Forum   tiramisu

tiramisu

(88 wyników)
  • Proszę o pomoc w znalezieniu błędu, jaki zapewne popełniłam przy robieniu kremu do tiramisu. Pierwszy raz robiłam to ciasto i niestety krem wyszedł bardzo rzadki, nie stężał nawet po całonocnym leżakowaniu w lodówce (znaczy całe ciasto było w lodówce). Gdzie jest błąd? Jajka były pierwszej klasy (wsiowe, od gospodarza), wyjęłam je prosto z lodówki, serek też prosto z lodówki, cukru dałam ile trzeba. Gdy ukręciłam masę żółtkową to była ok - puszysta i dość gęsta, ale po dodaniu serka już jaka...
  • tiramisu

    (8)
    Witam, przymierzam się do robienia tiramisu. Po przejrzeniu przepisów mam dwa pytania: czy do kremu w oryginalnym włoskim tiramisu dodaje się bitą śmietaną/ubite białka jajek - to największa rozbierzność, która pojawia się w przepisach? Czy wierzch posypuje się zwykłym kakao (np. tradycyjne holenderskie) czy też takim w granulkach (jak np. puchatek)? Będę wdzięczna za podpowiedzi. Pozdrawiam
  • Witam serdecznie :) Ostatnio Szanowne Forum pomoglo mi przy odszukiwaniu dawnych ksiag kulinarnych, za co bardzo dziekuje. Osmielona powodzeniem tamtej akcji, chcialabym poprosic o... No wlasnie, nawet nie wiem jak to ciasto sie nazywa. Jest jakby podrobka Tiramisu, chyba jogurty? jako skladnik glowny. Jakies "lakierowane" herbatniki (cokolwiek to oznacza). Moze znacie dokladny przepis? A, nie trzeba tego ciasta piec, powinno za to postac kilka godzin w lodowce. W smaku, prawdopodobn...
  • kolezanka dowiedziala sie wlasnie ,ze ma uczulenie na mleko, uwielboa tiramisu mam juz silken tofu i mleko migdalowe na zastapienie serka, ale potrzebuje proporcji pomoze ktos z was?-- Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Czy to wielka profanacja? Czy w związku z upałami moge dostać dyspensę? Bo normalnie to robię je wg jak najbardziej ortodoksyjnego przepisu: mascarpone, ubite żółtka z cukrem, ubite białko, kawa z amaretto, bisznopty, kakao, ale ... Zostałam poproszona o zrobienie w/w na spotkanie u koleżanki i przywiezienie ze sobą. Do niej jedzie sie jakieś 30 minut, z czego ostatnie 10 po wybojach. I obawiam się, że ta "trzęsawka" plus upał spowoduje, że ta delikatna piankowa struktura krem...
  • Potrzebuję szybkiej rady, jak wykorzystać krem do tiramisu, który niestety mi się zważył :( W kremie są: 4 żółtka, 100g cukru pudru i 500g serka mascarpone. Zastanawiam się czy ubijanie nad parą i dodanie ciut mąki nie pomoże przerobić go na budyń do babeczek. Jak myślicie?
  • Chciałabym zrobić pyszne tiramisu, jednak nie cierpię kawy. Myślałam o tym by zastąpić ją syropem z mrożonych wiśni duszonych z cukrem... Wydaje mi się jednak, że surowe jajko zwarzy się pod ich wpływem, jak sądzicie? Może macie jakieś własne patenty w tej sprawie? Dziękuję za rady =)
  • Witam poraz pierwszy będe robic tiramisu w przepisie jest dodac utarte zółtka wymieszane z cukrem i serkiem i wymieszac z ubitą na sztywno piana . W czasach ptasiej grypy troche sie boje raczyc surowymi jajkami mozna ewentualnie jajka zastapić ubita smietaną kremówką prosze o radę pozdr.:)
  • tiramisu

    (10)
    poproszę o dobry i sprawdzony przepis na pyszne tiramisu. i w miarę możliwości info na ile jest porcji. dziekuję!
  • Mam w domu wszystko poza amaretto, aromatem migdałowym czy czymkolwiek migdałowym. Nie pójdę do sklepu, bo kontynuuję zapadanie na grypę i nie chcę się dobić, nikt nie pójdzie za mnie a chcę zrobić tiramisu zanim padnę złożona niemocą. Da się czymś migdałowy aromat zastąpić? Nie zastępować wcale i poszaleć z ekstraktem waniliowym, cynamonem albo przyprawą do piernika w ramach eksperymentu? Będę wdzięczna za podpowiedź bo mi sie pomysły kończą. :-)
  • hej:) czy można dodać do tiramisu zamiast amaretto rumu?? nie znalalam amaretto w mojej wiosce;) pilne pozdrawiam:)
  • tiramisu

    (20)
    po mojemu,moze juz znane nie wiem biszkopt upieczony na plaskiej blaszce dnia poprzedniego zeby stracil wilgotnosc, 2zoltka ucieram(mixuje)z 6 lyzkami cukru, te bialka z nich ubijam(wstawiam do lodowki) 1/2kg twarozku ucieram(jak za gesty troche mleka),dodaje zoltka zelatyne i bialko mieszam to i aromat u mnie rum wstawiam do lodowki(mieszam od czasu do czasu) biszkopt kroje na pol i lekko polewam rumem z mocna kawa(przedtem slodzona) posypuje dodatkowo troche kawa, na to klade...
  • Bardzo proszę podpowiedzcie czy można czymś zastąpić amaretto w tiramisu? Moze ja iś li ier, lub wino ? powiem szczerze , że nie mam w domu a to dość spory wydate. Z góry serdecznie dzieuję ;-)
  • tiramisu

    (10)
    Boję się, czy nie zatruję gości używając do tiramisu surowych żółtek. Poradźcie proszę!
  • KIEDY DODAŁAM MASĘ JAJECZNĄ DO SERKA, TO WSZYSTKO ZROBIŁO SIĘ ... PŁYNNE, JAK WODA. ZROBIŁAM DESER, ALE CHYBA NIE WYJDZIE PRAWDA? POMÓŻCIE! DLACZEGO MASA SIĘ ROZWODNIŁA :O((
  • Znacie może przepis?
  • tiramisu

    (22)
    wczoraj byłam na kolacji we włoskiej knajpie i jeden z towarzyszy zamówił sobie tiramisu, no i się zdenerwował. powiedział, że w prawdziwym tiramisu musi być 7 (!) rodzajów alkoholu, a tu on czuje tylko herbatę. ja zawsze robiłam tiramisu z amaretto i kawą oczywiście (jeśli chodzi o płyny), widziałam też, że ktoś w tv robił z kahluą, vinsanto, brandy, rumem czy nawet limoncello, ale zawsze tylko z jednym z tych alkoholi. mieszanka jakiś 7 alkoholi wydaje mi się zbędna, jeśli nie dziwna...
  • czy używałyście do tiramisu zamaist mascarpone serka dr otchera (tego do tiramisu).jest tańszy ale czy smakiem dorównuje mascarpone?
  • jak w temacie.
  • Zamierzam zrobic tort tiramisu - poradzcie mi - czy do masy dodac zelatyne zeby nie spłynął po godzinie stania na stole? A moze ktos ma przepis na ten tort? Ja zamierzam zrobic "normalne" tylko przekładane biszkoptem. MiM
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.