Forum   surowa

surowa

(380 wyników)
  • Mam w lodówce surowe żółtka, sztuk 10. Leżą od piątku wieczorem. Nadają się jeszcze do użycia? Nie mam pomysłu na nie, oprócz pochłonięcia ich jako deser ubite na parze z cukrem. Ale też nie wiem, czy po takim czasie mogę je zjeść bez uszczerbku na zdrowiu tudzież samopoczuciu..
  • Jaki sosy do maczania robicie? Jutro spotykam się z przyjaciółmi na wielogodzinnym grillu i przypomniałam sobie o starych, dobrych surowych warzywach i dipach. Położyłabym rzodkiewki, kalarepę, ogórki małosolne i swieże itp ale nie wiem, jaki sos zrobić. Nie chcę majonezu czosnkowego, mam ochotę na coś innego. Macie swoje typy? Coś na bazie oliwy/oleju np, z nuta jakąś typu cytryna, pieprz, zioła, musztarda czy cuś w tym stylu? Majonezowy tez ewentualnie, ale niestandardowy jakiś:). Podzielc...
  • Zrobiłam ptysie dokładnie wg przepisu. Pięknie wyrosły, pięknie się zezłociły, tyle że w środku są surowe. Piekłam 20 min. dłużej niż to nakazano, zaczęły się przypalać, więc takie surowawe wyciągnęłam i właśnie na nie patrzę. Do niczego się nie nadają, chyba do zdjęć, bo pięknie wyglądają. I co ja mam zrobić?
  • Na zachodzie jest aktualnie szal na surowa czekolade( majaca ponoc 1001 zalet zdrowotnych) i tzw superfoods. David Wolfe US i niejaka Shazzie UK zarazili tym masy ludzi Peruwianskie, ekwadorskie kakao, peruwianski korzen maca, purpurowa kukurydza w proszku, sproszkowany owoc lucuma, syrop z agawy czy goji berries to prawdziwe przeboje. Czy ktoras z Pan i Panow eksperymentowala z tym?
  • Nie mam przekonania do potraw z surowymi jajkami, jakaś blokada psychiczna i koniec :) Dlatego mam pytanie, czy jajko ubijane na parze, ewentualnie potem zalane gorącym mlekiem/śmietaną nadal jest surowe? Chodzi mi tu np. o custard czy lemon curd.
  • Zastanowiło mnie to niedawno: zawsze miałam w pamięci, że mąki surowej (nieupieczonej) się nie je - bo ciężkostrawna, bo szkodzi itp. Ale z drugiej strony właśnie do mnie dotarło, że ze zwykłych płatków owsianych, żytnich (NIE-błyskawicznych) robię sobie mieszankę musli i bezpośrednio mieszam je z jogurtem. Czyli wychodzi na to, że jem surowe zboża i żyję. Czyli można czy nie można? A może te płatki to nie są takie surowe? Jaka jest Wasza wiedza na ten temat?
  • Odkryłam go, nawet nie na nowo, bo chyba jakoś nigdy się nie poznaliśmy. Ale jakoś nie mam weny, proszę o pomoc! Chodzi mi głównie o surówki, wegańskie w dodatku. Dotychczasowe podejścia Sprawdzona - z suszonymi morelami, koperkiem i czosnkiem Sprawdzona - z zieloną pietruszką, roztartym awokado i czymś ostrym - w zależności od chęci i czasu, krojenie chili to wielkie wydarzenie w moim życiu, więc generalnie wolę zastosować substytut Kalafior i papryka i...? Nie ma...
  • Przymierzam się do zrobienia tego: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63370278,63370278.html co może oznaczać pojęcie "kiełbasa surowa", nie chce mi się wierzyć, że to taka zupełnie surowa, przecież jej nie da się pokroić (chyba). Może w sensie "nie wędzona" tylko parzona? Nie jestem mocna w temacie kiełbas, rzadko kupuję, proszę o pomoc:)
  • witajcie :) otóż jestem wielką fanką sushi ale zazwyczaj robię je z ryb wędzonych. ale zamarzyło mi się ostatnio zrobienie z rybą surową,np łososiem. czy kupowanie takiej ryby w supermarkecie jest bezpieczne? czym kierować się przy zakupie? wyglądem,zapachem?
