szynka

szynka

(188 wyników)
  • Witam. Kupiłam dziś bardzo ładny, 2 kilowy kawałek szynki.I znowu proszę o porady,czy zostawic tę skórę? Chciałabym upiec mięsko w rękawie, ale nie wiem czy z ta skórą się uda? albo lepiej upiec w na blasze? z góry dziękuję za pomoc! Acha! i zapomniałabym o marynacie! tu tez jestem zielona....
  • Miejsce akcji - Benelux (skladniki polskie- dostepne) Akcja - kolacja za trzy dni , ma byc deszczowo i wzglednie chlodno Goscie - zzaoceaniczni, kultura jedzenia francusko / amerykanska , z niesmialoscia zapytali o polska kuchnie Kucharka - w miare zdolna ale z zapaleniem pluc od pol tygodnia - powolna i malo mobilna zakupowo Pomysl na danie glowne : Nabyta implusywnie, zamrozona od Wielkanocy (ups..) szynka "swiateczna" poslkiej znanej firmy na S. W szale pomyslalam ze nada sie ...
  • pamiętajcie początkujący, jajka bez skorupek !!!!!!
  • Szynkę natarłam przyprawami,ponacinałam,oblałam olejem.Włożyłam do brytwanki,wlałam na dno oleju i upiekłam w piekarniku. Mięso dobre,ale twarde.Co mam zrobić i jak piec szynkę aby była krucha? Może piec w rękawie,lub żaroodpornym naczyniu,pomóżcie mi,chciałabym jeszcze spróbować zrobić pieczone mięso aby było kruche. Proszę o wpisy.
  • co moge zrobic z szynka wedzona? poza kanapkami oczywiscie,bo przy moim tempie jedzenia pieczywa szynka zdazy sie zepsuc. musze tez na dniach zuzyc serek naturalny,granulowany i zolty ser,a wiec moze cos z tymi skladnikami. no i jeszcze jakies kluski niemieckie mam do dzisiaj wazne.A wiec poszukuje pilnie jakies ciekawe,latwe przepisy z tymĂ­ skladnikami.
  • Mieszkam za granica, mama przywiozla mi troche wedzonej szynki i poledwicy. Poporcjowalam sobie to wszystko na kawaleczki i schowalam do zamrazalnika. Teraz wyciagam i po rozmrozeniu jest to wszystko tak mokre ze az nie da sie tego jesc. Czy jest na to jakis sposob ? Z gory dziekuje za wskazowki ;-)
  • Witajcie,pomóżcie,bo nie mam weny: mam w lodówce ze 40 dkg szynki, takiej porządnej,kanapkowej,ale chcę ją dziś skonczyc i przyrządzić z niej obiad - jeśli to możliwe. Mam też młode ziemniaki,pomidory,ogórki, ryż, makaron i musztardę. Czy da się z tego coś zrobić?
  • Doradźcie proszę co mogę zrobić z szynki tzw "myszki"- waga 1,3 kg. W necie znalazłam przepis na jej peklowanie i pieczenie, ale może coś bardziej zwykłego można by było zrobić? Będę wdzięczna za wszelkie rady. Z góry dziękuję.
  • dzisiaj w sklepie chciałam kupić trochę wędlin "zagramanicznych" :P a tu patrzę,szynka szwarcwaldzka wyprodukowana w Polsce,jamon serano-kraj pochodzenia Polska.Chorizo z Polski.No i nie kupiłam,pomyslałam ze skoro kupuję hiszpanska szynke to niech ona rzeczywiscie bedzie hiszpanska.ale może trzeba bylo kupic? moze taki produkt nie rozni sie znaczaco od oryginalu? jakie jest wasze zdanie na ten temat? kupujecie nasza rodzima jamon ? :)
  • Dlaczego ta szynka w naszym kraju jest taka droga? Gdyby to była polędwica wolowa, to jeszcze zrozumiałe, ale to świńskie mięso. Czy w innych krajach też tyle kosztuje?
  • Witam. Jak upiec szynkę, schab i karkówkę w piekarniku, żeby były soczyste? Jak długo piec, i w jakiej temperaturze i jak marynować? W googlach są przepisy, ale ja chcę od was. Pozdrawiam.
  • Jak w temacie, mam do upieczenia szynkę, która jest w siatce, ale elastycznej, ciągnącej się. Zdjąć tę siatkę? A jeżeli tak, to po jakiego grzyba tę szynkę w nią zapakowali? Żeby ładnie na półce wyglądała?
  • Odebrałąm dzis szynke z wedzarni i po przekrojeniu w srodku była jaks dziwna jakby taka maż co to moze byc? jaka przyczyna
  • Czy ktoś z Was wie gdzie można kupić gotową w Wwie? To na okoliczność, żeby skrócić domową procedurę (pieczenie/gotowanie). Do zastosowania w vitello tonato. Kiedyś można było kupić w sieci sklepów "przysmak wiejski" czy jakoś tak. Ale to tez tylko od przypadku do przypadku ;-)
  • prosze poradzcie: w przepisie napisane mam ze temperatura ma nie przekroczyc 80 stopni. Czy ktos z Was wie jak najskuteczniej utrzymac owa temperature? tzn czy dolewac zimnej wody do garnka czy moze skrecic ogien? sorki ze glupawe pytanie ale ja dopiero zaczynam przygode w wedlinami wlasnej roboty i po prostu tego nie wiem.
  • witam, mam szynkę tradycyjną wędzoną parzoną. co mam z tym dalej zrobić ?? nie nam się na kuchni , nigdy nie robiłam szynki. chciała bym ją upiec w piekarniku, ale jak to zrobić?? nie śmiejcie się ale ja dopiero uczę się być dobrą żoną w kuchni :D z góry dziękuję za rady
  • dostałam na święta i nie bardzo mam już na nie ochotę a sporo zostało - nadaje się to do mrożenia?
  • No właśnie muszę upiec szynkę (ok.1,2 kg)i chcę podać pieczone ziemniaki- w ziołach i oliwie pocięte na ćwiartki. Nie wiem na jaką wysokość włożyć co do piekarnika. Szynka na sam dół a wyżej ziemniaki żeby się zarumieniły pod wiatraczkiem (no, czy jak to tam się nazywa w piekarniku). Liczę na pomoc bom zielona:)
  • bo w książce wyczytałam, że wieprzowina jest "be" a tu czytam, że spożywacie.... to jak jest?
  • Nie wyobrażam sobie tej wędliny bez jakiegoś "wzmacniacza" . Pokropiłam sokiem z cytryny, spróbowałam - pycha. Ale nie ma prawie nic w googlu na ten temat, czy rzeczywiście nikt nie stosuje tego połączenia? Mylę się, kiepsko szukam, czy to pomysł jak z kiełbasą z dżemem? ;)
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.