Forum   suszone

suszone

(409 wyników)
  • Witam Czy używacie w kuchni suszonej włoszczyzny>? Dziś w DDTVN A. Polan ją polecał, pierwsze widze na oczy w składzie faktycznie same warzywa, czy można na niej gotować np. wywar? Często nie mam dostepu do swiezych warzyw taka mieszanka bardzo ułatwiłaby mi zycie
  • Z myciem rukoli i innych sałat drobnolistnych jest pewien problem - kupuje się je najczęściej w ofoliowanych plastikowych pojemnikach, po otwarciu już się w nim jej szczelnie nie zamknie, więc trzeba coś z tą ilością sałaty zrobić... Samo mycie ne jest problemem, ot myje się rukolę jak wszystkie inne warzywa, ale osuszanie tych listków, to już jakaś wyższa szkoła jazdy. Suszarka do sałaty tego nie suszy tak jak dużych liści sałaty masłowej, suszenie każdego listka z osobna ręcznikiem papierow...
  • Jak w temacie, gdzie kupię suszoną bądź kandyzowana marakuję? Kiedyś kupiłam na targu artykułów spożywczych i teraz ten smak za mną chodzi. Po prostu niebo w gębie. Chodzi mi o sklepy stacjonarne. Wiem, że mogę zamówić w internecie, ale nie mam ochoty płacić za przesyłkę - kosztowałaby więcej niż sama marakuja.
  • Kupiłam aż 500g (nie mieli mniejszych opakowań), zużyłam 5 śliweczek do bigosu. Co zrobić z resztą?
  • Jak ją wykorzystać? Wygląda "toto" jak gałka muszkatołowa, lekko pachnie pomarańczą. Mam tego dwie torebki (od znajomych, którzy wiedzą, że uwielbiam "wynalazki"). Trzeć do deserów, wrzucać do gotowania? Google też jakiś milczący na ten temat. Będę wdzięczna za podpowiedź:)
  • jaka opcja jest lepsza? suszony traci kolor... hmmm... dostanę niebawem dużżżo koperku i muszę wybrać! co radzicie?
  • Bardzo lubie zupy, teraz na starość stały sie podstawą mojego pożywienia i zresztą z przyjemnością je gotuję szczególnie różne wielowarzywne; od kilku lat dodaje do zup po kilka kawałków suszonych grzybów ze dwa trzy plasterki suszonego pomidora i kilka suszonych śliwek naszych lub kalifornijskich co zdecydowanie jakos poprawia smak zupy; czy tez tak gotujecie? Moze macie jeszcze jakies inne fajne dodatki?
  • Witam , jak gotujecie wigilijny kompot ? Znalazlam watek, w ktorym kompot na Wigilie gotuje sie w 2 osobnych garnkach, laczac dopiero po ugotowaniu , dodaje sie tez tylko wybrane owoce. forum.gazeta.pl/forum/w,77,657845,,Wigilijny_kompot_.html?v=2 Jak robicie prawdziwy wigilijny kompot ? (P.S. Bardzo mi zalezy na "domowosci" przepisu, najlepiej ze wskazowkami jakich przypraw i w jakiej ilosci uzyc :) Dziekuje za podpowiedzi Mimbla
  • No właśnie, moja mamuś w ten sposób "wysuszyła" w piekarniku 7 wiader grzybów. Po drodze przeszły fazę upieczenia, ale ostatecznie wyglądają jak normalne suszone. Szkoda, gdyby miało być z nimi coś nie tak. Jak myślicie - jakie wady mogą być w grzybach suszonych w ten sposób? Z góry dzięki za odpowiedzi
  • Wczoraj wróciłam z udanego grzybobrania, więc dzisiaj natychmiast kupiłam suszarkę do grzybów. I właśnie - co jeszcze suszyć? oczywiście jabłka, sliwki i gruszki na kompot wigilijny, ew. zioła, morele, może pomidory.... Ale na suszarce jest intstrukcja dotycząca czasu suszenia i w tabelce jest np. rabarbar. Macie pomysł, po co ten rabarbar suszony? Że niby na kompot się nada??? Co jeszcze suszycie?
  • Dostałam ostatnio bardzo duże ilości suszonej pietruszki. Nie mam pojęcia jak ją wykorzystać inaczej niż do posypania ziemniaków czy innych warzyw, ale w ten sposób nie zużyję jej do końca świata ;) Znacie jakieś fajne przepisy z wykorzystaniem suszonej pietruszki? Google jakoś nie pomagają w tej kwestii.
  • Wiecie może, gdzie w Warszawie ? W Organic Farma zdrowia mają nektar, wolałabym sok bo to dla małego dziecka. Ale nie spotkałam się nigdzie. Byłam przekonana że jest w kartonach, ale to chyba Fortuna ma sok ze zwykłych śliwek węgierek, ale nie suszonych.
  • Dostałem 300 g suszonej bazylii, czy da się z tego zrobić np. coś w rodzaju pesto? Z góry dziękuję za wskazówki
  • W ubiegłym roku w październiku przywieźliśmny od bratnich Węgrów torbę suszonych pomidorów. czasem wrzucam dozupylub sosu,ale wolno schodzą:) Suszu ze 2 kg zostało:) Mąż próbował moczyć w oliwie - z miernym skutkiem - twarde jak na byku. Jakieś koncepcje? Będę wdzięczna zarówno za te do dłuższego przechowywania jak i do spozycia na szybko.
  • ja suszyc jablka by nie sciemnialy? suszarki nie mam i nie zamierzam kupowac. zostaje mi piekarnik, kaloryfer albo powieszenie na nitce w innym miejscu. niestety kazda proba konczy sie ciemnym suszem a ja chcialabym jasny. da sie to jakos zrobic?
  • dzisiaj dla eksperymentu przygotowalam kapuste z grzybami, ngdy wczesniej jej nie robilam, chcialam wiec potrenowac dodalam suszone maslaki, bo akurat tylko te grzyby mialam na stanie co za okropienstwo, zepsuly mi cala kapuste czy one zawsze sa takie niedobre czy moze mi sie jakies zepsute trafily?
  • Jak w tytule. Czy nowoczesne suszarki mają takie programy, aby nie zniszczyć/skurczyć odzieży podczas suszenia? Rzeczy z zaznaczeniem na metce, żeby nie suszyć uda się jakoś delikatnie wysuszyć? A może kupujecie i nosicie tylko taką odzież, która nadaje się do suszenia w suszarkach?
  • czy wiecie gdzie mozna kupic w necie suszone polskie jagody? Goji, acai i inne egzotyczne jagody sa. Polskie suszone sa nie do znalezienia!
  • koleżanka powiedziała, że jak się doda pieczarek są o wiele lepsze i nie sa gorzkie...hmmmmmmm...ale czy z suszonych są gorzkie? będę robiła pierwszy raz, więc proszę chociaż o krótką odpowiedź. wiem!,że jet wyszukiwarka, ale wolę rady fachowca, żeby się potem nie rozczarować :)
  • Dostałem w prezencie suszonego i solonego dorsza z Portugalii, czy ktoś wie jak go wykorzystać? Może jakieś przepisy?

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.