  • To rozwijający sie nurt w Kuchni światowej kuchnia bez gotowania, duszenia, smażenia etc. i może przynosić rewelacyjne efekty dla zdrowia wagi i urody popatrzcie jak Angela zmieniła się z - za przeproszeniem- "potwora" w piękną dziewczynę www.juicefeasting.com/Consultants/AngelaStokes/tabid/73/Default.aspx coś w tym musi być
  • sluchajcie, mam dylemat. wyjelam wczoraj rano z zamrazarki kule ciasta kruchego (surowego of course), zeby zrobic cos w rodzaju apple crumble. polezalo na wierzchu, rozmrozilo sie, zrobilo sie pozno, wsadzilam do lodowki, zeby zrobic dzisiaj. dzisiaj w nawale zajec rowniez zrobilo sie pozno, ciasto dalej czeka w lodowce. jutro skoro swit wyjezdzam, wroce we wtorek wieczorem. da sie to nieszczesne crumble wtedy zrobic? czy wywalic w cholere?
  • Jutro bede lepic uszka na Wigilie. Potem az do swiat pracuje :-( Jak radzicie, zamrozic je ugotowane czy surowe? No i co zrobic, zeby sie nie posklejaly?
  • Przeczytalam w ksiazce kucharskiej,ze nie mozna jesc surowej cukinii.Nie napisali dlaczego nie i jakos mi to nie bardzo pasuje...Jakie jest Wasze zdanie i doswiadczenia"cukiniowe"?
  • Niezaleznie od siebie mąż i ja kupiliśmy dziś surowy boczek do upieczenia. Jeden upiekę, drugi zamrożę. Czy przed zamrożeniem mogę go nasolić i przyprawić, czy lepiej nie?
  • witam, przegladalam ostatnio ceniaca sie gazete z przepisami i zapamietalam sobie haslo makrela - w nowy,niespotykany, oryginalny sposob. Przepisu nie doczytalam, haslo zapamietalam i dzis nabylam pare surowych makreli, ponoc swiezych,bo "dzisiaj przyjechaly". W domu doczytalam, ze: taka swieza wyfiletowana makrele bejcuje sie owa oryginalna mieszanka ziol i przypraw i kaze jej sie lezec dwa dni w lodowce. Nastepnie spozywa sie jako alternatywe do nudnego juz lososia. Nieste...
  • Wiele razy mi pomagaliscie i tym razem licze na Wasze pomysly, bo ja jakos kompletnie w rozsypce jestem jesli chodzi o wene kulinarna... W sobote przyjmujemy znajomego na kolacji. Wiedzialam, ze on nie moze jesc wszystkiego, ale nie spodziewalam sie, ze jego dieta ogranicza sie do surowych warzyw i owocow, suszonego miesa, suszonych ryb i pieczywa ryzowego. Mam jakies tam pomysly na surowe przekaski, typu warzywa roznorakie w slupki z guacamole i humusem (pytalam moze go jes...
  • Mam zamrozony prawie kilogram surowej wedzonej poledwicy, nie bede jej jadla rozmrozonej na surowo, macie moze pomysl co z nia zrobic? Mogę ja po prostu obgotowac z listkiem i zielem angl.?I ile czasu gotowac taki kawałek?Dziękuję za pomoc:)
  • Mam pytanie. Czy ktoś z Was próbował [b]mrozić surowe ziemniaki?[/b] Na przykład: obrać, pokroić na frytki i zamrozić? Ciekawi mnie, [b]ile [/b]później takie surowe, mrożone frytki będą się smażyć i czy będą [b]smaczne?[/b] Dziękuję za odpowiedzi.
  • Planowałam bigos ale nie wyszło... Mam kapustę świeżą białą, kapustę kiszoną, suszone grzyby, pomidory oraz koncentrat, papryki, 2 kiełbasy takie zwyczajne i... pół kilo surowego boczku. :( I nie chciałabym by potrawa zabijała tłuszczem. Da się? Czy lepiej sobie podarować próby zrobienia z tego dania jednogarnkowego? Boczek jest surowo surowym nie surowy wędzony.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się