Forum   szarlotka

szarlotka

(120 wyników)
  • zapodaj.net/c79f9d99b6d71.png.html witam. chcialabym zrobic taki jablecznik, jednak zastanawiam się co to za spód?kruchy? i dlaczego jest taki blady :)
  • R E W E L A C J A!
  • Mam pytanie raczej strategiczne, niedługo zaproszę do siebie znajomych i chce ich uraczyć obiadem i przystawkami a na koniec podać ciepłą szarlotkę z lodami i bitą śmietaną. Ponieważ w trakcie wizyty gości piekarnik będzie używany do podgrzewu innych dań jak zrobić żeby goście dostali ciepłe ciasto? Ja wiem, że ono tak szybko po upieczeniu nie stygnie ale zanim przejdziemy do deseru może minąć kilka godzin. Czy mogę przez jakiś czas podpiec szarlotkę a potem niedopieczoną wyjąć podgrzać obia...
  • Ot taki wątek rozrywkowy. U mnie w domu szarlotki jakoś się nie jadło, prędzej zwykłe ciasto proszkowe zapiekane z jabłkami na wierzchu, więc sporo eksperymentowałam, zanim uzyskałam smak "mojej" szarlotki. Uraczyłam nią ostatnio znajomych i wywiązała nam się przy okazji dyskusja na temat tego, co kto rozumie pod pojęciem dobrej szarlotki. Okazało się, że mamy całkiem różne gusta. Ja lubię szarlotkę na cienkim spodzie z kruchego ciasta, z bardzo dużą ilością jabłek. Ciasto musi być bardzo kru...
  • Własnie zabieram się do upichcenia szarlotki z pianką :) Przepis podaje aby dodać budyń na piankę. Czy powinnam dodać budyń słodzony?
  • Witam! Od lat zachwycam się szarlotką, którą można kupić wszędzie na Podhalu, nie tylko w ww.schronisku. Jest pieczona na dużej blasze, krojona w spore kwadraty, ciasto chyba półkruche, dwie cienkie warstwy, między nimi pyszny mus z kawałeczkami jabłek. Może zna ktoś przepis? Tajemnicą dla mnie jest nie tylko ciasto, ale też gatunek jabłek, na pewno nie są to antonówki ani reneta. Pozdrawiam a.
  • chciałam zrobić tzw. tatrzańską, z jabłek plastyerkowych, nie mam renet tylko kosztele. Da radę? czy za twarde?
  • przepisów na taką szarlotkę jest kilka w google, ale mają sprzeczne opinie, a ja proszę o taką nie za słodką, która na pewno się uda:) i proszę was jeszcze o przepis na chrupiące udka kurczaka, ale nie za pikantne, choć smakowo doprawione :) dzięęęękujęęę
  • Błagam o pilną pomoc, chcę upiec szarlotkę na kruchym spodzie na przyjazd teściowej, a okazało się że nie mam w domu tartej bułki. Nie mogę wyjść bo dziecko śpi, a jak się obudzi będzie już za późno... Co mogę dać pod jabłka zamiast bułki??? Z góry dzięki.
  • Czym się od siebie różnią?
  • Dzieki serdeczne za przepis bez jajek,moj wnuczek jest uczulony na bialko,to biedne dziecko tylko moze jesc i pic soje.Moze ktos ma przepisy bez jajek masla i smietany.Dzieki za przepisy.
  • czy ciasto nie będzie twarde .chyba powinno być sikane
  • Wczoraj upiekam ta szarlotke po raz pierwszy, wyszla cudowna, juz dzis tylko okruszki po niej zostaly:D, nastepnym razem dodam mniej cukru i wiecej cynamonu :), cudo, polecam
  • Po raz kolejny pianka wychodzi mi twarda jak... Trzymam ciasto w piekarniku przepisową ilość minut. I znów sztywność i twardość piankowa :( Piankę nakładam od razu po ubiciu. Zaraz po tym wrzucam ciasto do piekarnika. Co robię nie tak?
  • Mój problem jest taki. Otóż umiem piec placek z jabłkami, ale nie jest taki jakbym chciała. Marzeniem moim jest by cienkie ciasto było u góry i na spodzie, w środku maxymalnie dużo jabłek. I to ciasto żeby było nie takie miękkie, pulchne tylko łamliwe. Proszę skierować mnie w jakieś miejsce lub napisać jak taką szarlotkę zrobić. ola:)
  • ale z mąki żytniej razowej i brązowego cukru? Szukałam, ale na forum nie udało mi się znaleźć takiego, a jestem pewna, że gdzieś kiedyś widziałam na fotoforum. Czy ewentualnie mogę zrobic w/g klasycznego przepisu zamieniając oba składniki? Dziękuję
  • No właśnie - jak już włożyłam ciasto do piekarnika, ze zdziwieniem zobaczyłam, że porządnie odważone 200 g cukru dalej leży sobie w pojemniczku, zamiast przebywać w cieście....;) Jabłka są nie za bardzo słodkie, do tego wyszło dietetyczne ciasto kruche bez grama cukru....;)) Gruba warstwa cukru-pudru na wierzch??? A może są jakieś inne możliwości??? Ciasto siedzi w piecu od 20 minut.....
  • Zainteresował mnie ten przepis, ale nie rozumiem proporcji mąki pszennej oraz proszku do pieczenia. Czy ktos mógłby to wyjasnić? pozdrawiam
  • Witam! Mam tzw. spotkanie rodzinne i chciałabym jako wkład zrobić szarlotkę z sosem. Moja szarlotka jest dość specyficzna, bo oprócz jabłek, na górę dodaje banany, więc nie jest to klasyczny smak szarlotki, ale lekki połamaniec. Nie ma w niej tekże bezy na górze, a jedynie kruche ciasto. Jaki mozna dodac sos do takiej szalotki - wiem, z e niektórzy lubią szarlotke na ciepło i sos byłby wtedy jak znalazł(ps. szarlotke z lodami kazdy zna ) Czy polecicie mi coś pasujacego i proste...
  • Niestety mam w domu skazowca białkowego:( Chcę upiec szarlotkę tylko bez margaryny, masła i śmietany. Czy ktoś próbował zastąpić te produkty np olejem lub ramą olivio? Proszę o rady!
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.