szynkowar

szynkowar

(9 wyników)
  • Lubię w czasie wolnym zrobić sobie smaczną szyneczkę. Dotychczas użyłem do tego szynkowaru takiego aluminiowego z Czech ale ten kształt mi się opatrzył. Poza tym musiałem kupować woreczki bo aluminium podobno nie jest zdrowe. Może ktoś zna miejsce gdzie można kupić niedrogi, nierdzewny szynkowar ale o kształcie bardziej prostokątnym (lepiej pasuje do kromki chleba)
  • tzn. maszynkę do robienia gotowanej szynki tzw. konserwowej. Widziałam przepisy na www.domowychwędlinach. Chciałam tam zadać to pytanie ale strona coś od 2 dni nie działa. Może tu ktoś mi odpowie? Pzdr
  • Właśnie dostałam przesyłkę z czeskim szynkowarem. Informację o możliwości zakupu znalazłam na FK. Można zamawiać na stronie: www.kupsprzedaj.pl Cena jest okazyjna - 8 pln + koszty przesyłki. (Przed Świętami na Allegro identyczny szynkowar został wylicytowany na 255 pln, a ostatnio poszedł za ponad 40 pln. Dzięki uprzejmości jarka_z mam też przepisy na szyneczki. Może niedługo zrobię twoją białą kiełbasęTak więc najbliższy weekend zejdzie mi na studiach masarskich. Wielkie dzięki Jarku!...
  • pytałam o szynkowar jakies 2 tygodnie temu i od tego czasu eksperymentuję z radością:) na pierwszy rzut poszła łopatka z wędzonymi sliwkami -niezła dziś wyjmuje cyc indyczy z marynaty: oliwa, odrobina czosnku, papryka słodka, papryka ostra, grubo mielone chili, kieliszek porto, sól i trochę tajemniczego "mix spices" zakupionego w Stambule po pracy gonie do domu gotowac to cudo paprykowe-tak więc SZYNKOWAR mała, brzydka rzecz z czasów komuny, a jakże cieszy:)
  • nie posiadam termometru, czy ktoś moze podać jak na oko pilnować temperatury parzenia
  • Posiadam, ale nie wiem, jak się tego używa. Proszę o przepisy.
  • mam pytanie do doświadczonych szynkorobów, dotyczace I etapu peklowania jeszcze przed włozeniem do szynkowara: czy pokrojone mięso należy co jakiś czas przemieszać i czy powinno być czymś przykryte
  • Jestem posiadaczem szynkowarów Nadoba o pojemności ok 80 dkg każdy. Często robię w nich różne smaczne wędliny dla mojej rodziny. Wiem, że jest jeszcze na forum sporo osób które mają szynkowary lub chcę sobie kupić. Dlatego zapoczątkowałem ten właśnie wątek. Na początek mielonka, proporcje na dwa wsady do szynkowara Nadoba. Mielonka golonkowa z karkówką. Ok. 90 dkg mięsa z golonek ( bez skór i ścięgien) Ok. 60 dkg karkówki bez kości 15g peklosoli 15g soli niejodowanej Ziele angi...
  • Przczytałem w przepisach, że szynkę można zrobić w "szunkowarze", a mięso wkłada się do torebek HDPE.Niech mi ktoś wytłumaczy co to są "torebki HDPE", gdzie je można kupić i jak je poznać.
« poprzednie następne »
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.