szparagi

szparagi

(117 wyników)
  • Uwielbiam zielone szparagi i chciałabym trochę ich zamrozić, aby móc cieszyć się nimi czasami i poza sezonem. Dziwi mnie jednak, że nigdy nie widziałam w sklepie mrożonych szparagów. Tyle różnych warzyw można znaleźć w dziale mrożonek, ale na szparagi nigdy się nie natknęłam. I, co za tym idzie, zastanawiam się dlaczego. Czyżby po zamrożeniu traciły one swoje walory smakowe? Może jest jakiś inny powód? A czy Wy mrozicie szparagi? Jeśli tak, to jaki sposób polecacie - surowe, czy może...
  • szparagi

    (12)
    kupilam wczoraj szparagi z Peru i byly wspaniale, nie mam nic przeciwko temu zeby te kraje przysylaly nam ich owoce i warzywa,
  • Swietne i szybkie danie. ja stosuje modyfikacje, bez smietany i sera, ale z krewetkami (wiecej bialka jak ktos lubi zbalansowane posilki). A makaron oczywiscie pelnoziarnisty.
  • Polskie oczywiście ? Czy jeszcze z tydzień, dwa ?
  • Czytałam, że trzeba zblanszować, gdzie indziej że wystarczy obrać i można od razu mrozić, nie chcę po rozmrożeniu otrzymać miękkiej paćki więc proszę o rady jak się do mrożenia z sensem zabrać, będę bardzo wdzięczna. :-)
  • Skad te przepisy, wogole nie mam ochoty na szparagi w taki sposob. Najlepiej smakuja zapiekane lub smazone z dobrej jakosci oliwy z oliwek do tego sol i parmezam dobrej jakosci. Pokrojone w kawaleczki i podsmazone na oliwe, potem wymieszane w pasta mmm..pych i do tego posypane parmezanem. Mmmm
  • Kto się podzieli dobrym przepisem na smaczne szparagi?
  • Wlasnie robie taka zupe. Szparagi juz pokrojone czekaja w garnku. Wspominalam, ze do brokulowej dodaje pesto verde, do pomidorowej pesto rosso, a ostatnio do kalafiorowej dodalam pesto z ricotty i rozmarynu. A co do szparagowej ?
  • Pourywałam główki, obrałam i co teraz? Potraktować jak fasolkę szparagową- do wrzątku z solą? Mają być dodatkiem do mięsa, więc z czym je podać? Może takie "gołe" z samym masłem..? z bułką tartą..? Ratunku!
  • jako że obecnie pracuję zbierając szparagi, mam ich pod dostatkiem, zarówno białych jak i zielonych. Pomyślałam więc że zrobię do jutrzejszego obiadu zielone szparagi zawinięte w cienki kawałek szynki i upieczone, znalazłam już na to przepis i proponują aby podawać je z majonezem domowej roboty, ja jednak bym pominęła ten majonez bo jeszcze nigdy nie robiłam i wolałabym nie ryzykować, co zatem można podać do nich w ramach zamiennika, myślałam o białym sosie ale z czego? serowy? śmietanowy? po...
  • Na 1.5 słabego bulionu warzywnego dałam 2 pęczki białych szparagów, wcześniej poddusiłam je na maśle z cebulką. Zmiksowałam, na razie jest nie doprawiona śmietaną, ale jest kompletnie bez smaku. Za mało szparagów czy coś nie tak zrobiłam? czym ewentualnie doprawić?
  • Witejcie! Ja z zapytaniem, ew. apelem do miłośników (G)Ryzzlinga, Pinotów: siwo-szarego i białego, wytr. Muskatów, Sauvignona Blanckiego, Gewuerztraminera itp. trunków oraz SZPARAGÓW!!! Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie o dostępnym na rynku sosie HOLENDERSKIM z torebki. Sezon za pasem, a tu jak co roku taka pustka...Nie każdy lubi, umie, ma czas przyrządzać go od podstaw, a, jak pamiętam, taki z torebki sprawdzał się 20 lat temu w Niemczech do warzywa i suszonej szynki znakomicie (ocz...
  • Czy kupując trzeba zwrócić na coś konkretnego uwagę? Czy białe i zielone przyrządza się inaczej? Czy różnią się w smaku? Które są lepsze?
  • Szparagi

    (17)
  • Prosze nie przestraszcie sie specyficznego zapachu moczu po zjedzeniu szparag. Ja polecam ugotowac w lekko osolonej wodzie ( 5 min). Nastepnie moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu . Zapobiega to utracie zielonego koloru i staja sie chrupkie. Nastepnie osaczamy z wody,wkladamy do podluznego naczynia, dodajemy EVolive oil,ocet balsamiczny i pokrojony w plsterki czosnek . Wkladamy do lodowki i podajemy do glownego dania lub jako zakaske. Smacznego!!!!
  • tez trzeba obierac?! (i co sie stanie jak tego nie zrobie? :))
  • Nie wiem, moze powtorze watek, od kilku lat mam ten sam problem ze szparagami, kupie obiore ugotuje i same łyka nie wiem co zle robie a moze trafiam na stare poradzcie mi co zrobic zebym nie "bala" sie szparagow a tak je wszyscy w moim domu lubimy
  • Czyli sos holenderski albo bułka tarta z masłem odpadają:( Wolałabym też uniknąć zabawy typu zawijanie w szynkę i zapiekanie (?). Jakieś fajne, proste pomysly mi potrzebne. Nigdy na przykład nie próbowałam żadnego zestawu szparagi + zioła - da się wykombinować coś ciekawego? To mój drugi szparagowy sezon:) 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia
  • nie mam glowy do cen przyznaję bez bicia ale wydaje mi się, że sezon w Polsce się pomału zaczyna a one po 16zł za pęczek w moim wiejskim warzywniaku i wydaje mi się, że to drogo w jakiej cenie kupię w sezonie, pamięta ktoś zeszły rok?
  • Uwielbiam szparagi. Dajcie dobry przepis na szparagi. Chcę je jeść póki są w moim warzywniaku. Gotuje się je tak, że łebki powinny wystawać na 3cm? Ile czasu? Co jeszcze?
« poprzednie 1 2 3 4 5 6
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.