sos

sos

(2172 wyniki)
  • Potrzebuje pilnej pomocy na dzisiejszy obiad ;) mam mięso pieczone i chcialabym do tego zrobić obiad. Zawsze używam sosu ktory wypłynął z miesa w czasie pieczenia, ale obecnie brak. Jaki sos mogę zrobić? Ewentualnie kupić? proszę o podpowiedź....
  • Drogie forumki i forumowiecze, lada moment wybieram się na wakacje, jedziemy na kemping do Włoch, w domku jest lodówka z zamrażarką, piekarnik i płyta. Moja koncepcja jedzenia obiadów na miejscu jest następująca: poza okazjonalnym jadaniem na mieście albo grillowaniem, [b]mam zamiar przygotowywać normalne, ale szybkie domowe obiadki[/b]. Wymyśliłam, że żeby było najszybciej na świecie, narobię w domu gar sosu do makaronu i zamrożę w jednodniowych porcjach. Potem tylko rano wyciągnę porc...
  • Do sałatek zużywam codziennie 3-4 łyżeczki takiego sosu, jak przechować resztę? Sos z oliwy z dodatkiem sezonowy ziół itp. robiony "żyrafą". Nie zrobię 3-4 łyżeczek sosu, bo tego mi "żyrafa" nie zmiksuje - nie chwyci. Muszę zrobić więcej a boję się, że nawet w lodówce zielenina może zacząć fermentować (pamiętam swoje eksperymenty np. z oliwą z czosnkiem...). W jaki sposób takie sos przechować spokojnie przez kilka dni?
  • Mam 6 szt., będę je smażyła na patelni ok 7 - 8 min. z każdej strony, przyprawy tylko sól, pieprz, czosnek. Mam pytania. Czy starczy dla 8 osób, czy jeszcze dwie dokupić. Czy na półmisku ułożyć pokrojone? I przede wszystkim jaki sos zrobić i z jakimi dodatkami podać - jakie warzywa i co do tego: ziemniaki, kluski, ryż? Nie chciałabym za bardzo orientalnie, ale jakieś słodko - kwaśne akcenty mogą być. Goście przyjdą za kilka dni i chciałabym dobrze ich przyjąć.
  • W wielu przepisach widzę te nieobrane. Lubię owoce morza w prostej formie i jem palcami, ale to grzebanie w sosie i makaronie nie widzi mi się.
  • Bardzo lubię gęste zupy, a przede wszystkim sosy. Najlepszy sos dla mnie to taki, którzy trzyma się na makaronie, a nie z niego spływa. Stąd moje pytanie o to [b]jak prawidłowo powinno się zagęszczać sos?[/b] Zawsze gotuję duży garnek gulaszu tak 3-4 litry i starcza mi na kilka dni. W skrócie ja robię tak, że: gotuję bulion, smażę mięso, potem dodaję mięso do bulionu i jeszcze gotuję, aż będzie miękkie. No i pytanie: co dalej? Wiadomo, że mąka + śmietana. Jednak żeby zagęścić 4 litry...
  • bo kompletnie nie mam doswiadczenia w tej sprawie. domysam sie, ze nie musi byc tak rzadki jak na lasagne, bo zgrillowane plastry baklazana to jednak co innego niz suche platy makaronu. moglby ktos, kto czesto ja robi taka konsystencje opisac? przepisu nie potrzebuje :)
  • ten? - 2 jajka /ugotowane/ - 2 szklanki oleju słonecznikowego - 1 łyżka kaparów - puszka filecików anchois - puszka tuńczyka w sosie własnym - sok z 1 cytryny
  • kiedyś w knajpce chinskiej jadlam smażone banany w cieście i chce je przygotować w domu. przepis jakiś znalazłam, jest ich w sumie sporo w sieci, ale nie mogę doszukać się przepisu na sos jaki do tego był. był on biały, chyba bylo to mleko kokosowe pomieszane z mlekiem skondensowanym nieslodzonym. był czymś zagęszczony, pewnie maizeną. Czy ktoś z Was robił kiedyś coś podobnego i może coś podpowiedzieć? ostatecznie będę robić metodą prób i błędów, jednak byłabym wdzięczna za przepis lub ew. ja...
  • a co z tą polędwicą???
  • Prośba o inspiracje i przepisy :)
  • Mam sprawdzony przepis na sos boloński, ale nie mam w domu selera naciowego, siedzę w swoim domu rodzinnym więc odpada też szybka wycieczka do sklepu. Czym mogę go zastąpić?
  • sos

    (4)
    sos.Jak zrobic sos np do potrawki?
  • Witam. Jak zrobic ciemny sos do miesa, taki ala pieczeniowy, żeby dobrze sie komponowwał z prażoną kaszą gryczaną i do tego był na naturalnych składnikach?
  • Kupiłam mrożone hinduskie przekąski z rodziny finger food. Kruche pierożki , kotleciki, i inne. Kuchnia wegetariańska. Jaki sos do tego? Mój ulubiony jogurtowo- czosnkowy zdominuje potrawę, proszę o pomoc znawców tej kuchni.
  • A właściwie... rzadki, wręcz zważony, z posmakiem mąki i w dodatku zapieniony sos waniliowy. :)) Może ktoś już to przeszedł i wie czy istnieją jakieś sposoby, by wykorzystać taki sos? Czy go jeszcze jakoś próbować przywrócić do formy? Do jedzenia się nadawał, gdy opadła pianka ;) ale smak zdecydowanie nie TEN. Jeśli jest jakiś inny pomysł, jak go wykorzystać - w ubitym cieście biszkoptowym, w jakimś innym cieście lub w jeszcze inny sposób... Może ktoś już próbował? Jak może zachować si...
  • witam! czy ktoś z Was robi taki biały sos do pierogów na słodko bądź knedli? Jeśli tak bardzo proszę o przepis.
  • w zasadzie to pytanie do szopena_cn, z tego co kojarzę dobrze zna azjatycką, w tym chińską kuchnię. Próbuję odtworzyć sos, coś jakby glazurę, jakim w Chinach często po usmażeniu /grillowaniu smarowane są ichnie szaszłyki - 'mięska na patyku', takie prosto z wózka. Sos ten dodawał wyjątkowego smaku, dość ostry, ale nie na zasadzie 'ogień w gębie'. Pieprz chiński tam występuje, po ziarenkach tak wnioskuję, ale co jeszcze? próbowałam z sosem sojowym, ale nie wychodzi mi nic, co by mogło przypom...
  • Czerwony sos ostry a'la Sphinx 5 łyżek stołowych ketchupu Fanex nr VII 0,5 średniej wielkości cebuli 3 łyżki stołowe wody (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji) 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem) 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki 0,3 łyżeczki pieprzu Cayene Podsmażamy lekko cebulę, po czym na patelnię dolewamy troszkę wody i chwilę dusimy. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy :) Smacznego
  • Sos z cukinii i pomidorów 3 małe cukinie pokrojone w kostkę 6 jędrnych pomidorów obranych ze skórki, pokrojone w kostkę, odsączone z soku 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku grubo pokrojone oliwa, świeży pieprz, sól, bazylia Na oliwie przesmażyć cebulę. Jak się zeszkli, dodać cukinie, przesmażyć. Dodać pomidory, czosnek, bazylię, sól i dusić do zgęstnienia. Doprawić świeżym pieprzem. Podawać jako sos do grubszego makaronu - rurki, świderki, kokardki.
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.