien wczesniej 3 minuty kapieli we wrzatku, potem osuszenie, ostygniecie, smarowanie kilka razy bejca na bazie miodu, z wodka i przyprawami na bazie curry (druga sztuka miod+wodka+ sos sojowy i majeranek). Kruszenie w lodowce,przeplatane ponownymi smarowaniami, po kilkunastu godzin...
  • jak w temacie do czego stosować stałem się posiadaczem 2 butelek doktor Rogowski mi sprezentował w pierwszy dzień świąt i coo dalej.......
  • Witajcie proszę o radę nt. dania obiadowego. Mam kapustę pekińską, piersi kurczaka, paprykę czerwoną. Czy pekinka nadaje sie do smażenia z mięsem kurczaka?
  • W chińskiej knajpie w Sopocie (tej w hotelu chińskim nad morzem) jadłam coś, co mi strasznie smakowało, były to cienkie paski wieprzowiny w sosie, w którym wyczuwalny był smak sosu sojowego, z grzybami mun i chyba jakimiś warzywami, może paskami bambusa? Nazywało się to wieprzowina po syczuańsku, nie wiem czy dobrze myślę, że to będzie coś, co po angielsku nazywa się "twice cooked pork"? Macie może jakiś klasyczny przepis jak to zrobić własnoręcznie? Googlam sobie i googlam, i co prze...
  • mam przepis na marynate z winem itp. ale nie mam skladnikow i juz nie kupie. za to mam przyprawe 5 smakow, sos sojowy, cukier trzcinowy. mozecie podpowiedziec jak zrobic fajna marynate i ile w niej trzymac miesko?
  • ostatnio w miarę często przygotowuję pseudo chińszczyznę na obiad. pseudo bo obyta w kuchni za bardzo nie jestem i wrzucam na patelnie to co akurat mam. używam przyprawy kamis 5 smaków i chciałam dokupić jakiś sos sojowy. tylko nie wiem, który lepiej. jasny, ciemny grzybowy? kupiłabym wszystkie, ale nie wiem, jak długo mogą one stać i czy faktycznie będą się "zużywać". myślałam, że może kupię tylko ciemny, ale on głównie do wołowiny i wieprzowiny. a co z kurczakiem? tez może być, czy to...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.